Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на Богословския факултет. Посетих го в кабинета му. Влязох, а той стана да ме посрещне и върви срещу мен, не чака аз да стигна до него. Висок, снажен, с дълга брада и буйна къдрава коса, в монашеско одеяние. Като древните патриарси. Не бях срещала такъв човек. Поговорихме за телевизионното благовестие. След това, вече митрополит много пъти го канех за участие в телевизионно предаване.Той любезно ми отговаряше: „Нека другите, другите са по-достойни.“ Но понякога приемаше. Личността му излъчваше много топлота, милост и благост. Веднъж, преди 20 години дойде в студиото, в което снимахме, след заседание на Синода. Доведе Сливенския митрополит Йоаникий и Американския Йосиф. Донесоха ни много вкусен кекс. Подари ни свой диск. Имаше прекрасен глас. Да чуем песнопение в негово изпълнение.

Днес е ден за Прошка, Сирни Заговезни. Разговарям с отец Дончо Александров от Варна за Прошката.

Добро утро, отец Дончо! Господ Иисус Христос поставя много високи цели на християнския морал, да се каем и смиряваме, да обичаме враговете си, да ги благославяме, да се молим за тях. За това ще ни помогне и постът на който ще застанем от утре. Защо прошката е преди поста? Толкова ли е лесно да простим? Не се ли изискват духовни усилия и старание?

Всъщност прошката е един отличителен белег на християнската вяра, защото без прошка християнството би било теория, без практика. Прошката извира от любовта. Не можем да кажем, че този път е лек. Думите простено-прости лесно се изричат, но са нужни духовни усилия и голяма твърдост на вярата, за да можем реално да простим на хора, с които имаме неприятности и проблеми. Като християни всеки ден казваме молитвата „Отче наш“. Умоляваме Бога да ни прости прегрешенията, както и ние прощаваме на длъжниците си. Има взаимовръзка. Ако ние не можем да простим на тези, които са около нас, как може да очакваме, че ще бъдем простени от Бога. От друга страна, ние може да направим крачка – да поискаме прошка, но да не я получим. Или да я получим формално. Но за нас е важно, че сме поискали прошка, за да очистим душите си. Това че другия не ни е простил, е негов път, проблем и грях. Да се стремим да прощаваме не само днес, в навечерието на Великия пост, а в останалото време да живеем в непростителност

Случва се да държим в себе си огорчение и непростителност към починал вече човек. Ако човекът е преминал от този свят, можем ли да му простим? Уместно ли е? Пречи ли ни една такава непростителност? 

Естествено, че е необходимо и нужно да простим, защото каквото и да е било, то е в миналото.

Понякога се обвиняваме сами за минали грешки или грехове, за които сме се покаяли? Защо е толкова трудно да си простим? Имат ли участие злите сили в тези мисли и обвинения?

Да се вслушаме в съветите на светите отци. Те ни учат, че ако човек се е покаял сърдечно и искрено в тайнството покаяние или изповед, той е получил прошка от Бога. Не е необходимо да се връщаме към това, което е простено. То може да ни напомня да не грешим по същия начин, да не повтаряме старите грешки. Имаме надеждата в Божията милост, че ни е простено. Нужно е да вървим напред, да насочим силите си към преодоляване предизвикателствата на днешния ден, това което има да решаваме тук и сега. Със сигурност в невидимия свят има въздействие на злите сили, които ни нашепват вина. Но не трябва да се съмняваме, че ни е простено. Да гледаме напред с поуката от миналото.

Най-страшно е, когато човек обвинява Бога за нещо и не може да Му прости? Някои хора казват, защо Бог допуска толкова злини на земята, нали е Всемогъщ?

Мнозина си задават този въпрос и мислят, че има голяма несправедливост. Но Бог ни е сътворил със свободна воля, с разум и ни е поставил в този свят, за да се грижим за него, да го управляваме в синхрон с Божията воля. Ако се случват злини, то е защото сме се отдалечили от Бога и искаме да се изпълни не Божията, а нашата воля. Това води до конфликти и размирици, до зло. Бог очаква от нас нравствено извисяване, което изисква воля и упорит труд в изработване добродетелите на живата вяра. Това не е изкуствен морал, а жива вяра, която въдворяваме в дните си. Един от най-големите грехове, които може да стори човек, това е ропота, обвинението срещу Бога и недоверието към Него. Ние търсим причините за проблемите си извън себе си, виновни са ни хората или Бог. Не си задаваме въпроса, какво допринесох, за да има повече мир, любов, за да има по-малко бедни и страдащи хора. Когато вървим в посока на раздаване на любов, на облекчаване на страданията, на изслушване на тези, които са в беда и мъка, ние лекуваме техните рани и помагаме. Когато живеем егоистично, естествено е злото да се умножава.

Да се помолим: „Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки. Амин.“

Желая ви благодатни Сирни заговезни, лек и спасителен Великденски пост!

Простено-прости!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30