Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителите подкрепиха НСОРБ за програма за равен достъп до парите за саниране

Снимка: Община Велико Търново

Националното сдружение на общините получи подкрепата от Камарата на строителите в предложението за разработване на национална програма с 10-годишен хоризонт и териториално измерение, която да гарантира справедлив и предвидим достъп на гражданите от всяко населено място в страната до ресурс за обновяването на жилищните сгради. Това стана ясно след срещата на ръководството на браншовата организация на строителите във Велико Търново с местните власти от региона.

Кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов поиска от строителите да са подготвени като качествени изпълнители при предстоящите мащабни общински инвестиции в изграждането на инфраструктура след заложените 4,3 млрд. лева от държавата за общините и още 4,2 млрд. лева от еврофондовете и Плана за възстановяване и устойчивост.

НСОРБ настоява критерият „най-ниска цена“ да не бъде единственият, който признават за безспорен управляващите органи по европейските програми. Пред изпълнителната власт е поставен въпросът за необходимостта от единно тълкуване на процедурите по ЗОП от всички одитиращи и управляващи органи, за да бъде сложен край на практиката да се налагат противоречащи си една друга финансови корекции на общините, посочи още Панов.

Местната власт и националното ръководство на Камарата на строителите настояват за незабавно започване на строителството на магистрала "Хемус" в участъците от Плевен и Ловеч към Велико Търново и от там към Търговище и Белокопитово, както и да се ускори изграждането на магистралата Русе – Велико Търново.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 930 сигнала за изчезнали деца у нас в последните 12 години

250 000 деца изчезват годишно в Европейския Съюз. Това сочи проучване, публикувано от ЕК през 2013 г. Това се равнява на изчезването на едно дете на всеки две минути. Над 85% от изчезналите са избягали от дома си или от институцията, в която са настанени. Всяка година на 25 май светът отбелязва Международния ден на изчезналите деца, посветен..

публикувано на 25.05.24 в 14:03
Киър Стармър

Британските лейбъристи искат да дадат възможност на 16 и 17-годишните да гласуват

Британските лейбъристи искат да дадат възможност на 16 и 17-годишните да имат право на глас в общи избори още през първата си година на управление, ако спечелят изборите на 4 юли, заяви техният лидер Киър Стармър в началото на предизборната си кампания.  Лейбъристката партия проучва отблизо как Шотландия и Уелс намалиха възрастта за..

публикувано на 25.05.24 в 13:33

СЗО: Тактиките на тютюневата и никотиновата индустрия пристрастяват младежите за цял живот

Тактиките на тютюневата и никотиновата индустрия пристрастяват младежите за цял живот, а в много държави броят на младите хора, които използват електронни цигари, надвишава броя на възрастните пушачи. Това се посочва в доклад на СЗО и глобалната организация „СТОП“, която следи дейностите на тютюневата промишленост. Документът показва как..

публикувано на 25.05.24 в 13:23

Повече чушки, домати и дини в градините, по-малко картофи, зеле и краставици

Българските градинари отглеждат все повече чушки, домати и дини, и все по-малко картофи, краставици и зеле. Това сочи последният оперативен анализ на Министерството на земеделието. Особено драстичен е спадът при картофите, като статистиката отчита, че тази година са засети 30% по-малко картофи спрямо миналата. 30% повече дини и  30 на сто..

публикувано на 25.05.24 в 13:11
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Консервативната партия е уморена и деморализирана

В проливен дъжд в сряда вечерта британският премиер Риши Сунак изненадващо обяви по-ранна от очакваната дата за парламентарните избори. Така партиите в Обединеното кралство получиха около 50 дни да се подготвят за общонационалния вот на 4 юли, който, ако се вярва на социологическите допитвания, изглежда предрешен в полза на настоящата лейбъристка..

публикувано на 25.05.24 в 12:06

Студен и дъждовен уикенд в Гърция

Студен и дъждовен уикенд в Гърция. Властите призовават за внимателно шофиране и да се избягва влизане в морето. От днес след обяд в продължение на четири дни се очакват силни валежи и рязко спадане на температурите, съобщават синоптиците. Най-силно засегнати ще са  районите на Янина, Кардица, Ламия и Каламата. От Гражданска защита препоръчват..

публикувано на 25.05.24 в 11:53
Мартин Минков

Мартин Минков: Скопие може да ритне вратата към ЕС

"Рано е за среща Радев – Силяновска. По дипломатически внимателно, идеята на Силяновска за бърза среща без предварителна подготовка просто не идва навреме. Добър знак е – готови сме за диалог, казва Скопие, но този диалог подготвен ли е?" Това мнение изрази пред БНР журналистът Мартин Минков, бивш кореспондент на Националното радио в Скопие...

публикувано на 25.05.24 в 11:46