Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Велков: Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран

Проф. Давид Менашри: Ако войнствените страсти продължат да растат, губещ може да се окаже целият свят

| Интервю
Славчо Велков
Снимка: Ани Петрова

Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран. Такава прогноза направи пред БНР Славчо Велков, експерт по сигурност и антитероризъм.

"Отговорът на Израел ще бъде по-скоро по инфраструктурни и други обекти, но без мащабна атака по територията на Иран.

Не съзирах опасност от Трета световна война. Атаката от страна на Иран беше с конвенционални оръжия. Това беше отговор в резултат на израелската атаката срещу иранското консулство в Дамаск. Тя беше на територията на трета страна и по дипломатическо представителство, а това  е без прецедент. Беше ясно, че ще последва някакъв отговор. Във времето на свещения месец лично аятолахът каза, че ще има такъв. 

Трябва да се замислим защо Иран не направи същото в отговор – да нанесе удар по израелски дипломатически представителства на територията на трети страни.

Иранското ръководство се стремеше да покаже, че неговите средства за поразяване могат да достигнат до Израел, независимо от резултатите. 

Това беше демонстрация, но е вън от съмнение, че ще последва напрежение в отношенията в Близкия изток и Персийския залив. Може да се стигне до обстановка, която да се отрази на глобалния свят".

Проф. Давид Менашри, основател на Института за ирански изследвания при Телавивския университет, пък обясни пред кореспондентките на БНР, че и Израел, и Иран имат основания за твърденията си, но в този конфликт няма победител. 

"Ако войнствените страсти продължат да растат, губещ може да се окаже целият свят".

Той отбеляза, че Иран е дал време на Израел и неговите поддържници да се подготвят и да предотвратят големи щети.

"Ако нещата зависеха от сегашното правителство на Израел, отговорът щеше да е мълниеносен и мощен. Но по телефона Джо Байдън настоя да не се бърза, за да не се предизвика регионална и световна криза". 

Ядрен Иран поставя на ново място целия демократичен свят. Проблемът не е само израелски, той може да стане световен, предупреди още професорът.

Преди Ислямската революция Израел и Иран си сътрудничехме във всички области, припомни той.

"Сега поколения са възпитавани в антисемитизъм. Омразата към Израел се е превърнала в символ на външната политика на Иран".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Риши Сунак

Мигрантите: Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо

Министрите от ирландското правителство одобриха единодушно план за изготвяне на ново законодателство, което би преопределило Обединеното кралство като „сигурна страна“, в която могат да бъдат връщани търсещите убежище. Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо във връзка с мигрантите. Планът беше внесен от министъра на правосъдието Хелън..

публикувано на 30.04.24 в 22:17
Майк Джонсън

Демократическата партия в САЩ няма да подкрепи вот за сваляне на председателя на Камарата на представителите

Конгресмените от Демократическата партия няма да подкрепят вот за сваляне от поста на председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. Това обяви лидерът на демократическата фракция Хаким Джефрис, цитиран от агенция "Ройтерс". Заплаха за поста на Джонсън отправи крайнодясната Марджори Тейлър Грийн, след като председателят на..

публикувано на 30.04.24 в 22:13

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38
Хаджа Лабиб, министър на външните работи на Белгия

Съвет "Общи въпроси" на ЕС обсъжда премахването на ветото

Премахването на ветото при вземането на решенията в ЕС е една от темите, които министрите са разисквали на днешното неформално заседание на Съвет "Общи въпроси" в Брюксел. България смята обаче, че то трябва да се запази при политиките от особено значение за Общността. България подкрепя решенията с единодушие в ЕС по "чувствителни теми"..

публикувано на 30.04.24 в 20:49

Два университета обединяват усилия, за да подготвят кадри за леката индустрия и туризма

Два университета обединяват усилия за създаването на нови специалности във Велико Търново, които да подготвят кадри за нуждите на леката индустрия и туризма. Двата отрасъла са основополагащи за местната икономика. На срещата, инициирана от кмета на Велико Търново Даниел Панов, местният филиал на Висшето училище по агробизнес и развитие на..

публикувано на 30.04.24 в 20:07
Мариана Кукушева

Кукушева: Нулевата ставка за хляба е в интерес на потребителите

Запазването на нулевата ставка на ДДС върху брашното и хляба и въвеждането на таван на търговската надценка за хляба са изцяло в полза на потребителите, коментира за БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева: Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината "С този жест депутатите задържат..

публикувано на 30.04.24 в 19:43

НС ратифицира промените в договора за Ф-16 блок 70

Народното събрание ратифицира промените в договора за доставка и поддръжка на изтребителите Ф-16 блок 70. Така се дава възможност за коригиране на срокове за осигуряване на компоненти, без да се увеличава договорената вече цена. Депутатите заседават извънредно, за да обсъдят върнатия с указ на президента за повторно обсъждане Закон за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 19:29