Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Димитрова: Служебният кабинет е политически балансиран, а не политически неутрален

| Интервю
Боряна Димитрова
Снимка: БГНЕС

Важно е да следим работата на този служебен кабинет и той да се придържа към основната рамка – организиране на изборите, осигуряване на нормално действие на администрацията и непредприемане на крупни движения по отношения на договори. Имаше служебен кабинет на Радев, който смени областните управители, директорите на ОДМВР. И този служебен кабинет да не подписва договори, които ще са спорни – "30-годишен с Боташ". 

Това препоръча Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" в интервю пред БНР.

Нейната прогноза за следващите три дни е, че служебният премиер Димитър Главчев ще покаже твърда позиция и няма да смени спорния вътрешен министър Калин Стоянов. Промени на състава може да има, но това ще са вероятно един, двама.

Предложените министри, по думите й, са очаквани, без ярки политически фигури. 

"Смятам, че е политически балансиран, а не политически неутрален. Виждам палитра от политически лица и това се вписва в логиката на конституционните промени – кандидатите за премиери да се избират от определен кръг, но да не са ярки политически фигури", коментира Димитрова.

Според нея самата конституционна реформа очертава периметъра, в който могат да се търсят кандидатите за премиер и министри, след като са посочени позициите, между които може да се избира служебен министър-председател.

"Когато президента Румен Радев правеше служебни кабинети, той търсеше очаквано министри от президентската администрация", припомни Боряна Димитрова.

В предложенията на Главчев за министри се създава напрежение около МВР и електронното управление, сподели мнението си социологът и обясни, че след оставката на професионалното ръководство – главният секретар Живко Коцев, смяна и на политическото би обезглавило МВР.

Тя определи Калин Стоянов като "не ябълката на раздора, а боксова круша на раздора". 

"Интересно е как ще се развива ролята и участието на МВР в изборния процес", попита Димитрова.

И коментира: "Главчев направи умел пиарски ход и се срещна със синдикатите в МВР, и каза, че те настояват за оставането на Калин Стоянов. За мен този пост ще остане за Калин Стоянов и не очаквам в призивите за преосмисляне на състава на служебния кабинет да бъде сменен. И ще продължи напрежението в предизборната кампания".

Димитрова изрази мнението си, че има "целенасочено запазване на фигури от досегашния кабинет, което е реверанс към политическите партии, които управляваха досега – Георги Гвоздейков - транспорт, и Галин Цоков на МОН. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Киев отново беше обявена въздушна тревога този следобед

По последни данни шестима души са загинали при най-масираната руска атака срещу Украйна в последните седмици. В столицата Киев следобед отново беше обявена въздушна тревога и началникът на военната администрация посъветва хората да потърсят убежище. Най-малко пет души загинаха при една от най-масираните руски атаки срещу Украйна..

публикувано на 26.08.24 в 16:49

Стефан Радев: За подписката разбрах, когато ми лъсна подписа, бях жертва на хомосексуална пропаганда

Не съм се подписвал в подписката срещу промените в закона, забраняващ пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Това заяви категорично докторантът по медица Стефан Радев в интервю пред БНР. Неговото име е под №593, а той отрече изобщо да се е подписвал, дори не е знаел за тази подписка, "докато не ми лъсна подписа"...

публикувано на 26.08.24 в 16:35
Канадският премиер Джъстин Трюдо

Джъстин Трудо: Канада налага мита от 100% върху вноса на китайски електромобили

Канадският премиер Джъстин Трюдо потвърди на пресконференция в понеделник, че страната му ще наложи 100-процентни мита върху внос на електрически превозни средства, идващи от Китай, съобщава Ройтерс, потвърждайки информацията от по-рано през деня. Канада е готова да наложи аналогични на американските мита върху вноса на китайски електромобили..

публикувано на 26.08.24 в 16:15

Двама парашутисти паднаха върху кола край Ихтиман

Двама парашутисти паднаха върху кола край Ихтиман, информират от ОДМВР. Инцидентът станал вчера около 13:20 часа. Тогава в полицията в Ихтиман е постъпил сигнал, че двама мъже с парашут са паднали в края на село Черньово. На местопроизшествието е извършен оглед. Установено е, че след парашутен скок от самолет двамата са се ударили в предното..

публикувано на 26.08.24 в 15:56
Криптовалута Toncoin

Срив на свързаната с Telegram криптовалута Toncoin след ареста на шефа на приложението за съобщения

Криптовалутата Toncoin, свързана със социалната медийна платформа Telegram Messenger, загуби около 2,7 милиарда долара от пазарната си капитализация след новината за задържането на съоснователя на приложението за съобщения, съобщава Блумбърг. Френски съд удължи ареста на Павел Дуров Toncoin, токенът на The Open Network, поевтиня с повече..

публикувано на 26.08.24 в 15:52

Две смолянски момчета предотвратиха голям пожар

Двете момчета снощи към 17.30 ч били на терасата на къща, на ул. "Станковица", когато видели гълъб да се удря в кабели на електрически стълб, в непосредствена близост до боровата гора край къщите. Птицата се заплела в жиците и от електропровода започнали да излизат искри. За секунди тревата се запалила и пламнал пожар. В близост имало стари..

публикувано на 26.08.24 в 15:30

Канада е готова да наложи аналогични на американските мита върху вноса на китайски електромобили

Канада е готова да наложи нови мита върху произведените в Китай електрически автомобили, алуминий и стомана, съобщи Блумбърг, като се позова на "запознати с въпроса". Според тях правителството планира да обяви 100% данък върху китайските електромобили, изравнявайки митата, наложени от САЩ, и мита от 25% върху вноса на стоманата и алуминия...

публикувано на 26.08.24 в 15:27