Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: В служебното правителство ГЕРБ подкрепя само Запрянов

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

В служебното правителство ГЕРБ подкрепя само министъра на отбраната Атанас Запрянов. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с членове на партията и симпатизанти от столичния квартал „Подуяне“. 

Борисов настоя за смяна на външния министър:

"За генерал Запрянов бях сигурен, че няма да мръдне от НАТО-вските позиции - подкрепа за Украйна, както и днеска на Кримската платформа, фантастично се представи генерал Запрянов. За разлика от външния министър. ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия".

Засега не е ясно точно какво е предизвикало Борисов да снеме доверието си в служебния министър на външните работи, но лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че служебният премиер ще трябва да се съобрази с искането му.

Ако служебният премиер Главчев не се съобрази с тази препоръка, „ще направя да се съобрази впоследствие“, предупреди Борисов. Като допълни, че е предлагал в служебния кабинет Мария Габриел и Асен Василев да запазят постовете си:

"Дори и служебният кабинет, за да не се лашне държавата и да сме в конфликти - Мария Габриел да остане външен министър и той да остане финансов министър. За да може двата темела - финанси и външна политика - да ги задържим".

Пред симпатизантите си той посочи, че именно Делян Пеевски е предложил първо Христо Иванов, а след това и Атанас Славов за правосъден министър, за да движат промените в Конституцията и съдебната реформа. Затова именно ПП-ДБ носят отговорност за ограничения кръг лица, от които президентът може да избира за служебен премиер:

"Тогава, мили мои, никой не мислеше, че този блок - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС - ще стигне до избори. Затова им беше все тая кой ще е. Това беше просто, за да го има като вариант. Въобще не са мислили. Ако са мислили, нямаше да се сложат хора, които през историята са били близки до ГЕРБ. Някои от тях. Всъщност само Главчев".-

Борисов каза още, че в листата за национален парламент ГЕРБ ще увеличи броя на юристите.

Борисов заяви, че мисли ГЕРБ да издигне на първо място като депутат бившия кмет на София Йорданка Фандъкова, но не уточни дали има предвид за Народното събрание или за Европейския парламент.

Борисов сподели, че не вижда как след изборите партията му ще се събере с "Продължаваме промяната-Демократична България". Но на фона на конфликтите в света трябвало да се намери начин да има стабилност в парламента.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК започна официална процедура срещу "Мета"

Европейската комисия започна официална процедура срещу "Мета", съобщиха от ЕК. Целта е да се установи дали компанията, която е доставчик на Фейсбук и Инстаграм, е нарушила Акта за цифровите услуги в областите, свързани със защитата на непълнолетните. От Комисията се опасяват, че системите на двете социални мрежи, включително техните..

публикувано на 16.05.24 в 13:33

Арестуваха член на Инспектората на ВСС, държал се непристойно с жени

Александър Мумджиев от Инспектората на Висшия съдебен съвет е бил задържан снощи в районното полицейско управление във Враца заради непристойно поведение в хотел в града. Това е станало след сигнал до телефон 112, подаден от персонала на хотела,  в който Мумджиев бил отседнал във връзка със служебни ангажименти. Според свидетели от персонала и..

публикувано на 16.05.24 в 13:05

СЕМ чака решение на ВАС за процедурата по избор на генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще подготви график за провеждането на конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио, тъй като мандатът на сегашния ръководител на БНР Милен Митев изтича в края на октомври.  На днешното заседание на медийния регулатор стана ясно още, че СЕМ ще изчака решението на Върховния..

публикувано на 16.05.24 в 13:03

Ваня Монева, Иван Гранитски, проф. Андрей Пантев и акад. Лъчезар Трайков удостоени с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството. Президентът връчи отличията на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков"2. "Всички вие сте важна, неделима част от интелектуалната и духовната сила на България, и пример за нашите млади..

публикувано на 16.05.24 в 12:54

Фондация НАБИС предизвиква смелите читатели

Фондация НАБИС (Национална академична библиотечно-информационна система) излезе със загадъчно послание в мрежата, което предизвика любопитство – "Търси се читател, обичащ да рискува, който да се опита да прочете книги, които никога не са заемани. Вие този читател ли сте?". "Хората ежедневно още от първата чаша кафе търсят информация, но като..

публикувано на 16.05.24 в 12:54
Старият град на Братислава, Словакия

Емил Цанков: Плурализацията на обществото доведе до нагнетяване на напрежение В Словакия през последните месеци

" Словашкият народ е добронамерен, доверчив и чистосърдечен, но заради плурализацията на обществото през последните месеци се нагнети много силно напрежение ". Това обясни пред БНР Емил Цанков, председател на Българския културен съюз в Братислава, след покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо. "Дори имаше предупреждения, че може да прерасне в..

публикувано на 16.05.24 в 12:46

Продължават разговорите за увеличение на заплатите в университетите

Разговорите със синдикатите и Съвета на ректорите за заплатите на академичния състав на държавните висши училища продължават, съобщи министърът на образованието Галин Цоков. Той обясни, че 39-е милиона лева ще бъдат разпределени за увеличението на възнагражденията, но все още липсват парите за промяна на заплатите от април тази година...

публикувано на 16.05.24 в 12:41