Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дамян Дамянов: Многообразието от думи е богатство на езика ни, да го предаваме през поколенията

В "Под езика" авторът придава образ на думите

| Интервю
Снимка: bulgarian-illustration.com

Поколенията се сменят с голям интензитет и ситуацията с езика ни бих оприличил на Вавилонска кула, говори се на български, но по различен начин, на различни нива и участниците трудно се разбират. 

Това сподели в интервю пред БНР Дамян Дамянов за новата си книга „Под езика“.

Във втората си част на проекта – „Под езика“, стари, архаични думи ги превръща в идеограми и придава образ на думите.

„Скрити са много пластове, някои културни, дори археологически, някои вулканични пластове за целия арсенал от думи и начина, по които работим с тях. Аз превръщам тези думи в идеограми, които илюстрират думите“, разказа илюстраторът.

Проектът му започна на шега през 2016 г. във фейсбук.

„Реших по свой начин да празнувам 24 май. Всеки ден публикувах по една идеограма, която илюстрираше дума. И така от А до Я, която започва със съответната дума. И така 30 дни. Това беше показано на изложби в България, Брюксел и Люксембург. През 2018 г. се появи първата книга 60 идеограми. И от типографски проектът се превърна в социален, защото помолих 60 души да дадат дефиниция за тези думи и те надградиха проекта, и го направиха значим“, коментира авторът на „Под езика“.

Във втората си книга той добавя 30 архаични, позабравени думи.

„Открих ги с доста ровене по речници, интернет, разкази на Йовков. Тези думи изразяват богатството на езика, голяма част са с турски корен. Свикнали сме да бъдат употребявани от възрастни хора. Нашият език е жив организъм, развива се и се обогатява с навлизането на нови думи. Нямам нищо против това, богатство е разнообразието“, споделя Дамян Дамянов.

Категоричен е, че „с тези думи виждаме картината от миналото и как са изглеждали нашите предци“.

„Това е инструмент на паметта. С „Под езика“ се опитах да предам образ на тези думи, да се превърнат в картина“, казва авторът.

Той определя като голям проблем, че учениците не знаят значението и не е сигурен дали по-големият проблем не е англизирането на речта – „А не е добре това и е притеснително“.

„Богатството ни е неоценимо и трябва да говорим за този език и чистотата му изобщо. Тези знания и поглед трябва да бъдат предавани през поколенията“, надява се Дамян Дамянов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Политическите партии биха си променили поведението, защото имат червен картон от избирателите

Не мисля, че преди да приключат изборите можем да знаем, има или няма промяна в политическата обстановка. Свикани са избори в нова ситуация, ДПС не едно, а две, и не е реално да предполагаме, че ще остане едно ДПС. В този смисъл изборите са по-показателни от предните. Ще видим дали спадането на избирателната активност ще се потвърди,..

публикувано на 27.08.24 в 13:54

Наришкин: Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни

Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни, заяви директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин пред ТАСС.  Наришкин посочи, че подкрепя позицията на президента Владимир Путин, че подобна стъпка е недопустима след: "терористичната авантюра на Киев в Курска област." Украинският Forbes: Над 1 млрд. долара е..

публикувано на 27.08.24 в 13:41
Украински спасители на мястото на ракетния удар в Кривий Рих, Украйна, 27 август 2024 г.

Украинският Forbes: Над 1 млрд. долара е струвала на Русия вчерашната въздушна атака над Украйна

Русия е изхарчила над един милиард долара за вчерашната въздушна атака над голяма част от Украйна, изчисли украйнското издание на „Форбс“. Публикацията е от късно снощи, малко преди да започне втората поредна нощ на бомбардировки над страната.  Четирима загинали и 16 ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна Между 1,2 милиарда..

публикувано на 27.08.24 в 13:34
Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Готови сме да дадем време на новия вътрешен министър

" Който и да е вътрешен министър, трябва да му се даде някакво време , за да видим дали той ще докаже или ще покаже поне с първите си стъпки, че ще има борба с купения вот. Ние сме готови да му дадем такова време на този министър , за да видим дали тези правилни стъпки ще бъдат направени". Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев от "Да, България"...

публикувано на 27.08.24 в 13:32
Новият вътрешен министър Атанас Илков

Новият министър Атанас Илков: Няма да има сътресения в МВР

Няма да има сътресения в МВР. Това заяви новият вътрешен министър Атанас Илков при встъпването на поста. Той допълни, че хората в министерството трябва да работят спокойно. Новият вътрешен министър Атанас Илков уточни, че ако се наложат промени в МВР, те ще бъдат козметични и ще бъдат на места, на които това се налага заради слабата..

публикувано на 27.08.24 в 13:28
Атанас Атанасов и Кирил Петков

ПП-ДБ предлага кандидатите за еврокомисари да бъдат изслушвани в парламента

От ПП-ДБ предлагат номинираните за български еврокомисар от МС да бъдат одобрявани и гласувани от парламента. Това заяви съпредседателят Кирил Петков: "За това още днес ние ще напишем писмо и към министър-председателя, и към председателя на Народното събрание да придвижат максимално бързо нашата предложена процедура, така че всяка една номинация, която..

публикувано на 27.08.24 в 13:19
Красимира Катинчарова

Депутатите на "Величие", близки до Ивелин Михайлов, искат промени в Конституцията, за да отпадне "домовата книга"

Независимите депутати от "Величие", лоялни на основателя на партията Ивелин Михайлов, обявиха, че внасят в деловодството промени в Конституцията, така че тя да се върне към процедурата по избиране на служебни правителства отпреди промените през декември. Красимира Катинчарова обяви, че целта е да се преодолее политическата криза, а не..

публикувано на 27.08.24 в 13:14