Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хем управляваш с някого, хем го наричаш мафиот"

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

"Все по-реалистична изглежда хипотезата, че тъкмо от него зависи дали ще има правителство или не"

| Коментар

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък другите да се държат като обидени девици и да настояват за публични извинения. Всичко това, разбира се, е параван, зад който се крият истинските причини за проблемите във властта. Става дума за нещо както много банално, така и винаги актуално, за битка за достъп до ресурси.

От разказите на участници в преговорите и на други запознати с техния развой лица можем да си съставим следната картина. ГЕРБ иска да сложи ръка върху Министерствата на отбраната и на енергетиката,  ПП-ДБ се стремят да овладеят службите и съдебната система. И докато тече това надлъгване, всяка от преговарящите страни обяснява как се грижи единствено за доброто на България, обаче, за жалост, другата страна не се държи отговорно и тласка страната към избори. Наистина трябва да си изключително наивен, за да повярваш на подобни обяснения. Просто защото и двете преговарящи страни досега са доказали, че действията им тотално се разминават със словесните тиради. ПП-ДБ щяха да премахват "корупционния модел ГЕРБ" и да пращат Борисов в затвора. А пък ГЕРБ наричаше своите опоненти некадърници и ги обвинавяше, че провалят България. А какво стана в действителност? Безкрайно принципните политици за секунди забравиха за изречените тежки думи и встъпиха в коалиционно съжителство.

В момента едните наричат другите „мафия“, а пък вторите отново завъртяха плочата за вредите от управленските действия на първите. Онзи ден в парламента финансовият министър беше подложен на унищожителни критики и обвинен, че е източил българската енергетика. И най-активните в нападките срещу Асен Василев бяха именно коалиционните му партньори, с които той и в момента управлява. Вижте както се получава на практика. Хем управляваш с някого, хем го наричаш мафиот. Управляваш с някого и в същото време обясняваш как той нанася огромни щети на страната. Не, това не е шизофрения, както изглежда на пръв поглед. Това е желанието на всяка цена да си във властта и максимално да се възползваш от достъпа си до ресурсите, които тя дава. В името на тази цел се забравят и принципите и изречените думи, колкото и тежки да са били те.

Мария Габриел  Снимка: БТА

А особено забавно става, когато на сцената излезе кандидат министър-председателката, която е усвоила до съвършенство брюкселския новоговор. Мария Габриел борави перфектно с няколко фрази от рода на "споделена отговорност", "достойно европейско бъдеще на България", "да запазим стабилността", "Шенген и Еврозоната са основни наши приоритети" и изглежда сериозно си вярва, че това е напълно достатъчно, за да има успех в политиката. Всъщност защо да не си вярва? Литературната героиня Елочка Шчукина от прословутия роман "Дванайсетте стола" на Илф и Петров прекрасно се оправяше в живота, използвайки едва трийсетина думи и фрази. Стрва ми се, че много от управляващите България днес, дори и без да са чели този роман, ползват същата стратегия. Защото са осъзнали, че за да стигнеш до властта и да се задържиш там, не е необходимо да си перфектен оратор. Достатъчно е да използваш правилните думички. А пък като слагаш във всяко второ изречение думичката "евроатлантически", успехът ти е гарантиран. Да, нормалните хора няма да бъдат запленени от този речник, но пък в Посолството със сигурност ще те забележат и ще оценят предаността ти.

Като стана дума за нашия най-важен чужбински партньор, все по-реалистична изглежда хипотезата, че тъкмо от него зависи дали ще има правителство или не. Ако от Посолството упражнят достатъчно силно влияние върху партньорите във властта, те моментално ще забравят за сръдните и ще подновят брачните си  коалиционни обети. Ако ли пък нашите американски приятели преценят, че си имат по-важни дела и вземат, че изпуснат от контрол българските си подопечни, може и да се стигне до предсрочни избори. Най-тъжното в тази ситуация е, че отново съдбата на Българя се решава другаде. Така и не случихме на управляващи, които да са достатъчно отговорни и независими, че да не позволяват на чуждите фактори да ни нареждат какво да правим.

*Коментарът изразява лична позиция на автора

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15