Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Решението да се отиде на избори е на ГЕРБ"

Даниел Смилов: Пеевски говореше през устата на Борисов и екипа на ГЕРБ

"ГЕРБ смята, че ще има по-добри резултати и ще бъде в по-добра преговорна позиция"

| Интервю
Даниел Смилов
Снимка: БГНЕС

Решението да се отиде на избори е на ГЕРБ, това е безспорно.

Това каза пред БНР политологът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

По думите му отиваме на избори, защото ГЕРБ смята, че ще има по-добри резултати и ще бъде в по-добра преговорна позиция, много често такива прогнози са се оказвали грешни.

"Две версии имам - едната е, че още от начало ГЕРБ са се целили в избори, но са изчаквали удобната дата, за да се 2 в 1 или евентуално парламентарните да са след европейските, а другата е, че ГЕРБ са се колебаели прекалено дълго дали да управляват още с ПП-ДБ, или да отиват на избори", коментира той.

Според него по-добрият вариант ще е предсрочните парламентарни избори да са 2 в 1 с европейските на 9 юни.

ГЕРБ и ДПС не горят от желание да се захванат с промени в законите за съдебната власт и със съответните назначения, посочи доц. Смилов и уточни, че при липса на споразумение и правителство тези реформи се отлагат.

"ДПС и ГЕРБ действат плътно заедно. Делян Пеевски говореше през устата на Бойко Борисов и екипа на ГЕРБ, дори когато сам не се изказваше. Тази симбиоза е много силна. ... ГЕРБ защитаваше добре интересите и на ДПС във всичко, което се случваше. Не се сещам в последните 9 месеца да е имало тема, по която позициите на тези две партии са се разминавали", коментира още политологът.

Той не изключва възможността от влизане в спирала от предсрочни избори.

"Целият театър, който се разигра, няма да бъде от полза на евроатлантическите партии. Ще има известна ерозия. Това ще даде възможност на партиите като "Възраждане" силно да мобилизират електоратите си. Не очаквам обаче чак толкова голямо разместване, че да не може да се създаде ново проевропейски и проатлантическо правителство. ... Струва ми се, че след това, което се случи, ПП-ДБ трудно ще влязат отново във взаимодействие с ГЕРБ". 

Интервюто на Людмила Железова с Даниел Смилов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рилски манастир

Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение

Стотици се очакват за Богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир Стотици миряни и посетители се очакват за богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир. Службата започва в 23 ч. и продължава докъм 3 часа след полунощ. През Великденските празници в района на Светата обител ще има засилено полицейско..

публикувано на 04.05.24 в 12:39
Трявна

За тревненските първомайстори и църковната архитектура

Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. В полунощ в храмовете в цялата страна ще бъде възвестено Христовото Възкресение. Църквата, която събира, е дело на прочути или пък неизвестни майстори и за техния усталък се разказват легенди, но сега ще наблегнем на фактите.  За..

публикувано на 04.05.24 в 12:29

Свличане на камъни и земна маса затрудни движението през Кресненското дефиле

Свличане на камъни и земна маса затрудниха движението през Кресненското дефиле тази сутрин. За повече от час активна е била само едната лента, като трафикът се е осъществявал поетапно в едната и другата посока. Екипи на Областно пътно управление и пътно поддържащата фирма с тежка техника са разчистили пътното платно, но заради падналите..

публикувано на 04.05.24 в 12:24

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка. Жертвата успяла да подаде сигнал до полицията, което отвежда униформените до мястото на престъплението. По информация до сега от разпитите на арестуваните българката е била привлечена да пристигне в Гърция с обещание за перспективна работа и добри доходи. След преминаване на..

публикувано на 04.05.24 в 11:56

Седмокласниците от област Велико Търново могат да кандидатстват за 76 паралелки

Седмокласниците от област Велико Търново могат да кандидатстват за новата учебна година в 76 паралелки. Две трети от тях са професионални. Приемът по защитените професии остава малък. За защитени специалности са обявени една паралелка за механизация на горското стопанство в аграрната гимназия в Златарица и половин паралелка за..

публикувано на 04.05.24 в 11:51
Музикален танцов театър

Музикален танцов театър "Дея" в Добрич с нови спектакли

"Чарли и шоколадовата фабрика", "Алиса в страната на чудесата", "Седем", "Хотел Трансилвания" са само част от заглавията на Музикален танцов театър "Дея" в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта...

публикувано на 04.05.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Дунавското хоро - фолклорната ни визитка пред света

По време на предстоящите празници във всеки град или село на страната ще прозвучи неизменно Дунавското хоро - фолклорната ни визитка пред света. Как обаче се започва то - с ляв или десен крак, кое е правилното и защо. Много преди великият Дико Илиев да напише своето Дунавско хоро обаче край Дунава се е танцувало на този ритъм. Как и дали..

публикувано на 04.05.24 в 11:20