Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Харизанов: В България глобалният акт "Магнитски" се превърна в посмешище

Анализаторът очаква изключително сложни преговори след изборите и призова политиците да внимават в говоренето

| Интервю
Георги Харизанов
Снимка: Ани Петрова

"Глобалният акт "Магнитски" в България се превърна в посмешище, абсолютно противно на всякаква логика, благодарение на активностите на един посланик, който зае партийна страна и ходеше да се снима с партийни активисти по министерства и агенции, където няма никаква работа като посланик".

Това коментира пред БНР анализаторът Георги Харизанов. И обясни:

"В няколко поредни предизборни кампании глобалният закон "Магнитски", който е предназначен към това да наказва за пране на пари, корупция по високите етажи на властта и да предотвратява заплахи към американската финансова система и с който Херо Мустафа, за което беше похвалена от генералния инспектор от Държавния департамент, който ѝ оцени мандата, успя изцяло да девалвира в България и да го направи за смях този глобален акт "Магнитски". Сигурен съм, че никой не си спомня имената на чиновниците от АЕЦ "Козлодуй", които бяха наказани заради глобалния акт "Магнитски". Чиновници от "Козлодуй" са заплаха за американската финансова система и се занимават с тероризъм и пране на пари…".

Оттук нататък дали ще влязат 389, 842 или 596 души от България в този глобален акт, този закон, който е изключително благороден по своята същност, стана за смях и никой вече не му обръща внимание, категоричен бе Харизанов в интервю за предаването "Преди всички".

По думите му експертизата на Владислав Горанов "не се е изпарила", а резултатите му като финансов министър