Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Стойнев: ПП-ДБ да предложат с втория мандат ГЕРБ да излъчи премиер, но не Мария Габриел

"Ротацията предполагаше вторият премиер да е на ГЕРБ, но г-жа Габриел е със сринат авторитет"

| Интервю
Веселин Стойнев
Снимка: Савина Спасова

Трябва да се стигне до разговори между ГЕРБ и ПП-ДБ, защото и да минем през нови избори, тези две формации пак ще трябва да разговарят помежду си, тъй като едва ли в новия парламент ще има други възможности за съставяне на мнозинство.

Това каза пред БНР журналистът и политически анализатор Веселин Стойнев, автор на "Дойче веле".

По думите му първо трябва да се подпише споразумението от всички лидери на всички партии в сглобката:

"И то пред камери, за да няма после неясноти кой го е подписал и кой го е одобрил. Ясно е, че си нямат доверие, а как ще правят правителство, което не е ясно какво ще извършва и какво мнозинство каква законодателна програма ще изпълнява".

Според Веселин Стойнев шансовете за кабинет с първия мандат е 5-10%, но не е по-вероятно това да се случи и с втория:

"Би било нормално, ако това партньорство продължи, ПП-ДБ да предложат с втория мандат ГЕРБ да излъчи премиер, но различен от Мария Габриел. Иначе не виждам как би се получило някакво партньорство. Не си представям как ГЕРБ, макар и сгрешил с внасяне на списък с министри за кабинет "Габриел", които не са дали съгласието си за това, отново ще даде правителството да е не само с мандата на втората политическа сила, но и с министър-председател на ПП-ДБ. А и ротацията не е завършена, защото тя предполагаше вторият премиер да е на ГЕРБ. Но понеже кандидатът на ГЕРБ вече е пробит, г-жа Габриел е със сринат авторитет в момента, не виждам как тя би могла да бъде премиер с втория мандат". 

Стойнев изтъкна, че ГЕРБ първи трябва да се извинят "за постъпката на Габриел", за да получат извинение от Асен Василев за думите му:

"Виновникът е мандатоносителят. ГЕРБ се оправдават, че имената на министрите са били обсъждани с ПП-ДБ, а и тези министри са дали съгласието си преди 9 месеца да са министри за 18 месеца. Политическият смисъл на участие в едно правителство не е просто министърът да е съгласен да продължи да бъде министър, а това какъв мандат има той за управление от своята формация и какви задачи ще изпълнява като министър".

"Не мисля, че третият мандат е опция. Той изглежда много далечен заради динамиката на случващите се неща в последните дни", коментира още журналистът и добави, че ако се следва логиката на изборите досега, които е правил президентът Румен Радев, вероятно пак би го връчил на БСП.

Интервюто на Людмила Железова с Веселин Стойнев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Комисията по здравеопазване прие проекторешение за предотвратяване на насилието над медици

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри проекторешение, с което да се регламентират действия за предотвратяване на насилието над медици.  В срок от 2 месеца министърът на здравеопазването трябва да осигури обучение за специалистите как да разпознават склонни към насилие пациенти и техни близки.  В проекторешението се предлага в срок от 4 месеца..

публикувано на 25.07.24 в 20:12
Снимката е илюстративна

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе. Няма сигнали за нанесени материални щети. Силният дъжд в Русе започна в 18.35 ч. и само за 25 минути до 19 ч. над града се изсипаха повече от 20 литра на квадратен метър.  По данни на метеорологичната служба към Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав по време..

публикувано на 25.07.24 в 19:56

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit, който трябва да се проведе през октомври в София.  Според съобщението от служебния кабинет не са поемани ангажименти относно обявения на сайта официален прием на министър-председателя.  Продажбата на билети на стойност до 3 хиляди евро без ДДС..

публикувано на 25.07.24 в 19:37

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си за възстановяване на доставките на петрол от "ЛукОйл"

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". След като Украйна наложи санкции срещу руската група "ЛукОйл" доставките на компанията за Унгария и Словакия спряха. Двете страни обявиха, че енергийната им..

публикувано на 25.07.24 в 19:28
Демонстрация срещу израелските операции в Газа и продажбата на американски оръжия на Израел в деня на посещението на премиера Нетаняху  във Вашингтон, САЩ, 24 юли 2024 г.

Още за речта на Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изнесе остра реч пред американския Конгрес, в която  обеща да постигне "пълна победа" срещу палестинската групировка "Хамас" и заклейми американските противници на войната в Газа. В речта си по време на съвместното заседание на двете камари на Конгреса Нетаняху подчерта дългогодишните и близки връзки между..

публикувано на 25.07.24 в 19:20

От утре Общинските служби "Земеделие" приемат заявления от пострадалите от пожарите фермери

От утре Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат заявления от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието.  Документите са необходими заради кандидатстването за подпомагане и трябва да се подадат в срок до 15 дни след потушаване на пожарите в района.  От министерството уточняват, че..

публикувано на 25.07.24 в 19:15
Николай Патрушев

Николай Патрушев: САЩ възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна и да разположат там съвременни оръжия с голям обсег. Това заяви Николай Патрушев, бивш председател на Съвета за сигурност на Русия, а сега съветник на президента. По думите на Патрушев Русия е осуетила плановете на "водения..

публикувано на 25.07.24 в 19:02