Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изборите не са хаос. Няма хаос там, където има диктатори"

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

"На тези избори няма да има чиста президентска партия"

| Интервю
Александър Симов
Снимка: Добрина Карамболова, БНР

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме.

Това каза пред БНР Александър Симов от БСП.

"Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен това е много важно. Парламентът ще работи и ще има парламентарен контрол, но политическата отговорност на кого е? Президентът е прав за себе си, като казва, че не може да носи отговорност, защото не той избира министър-председателя. Служебният премиер на кого ще се подчинява? Кого слуша? Имаме страшно много неотговорени въпроси и това е защото нарушиха онзи фин баланс, който авторите на Конституцията са имали предвид преди. 

Александър Симов посочи, че "много нормални хора" са предупреждавали, че конституционните промени са "въздух под налягане"

"Ситуацията е тежка, но трябва да ни научи, че видите ли една политическа сила да паразитира с идеята, че ще променя Конституцията, за да реши вътрешните си политически проблеми, това означава, че тази политическа сила трябва да бъде захвърлена на бунището. Дори ако погледнем историята на българското дясно, те винаги са се проваляли със съдебната система. Очевидно е, че в градската десница няма интелектуален, морален, политически и обществен капацитет, за да променят Конституцията".

Симов не се съгласи с твърденията, че отиването на предсрочни избори ще създаде хаос:

"Ако изборите са хаос, тогава значи, че мечтаеш за някакъв авторитарен режим. Няма хаос там, където има диктатори. Изборите са върховната изява на демокрацията. Изборите винаги променят нещата. Да, промяната не винаги ни харесва".    

Според Александър Симов по-добрият вариант е изборите да са 2 в 1 - за Народно събрание и за Европейски парламент:

"Това ще вдигне активността и за европейските избори. Това ще помогне и да свържем българския политически процес с процесите, които текат в Европейския съюз. Има своите политически предимства да са 2 в 1, а също и икономическо, което не е за пренебрегване".

Няма време за политически проект на президента Румен Радев за тези избори, смята Симов:

"На тези избори няма да има чиста президентска партия, но ще има много хора, които ще твърдят, че са говорители на президентската институция. Иска ми се поне този път Радев да успее да се разграничи от тях, за да покаже, че президентът не е такъв активен участник в парламентарния процес. ... Вече само Радев може да застане на чело, не може вече да телепортира от своя авторитет. Аз не смятам, че той иска сега нещо подобно".

Интервюто на Петър Волгин с Александър Симов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

39-о издание на националното изложение на цветя "Флора 2024" в Бургас

В Бургас се открива 39-ото издание на националното изложение на цветя "Флора 2024".  Участват над 90 фирми, професионални организации и експерти в сферата на ландшафния дизайн. Залите на експозиционния център привличат с подредени цветни аранжировки и арт инсталации. Концерти, работилници за деца и демонстрации на флористи ще създават..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна?

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна? Този въпрос си задават всички още от началото на пълномащабната война, когато се стигна до запора на близо 300 милиарда долара активи на Руската централна банка в Европа и в Съединените щати. Аргументите "за" и "против" варират от спешната необходимост за осигуряване на допълнителен..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Деца влизат в ролята на родители в "Музейко"

Научно-образователният детски център "Музейко"  е домакин на постановката "Ах, тези родители" на Театър "Възраждане". По време на спектакъла децата ще влизат в ролята на родители и обратното. Предвидени са две представления - от 11:00 и 12:30 часа.

публикувано на 27.04.24 в 10:14

Родопският драматичен театър - домакин на фестивала "Талантите на Смолян"

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" е домакин на фестивала "Талантите на Смолян", който започва в 10:00 часа. Организатори са община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Фестивалът няма конкурсен характер, а целта..

публикувано на 27.04.24 в 10:08

Засякоха 22 китайски военни самолета в Тайванския проток

Тайван е засякъл в Тайванския проток 22 военни самолета на Китай, съобщи министерството на отбраната в Тайпе. Самолетите са навлезли в тайванското въздушно пространство. Ройтерс отбелязва, че нарушението е засечено ден след като завърши тридневното посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай. По време на визатата..

публикувано на 27.04.24 в 09:59
Густав Гресел

Густав Гресел: Украйна трябва да остане в отбрана до 2026-а

След забавяне от половин година, във вторник американският Конгрес одобри окончателно отпускането на военна помощ за Украйна. Президентът Джо Байдън веднага подписа закона, а Пентагонът изпрати на Киев оръжие за 1 милиард долара. Вчера министърът на отбраната Лойд Остин обяви най-мащабният пакет от оръжейни поръчки за украинската армия – още 6..

публикувано на 27.04.24 в 09:55

Щефани Бабст за помощта за Украйна: Можем да продължим напред само с "коалиция на желаещите"

Американският Конгрес най-накрая деблокира 61 милиарда долара помощ за Украйна. В Европа се чуха въздишки на облекчение. В столиците на Стария континент разтревожените политици месеци наред четяха тайнствени подробности от процедурата по гласуването в Конгреса. "Но те не бива да скръстват ръце", предупреждава Щефани Бабст, бивш ръководител на екипа..

публикувано на 27.04.24 в 09:52