Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателства на осиновяването

Психологът Невена Иванова: Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е осиновено, толкова по-добре

Снимка: pixabay

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път. 

Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е осиновено, толкова по-добре. На 2,3 или 4 години вече може да се разкрие тази тайна, тъй като тя създава преграда между осиновителите и детето, съветва Иванова.

"Това се усеща. Децата го знаят и го усещат", каза тя и посъветва родителите първо да си изяснят дали са готови за този разговор, защото децата ще имат въпроси. 

Нужно е разбиране и за това, че адаптацията на осиновено дете в ясла, градина или в училище е по-бавна, тъй като има страх дали родителят ще се върне да го вземе, казва психотерапевтът Теодора Тодорова, която е осиновител от няколко години.

Идеята не е да казваме, че децата са разлигавени, хиперактивни или с липса на внимание, добави тя и посочи, че родителите трябва да имат едно на ум, че у детето има една травма и трябва да подхожда с разбиране. Проблеми има и в периода на тийнейджърството, предупреди тя и бе категорична, че родителите трябва да са близо до детето, но не трябва да го "задушават".

Осиновените деца по-трудно поставят граници. Осиновителите също имат колебания в това отношение, допълва Невена Иванова. Според нея обаче родителите трябва да поставя здрави граници. 

А дали детето ще поиска да разбере произхода си – това е естествената вътрешна потребност да си отговори на въпроса "Кой съм аз", на кого приличам. Но не е задължително да тръгне да търси, казва Невена Иванова. Според нея осиновителите не бива да са двигател на такова търсене.

"Това е много личен път, силно емоционален път", подчерта тя и посъветва родителите да са зад децата, ако решат да тръгнат по този път, и да ги подкрепят. 

Невена и Теодора превръщат личния си опит в професионална подкрепа. Двете се подготвят за началото на събраната вече група за взаимопомощ на осиновители.

Целия репортаж на Елена Бейкова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

На митинг в Детройт Джо Байдън отново потвърди намеренията си да остане в предизборната надпревара

На митинг с избиратели в Детройт президентът Джо Байдън отново потвърди своите намерения да остане в предизборната надпревара за Белия дом. На митинг пред 2000 поддръжници на Демократическата партия Байдън определи себе си като "шампион на народа, който се намира под обсадата на силите на елита във Вашингтон". "Аз съм кандидатът на тази партия, защото..

публикувано на 13.07.24 в 19:15

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46