Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът гледа мярката на шефката на Агенция "Митници"

Петя Банкова
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска постоянен арест за  директора на Агенция "Митници" Петя Банкова и Марин и Стефан Димитрови от Хасково.

Тримата бяха задържани при акция срещу контрабандния канал на Никола Николов по прякор Паскал, който се издирва.

Софийската градска прокуратура е внесла в съда искане за определяне на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" и за тримата.

Директорът на Дирекция "Митници" бе задържана за 72 часа. Тя бе обвинена за участие в организирана престъпна група, търговия с влияние, контрабанда, подкупи. Петя Банкова бе задържана с още трима души, които според адвоката й - Аделина Натина, не познава:

"Първият проблем е, че ние тези хора не ги знаем кои са. Вторият проблем, който е, от 8 август 2023 година госпожа Петя Банкова е назначена в Агенция "Митници". Тя до 8 август 2023 г. година не е знаела къде се намира Агенция "Митници". Обвинението граматически го разбираме, ама фактологически не го разбираме. Кой не иска "Митниците" да работят в България и реално да влизат данъци и митни сборове? Това беше въпросът. Кой иска да спре Петя Банкова наистина да работи?", попита адвокат Натина.

Петя Банкова допусна, че арестът ѝ е свързан с политическата ситуация в страната.

Операцията на ДАНС в агенция "Митници" след която беше задържана директорът Петя Банкова съпътстваше политическите новини от седмицата. Вчера президентът Румен Радев обяви, че ще насрочи предсрочните парламентарни избори на 9 юни заедно с европейските. Във вторник Радев ще назначи и предложения от Димитър Главчев служебен кабинет. В състава му поста си запазва вътрешният министър Калин Стоянов, което предизвика критики от ПП-ДБ.

Мярката ще бъде гледана от Софийския градски съд в 13 часа.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград за 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.  Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и пленен, започва в 9,30 часа с панихида за загиналите четници, възпоменателно поклонение и поднасяне на венци и..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам страстно музиката, затова се опитвам да я освободя от безплодните традиции, които я задушават". През..

публикувано на 13.07.24 в 09:30

Опасни горещини в Гърция и Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците бяха загасени по въздух.  Самолети и хеликоптери се включиха и в овладяването на пламъците на..

публикувано на 13.07.24 в 09:28

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине на наша територия заради силния вятър. Вчера от пожарната в Благоевград съобщиха, че няма..

публикувано на 13.07.24 в 09:17

Концерт "Почит към Енио Мориконе" на "Царевец“

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" продължава тази вечер в крепостта „Царевец“ във Велико Търново с концерт на Симфониета Враца. Със солисти от Италия музикантите под диригентството на Христо Павлов ще представят най-забележителните филмови оркестрации на композитора Енио Мориконе. БНР е медиен партньор на фестивала. .  Концертният..

публикувано на 13.07.24 в 09:00
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън е категоричен: Участвам в изборите, ще победим

Американският президентът Джо Байдън отхвърли спекулациите, че ще се откаже от опитите си да спечели втори президентски мандат на изборите през ноември. Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново Това стана по време на реч пред свои привърженици в щата Мичиган - един от т.нар. колебаещи се щати:..

публикувано на 13.07.24 в 08:48
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на..

публикувано на 13.07.24 в 08:00