Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: За първата брачна нощ и калинките на раздора

| Коментар

Е, скъпи съучастници, пак ще ходим на поправителни избори - на последната електорална сесия изглежда пак са ни пробутали бързо разваляща се стока.

Както се казва - да сме гледали.

А си мислехме, че предводителите на Сглобката ще се задържат по-дълго в рамките на джентълменското споразумение за консумация на властта.

Не като Наполеон в Москва, който изкарал в Кремъл дори по-малко време, отколкото Сглобката - в Министерския съвет.

Много хора от най-различни идейни кръгове прогнозирахме напълно погрешно, че правителството ще оцелее в името на националната ориентация и националната далавера. Когато една и съща теза защитават идейни опоненти, такава прогноза изглежда надеждна. Но тоя път сгрешихме - Ротацията изгуби въртящ момент, Сглобката се разпарчетоса.

Христо Иванов и Делян Пеевски нещо не се разбрали за правото на първа брачна нощ в съдебната система и регулаторите. Такава политическа алегория употреби г-н Иванов.

Правото на първа брачна нощ или правото на консумация е съществувало полузаконно в тъмните векове - феодали и земевладелци вземали данък при женитба на притежавани от тях селяни. А когато булката и младоженецът нямали пари за този откуп, господарят имал право на консумация. Какво да се прави, тогавашни нрави, както е казал поетът. За правото на първа брачна нощ е писал и самият Фридрих Енгелс, и толкова се възмущавал от тази социална свинщина, че брадата му щръквала във всички посоки и Карл Маркс гледал да го поразсее, като му изкрънка някакви пари.  

Според Христо Иванов, г-н Пеевски има подобни феодални амбиции по отношение на съдебната система и други чувствителни точки на държавна мощ. Контрол върху всичко важно в страната до най-интимните подробности. Това и станало причина за провала на преговорите в Сглобката и недоротацията - непреодолимите противоречия с г-н Пеевски, който искал да проконтролира дори самата Ротация.

Макар че г-н Пеевски не беше част от джентълменското споразумение, той всячески показваше през месеците управление на Сглобката, че именно той е човекът, който решава проблемите, внася важните закони, разпределя задачи и топли в скута си новата Конституция, по която сега президентът си блъска главата как да направи правителство. По новите правила президентът трябва да си избере служебен премиер от един много ограничен брой божи кравички.

Тоест те може и да не са божи кравички, а порядъчно компетентни калинки.

Отварям една скоба за любопитен факт - на руски божья коровка значи калинка. В тази голяма страна и още по-големия Руски свят са объркали имената на буболечките и викат на калинките - божи кравички. Сигурно са го чули това от французите, които също наричат калинките - божикравички, но с франкофонски маниер - bête à bon Dieu. Навремето руската аристокрация много дръндорила на развален френски, не като Лев Толстой, който си написал половината “Война и мир” на чист французский.

И понеже наскоро Еманюел Макрон допусна, че войски на НАТО биха могли да влязат в Украйна, руснаците си спомниха въодушевено как през Отечествената война от 1812 прадядовците им гонили Наполеон до Париж и му нагорещили наполеонките, образно казано. За тия събития е писал и Лев Толстой, та поне половината “Война и мир” французите могат да си я четат в оригинал.

Обаче вчера лично прочетох “Война и мир” до последната буква и мога да гарантирам, че в тая книга не пише нищо за божи кравички и калинки, нито на руски, нито на френски. Тая дебела книга някакси е подминала темата за калинките в нашия живот.

Но за Делян Пеевски и Христо Иванов темата е централна - кой да има право на първа брачна нощ и последна дума в хореографията на калинките.

Това ли е причината за развода на сглобката, калинките на раздора ли обърнаха каруцата - туй са тайни неизповедими, но в крайна сметка правителство пак нямаме, пак ще се ходи на избори и кой знае какви ще ги забъркаме тоя път.

Много калпаво си упражняваме избирателните права ние, българите - една ориентация и една стабилност не можем да си изработим вече няколко години.

Та и сега - не се разбраха…

..коя калинка да добие мощ

и кой да цунка меча на Темида,

и кой да консумира първа нощ,

и кой да води битката с хибрида -

настана политическа корида,

Ротацията пукна като гнида.


*Коментарът е авторски и не отразява позицията на общественото радио
По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19