Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Европейската имунизационна седмица

Снимка: СЗО

От 21 до 27 април отбелязваме Европейската имунизационна седмица. Целта на инициативата е да повиши информираността за това защо са важни имунизациите за предотвратяване на болести и за защита на живота, посочват от Регионалния офис за Европа на Световната здравна организация. 

Тази година седмицата е от особено значение, допълват от СЗО, защото кампанията съвпада с 50-ата годишнина на Разширената програма за имунизации. Тя е създадена през 1974 година с идеята да направи ваксините достъпни за всички деца по света. По тази причина Европейската имунизационна седмица ще отбележи постиженията на програмата да защити няколко поколения хора от сериозни заболявания, които могат да бъдат избегнати с ваксини.

Намаляването на случаите на дребна шарка след началото на Разширената програма за имунизации.
Кампанията ще подчертае също спешната нужда от по-високо, справедливо и равномерно ваксинационно покритие във всички общности, за да няма нови огнища на заболявания, за които има имунизационни препарати.


Във връзка с тези цели в петък Европейският съюз и СЗО за региона на Европа обявиха, че ще си сътрудничат в рамките на проект на стойност 3 милиона евро. Той е финансиран по програмата "Европейски съюз в подкрепа на здравето" и ще опита да подобри ваксинационното покритие в уязвими групи от населението. Специално внимание ще бъде обърнато на ромските общности, които често са непропорционално засегнати от болести, за които има ваксини.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Имаме два прототипа за българска ваксина срещу Covid-19

И двата проекта за разработване на българска ваксина срещу Covid-19 са завършили успешно, с прототипи. Не се стигна до търговски продукт, защото са нужни много средства за клинични изпитвания. Прототипите са много обнадеждаващи и те могат да са..

публикувано на 11.03.24 в 19:15

Сигнали за липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B

За липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B сигнализираха слушатели на "Хоризонт" . Ваксината не е част от имунизационния календар и се намира трудно в аптечната мрежа у нас от години, потвърди Силвана Лесидренска от сдружение "Хепактив". Наша..

публикувано на 15.03.24 в 11:41

Британски учени с опит за ваксина срещу рак на белия дроб

Екип от британски учени се опитва да създад е  първата в света ваксина за предотвратяване на рак на белия дроб при хора, които са изложени на висок риск от заболяването. Учени от Оксфордския университет, института "Франсис Крик" и Лондонския..

публикувано на 22.03.24 в 11:08
Ангел Кунчев

Ангел Кунчев във Варна: Няма опасност от епидемичен взрив, украинската общност у нас получава своевременно своите ваксинации

Украинската общност у нас вече има лични лекари, извършват се имунизации и няма опасност от епидемичен взрив, тъй като имунизационните ни календари се различават минимално. Това коментира във Варна главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев ,..

публикувано на 05.04.24 в 11:50

Започна поставянето на безплатна пневмококова ваксина в Смолян

Започна поставянето на безплатна пневмококова ваксина за хора на и над 65 г.  Имунизацията е в ход от началото на годината по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при хора на и над 65..

публикувано на 17.04.24 в 14:42

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от..

публикувано на 13.07.24 в 19:54
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в..

публикувано на 13.07.24 в 19:28

Зеленски: САЩ са оказали голяма подкрепа на украинците, можем да забравим някои грешки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това, че американският му колега Джо Байдън се обърка и го нарече "президентът Путин", е грешка, която може да бъде забравена предвид подкрепата, която САЩ оказват на Украйна. Байдън погрешка нарече..

публикувано на 13.07.24 в 19:21

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:03

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната. Възникнаха и нови огнища. Запали се гора между Солун и Серес. Борбата с огъня е силно затруднена от много високите температури - над 40 градуса. Десетки пожарникари, доброволци и войници..

публикувано на 13.07.24 в 18:55

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради..

публикувано на 13.07.24 в 18:27