Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест беляза шест месеца от кървавото нападение на "Хамас" срещу Израел

Газа, 23 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Днес се навършиха се шест месеца от изненадващото терористично нападение на радикалната палестинска групировка "Хамас" в Южен Израел. Жертви на атаката на 7 октомври м.г. бяхаоколо 1200 души, повечето цивилни, а 250 бяха взети за заложници в Газа.

Снощи в Тел Авив се проведе демонстрация с искане да се сключи сделка за освобождаването на всички, останали в плен на групировката. В протестиращите се вряза автомобил, при което са ранени леко петима души. Десетки хиляди протестираха срещу правителството на премиера Бенямин Нетаняху и призоваха за предсрочни избори.

На станалите традиционни ежеседмични протести се стигна до сблъсъци с полицията, има най-малко петима арестувани. Според местни медии в Тел Авив около 45 хиляди души са се включили в протеста, а според организаторите присъстващите са били 100 000. За днес също е организирана демонстрация - в Ерусалим, протестът ще бъде пред Кнесета под наслов "националната победа е равна на връщането на заложниците".

Полицията използва водно оръдие срещу антиправителствени демонстранти в Тел Авив, 6 април 2024 г./БТА

Около 250 израелци и чужденци бяха взети за заложници от екстремистите на 7 октомври. Смята се, че 129 все още са задържани в Газа, 34 от които се смятат за мъртви. При нападението на "Хамас" в Южен Израел бяха убити над 1100 души, повечето от които цивилни. Ответната офанзива на Израел доведе до над 33 000 жертви в Газа според здравното министерство на палестинския анклав, управляван от "Хамас".

"Нищо не може да оправдае ужасът, причинен от "Хамас" на 7 октомври. Призовавам за безусловното освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас" и други въоръжени групировки", призова генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в специална обръщение по повод половингодишнината от нападението.

Междувременно катарската телевизия "Ал Джазира" съобщава за интензивни боеве между израелските сили и палестински бойци в град Хан Юнис в Ивицата Газа. "Хамас" твърди, че са били убити 14 израелски войници по време на засада.

По-късно днес се очаква в столицата на Египет - Кайро, да бъдат подновени преговорите за примирие. "Хамас" съобщи вчера, че ще изпрати делегация, а военновременният кабинет на Израел ще се срещне днес, за да реши дали ще участва.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят Димитър Главчев

Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на частна детска болница в София

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване София.  В съобщението на пресслужбата на Министерския съвет се казва, че ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

Промените в Конституцията на РСМ беше тема на първия дебат на двамата кандидат-президенти

Промените в Конституцията на Република Северна Македония и българското вето за членството на Скопие в Европейския съюз беше една от темите в снощния първи телевизионен дебат между двамата кандидат-президенти - настоящият държавен глава Стево Пендаровски, издигнат от социалдемократите и Гордана Силяновска - кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ.  Вторият тур..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

КЕВР утвърди нова цена на природния газ за май в размер на 54,70 лева/MWh

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец май в размер на 54,70 лева за мегаватчас (MWh) , без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Цената е с около 7 % по-ниска от цената на природния газ през м. април, която беше в размер на 58,84 лв./MWh. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на..

публикувано на 01.05.24 в 17:36

Работници и активисти от цяла Европа и Азия отбелязаха Деня на труда с масови протести

Работници и активисти от цяла Европа и Азия отбелязаха Деня на труда (1-ви май) с протести срещу увеличаващите се цени и трудовите политики на правителствата си и с призиви за повече права. Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне хилядите хора, които се опитаха да пробият барикадите и да стигнат до..

публикувано на 01.05.24 в 17:17

Изкуственият интелект - предизвикателство за трудовия пазар в България?

Все още е рано да кажем, че ИИ е предизвикателство за трудовия пазар в България . Това обясни пред БНР  Вяра Стефчева - дигитален експерт, преподавател в "СофтУни" и  собственик на маркетингова агенция. "Изкуственият интелект все още не е толкова добър в задачите, които имаме в ежедневието. Промяната, която настъпва, е естествен процес на..

публикувано на 01.05.24 в 17:01

Как младите хора виждат бъдещето си у нас след завършване на висше образование?

Реализацията на пазара на труда е сред предизвикатерствата пред студентите и трудовия пазар. Младите хора разказаха пред БНР как виждат бъдещето си в страната след завършване на висшето си образование.

публикувано на 01.05.24 в 16:51

Как в Румъния приемат увеличаващия се брой работници от страни извън ЕС?

На пазара на труда в Румъния през последните години се отчита тенденция за увеличаване на броя на работниците от страни извън ЕС. Повече по темата пред БНР разказа Раду Стокица, и зследовател на синдикатите и журналист по трудови въпроси. -  Г-н Стокица, от известно време в Румъния се увеличава броят на работниците от страни извън ЕС, често..

публикувано на 01.05.24 в 16:40