Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България продължава изследванията на Антарктида

В интервю за Радио Благоевград ръководителят на 32-рата Антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев даде повече информация за продължаващите изследвания на най- южния континент - Антарктида.

Изследванията са важни не само за бъдещето на България, но и за бъдещето на човечеството. В Антарктида има достатъчно залежи от най-ценните в последните години елементи като хром, кобалт, мед. Без тези елементи е невъзможно създаването на смартфони, например. Българските учени са работили по 12 проекта. Създадена е нова научна база. През следващата година ще продължи нейното оборудване. За втори път българската експедиция пътуваше с българския научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“, който прекоси световните океани, дори в най- опасните маршрути до другия край на света. Българските учени бяха и посланици на родината си. При спирането на пристанище в Аржентина българският кораб е посетен от 5000 души. Някои от тях за първи път чуваха името България.

Еспедицията приклйчи успешно и вече започна подготовката за следващата- 33-тата. Неслучайно България е сред 28-те страни в света, които имат правата в управлението на антарктическия континент. Там на практика имаме българска територия. Преди три години на Канада е отказано правото да участва в управлението на ледения континент. Повече можете да научите от разговора на Иван Лазов с проф. Христо Пимпирев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.