Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт за санирането на сградите: Движим се в обратна посока на реформите

| Интервю
Програма за енергийна ефективност в Бургас
Снимка: БНР Бургас

Три парламентарни комисии – по енергетика, регионална политика и за контрол върху средствата от европейските фондове, одобриха проект за решение за изпълнение на политиката на декарбонизация чрез енергийно обновяване на жилищния сграден фонд. Решението е внесено от депутати от ГЕРБ-СДС. Идеята е да бъдат подпомогнати желаещите да санират домовете си, които обаче се намират в т.нар. резервен списък.

"Решението е в пряк дисонанс със самото заглавие на реформата, която трябваше да направим по ПВУ. В нея се говореше за трансформация на съществуващия модел на 100-процентово грантово финансиране, в по-устойчиви схеми за подпомагане на сградното обновяване. Ние се движим точно в обратна посока и срещу съветите на целия цивилизован свят. Всички в един глас ни казаха – така не трябва да се прави, така няма как да достигнем до максимален брой хора, така оставаме на минимални проценти сградно обновяване."

Това коментира пред БНР Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност.

Все пак има шанс да осъществим процеса по сградно обновяване по начина, по който трябва да бъде осъществен, смята Цанев.

Снимка: Община Шумен

Според него "в предизборна кампания популизмът става войнстващ и изключително агресивен", а когато към това се добави "желанието за тотален контрол върху немалък финансов ресурс", всякакви професионални и икономически аргументи остават на заден план.

"Тези пари, за които става въпрос – и за тези 3000 сгради в резервния списък, и за всички над 60 000 сгради в България, които имат нужда от обновяване, няма откъде да дойдат, освен от ресурси на държавния бюджет, а в него няма такива. Това би означавало или нов държавен дълг, или отнемане на ресурс от други сфери – образование, здравеопазване, администрация, инфраструктура."

Държавата трябва да помага, а не да изземва функцията. Собствениците следва да реализират обновяването, гласи позицията на Драгомир Цанев.

"Моделът на 100-процентово грантово финансиране е неудачен, неблагоприятен във всяко отношение", категоричен е експертът.

По думите му, за изминалите години България с огромен финансов ресурс успяла да обнови едва 4% от многофамилните сгради.

Държавата не отделя и една стотинка за измерване на ефекта и резултатите. Няма и една стотинка за комуникационна кампания, заяви още Драгомир Цанев.

Ние повече международна подкрепа за този тип обновяване няма да получим, допълни той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54
Ирена Киркова

Ирена Киркова: Чувството за вина ни пречи да си починем ефективно

"Според определението "почивка" е възстановяване на силите след умора или продължителен труд , или свободно от редовната работа време, разказа за "Нощен Хоризонт" психологът от Варна Ирена Киркова . Тя е от Българската школа за психоанализа. "В контекста на психологията обаче, почивката в най-общ план се разглежда като дейност, която успокоява и..

публикувано на 18.07.24 в 09:15
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38