Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Велков: Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран

Проф. Давид Менашри: Ако войнствените страсти продължат да растат, губещ може да се окаже целият свят

| Интервю
Славчо Велков
Снимка: Ани Петрова

Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран. Такава прогноза направи пред БНР Славчо Велков, експерт по сигурност и антитероризъм.

"Отговорът на Израел ще бъде по-скоро по инфраструктурни и други обекти, но без мащабна атака по територията на Иран.

Не съзирах опасност от Трета световна война. Атаката от страна на Иран беше с конвенционални оръжия. Това беше отговор в резултат на израелската атаката срещу иранското консулство в Дамаск. Тя беше на територията на трета страна и по дипломатическо представителство, а това  е без прецедент. Беше ясно, че ще последва някакъв отговор. Във времето на свещения месец лично аятолахът каза, че ще има такъв. 

Трябва да се замислим защо Иран не направи същото в отговор – да нанесе удар по израелски дипломатически представителства на територията на трети страни.

Иранското ръководство се стремеше да покаже, че неговите средства за поразяване могат да достигнат до Израел, независимо от резултатите. 

Това беше демонстрация, но е вън от съмнение, че ще последва напрежение в отношенията в Близкия изток и Персийския залив. Може да се стигне до обстановка, която да се отрази на глобалния свят".

Проф. Давид Менашри, основател на Института за ирански изследвания при Телавивския университет, пък обясни пред кореспондентките на БНР, че и Израел, и Иран имат основания за твърденията си, но в този конфликт няма победител. 

"Ако войнствените страсти продължат да растат, губещ може да се окаже целият свят".

Той отбеляза, че Иран е дал време на Израел и неговите поддържници да се подготвят и да предотвратят големи щети.

"Ако нещата зависеха от сегашното правителство на Израел, отговорът щеше да е мълниеносен и мощен. Но по телефона Джо Байдън настоя да не се бърза, за да не се предизвика регионална и световна криза". 

Ядрен Иран поставя на ново място целия демократичен свят. Проблемът не е само израелски, той може да стане световен, предупреди още професорът.

Преди Ислямската революция Израел и Иран си сътрудничехме във всички области, припомни той.

"Сега поколения са възпитавани в антисемитизъм. Омразата към Израел се е превърнала в символ на външната политика на Иран".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26