Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълна от съпричастност във Велико Търново за лечението на 11-годишно момче

Снимка: Здравка Маслянкова

Вълна от съпричастност обхвана за Великден и Гергьовден великотърновци и за два дена беше събрана сумата за лечението и рехабилитацията на 11-годишно момче в турска клиника. 

Денислав Петров от Велико Търново се нуждае от спешна операция на киста на мозъка. 

Интервенцията ще се извърши на 16 май в турска клиника, а за лечението са нужни 33 600 евро, които трябваше да бъдат събрани по великденските празници. Откликнаха много хора и за два дни бяха събрани над 145 000 лева, които ще покрият всички разходи по лечението и рехабилитацията, съобщи учителката на момчето Гергана Пенова:

"Най-съкровеното човешко нещо е добротата. Много хора доказаха наистина, че имат огромни сърца и че са съпричастни на болката на другия".

11-годишният Дени ще бъде изпратен от съучениците си утре със специална картина и послания. 

"Пожелаваме му да се върне бързо и да е такъв, какъвто е – със спортен дух и изключително нахъсан за живот, за постигане на нови неща. Той е едно много будно дете", каза Пенова. 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Започва походът

Очаква се рекорден брой участници в "Националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета"

Със запалване на вечния огън край паметника на Христо Ботев в центъра на Враца беше дадено началото на Ботевите дни в града.  С десетки културни, образователни, туристически и спортни прояви от днес до 2 юни ще бъде почетена 148-ата годишнина от гибелта на поета - революционер. По традиция при откриването с благослов, китка здравец и кратка..

публикувано на 27.05.24 в 15:01
Френският президент Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц по време на вечеря в двореца

Във фокуса на разговорите Макрон - Шолц: Европейската противовъздушна отбрана

Очаква се в рамките на официалното посещение на френския президент Еманюел Макрон в Германия, Берлин и Париж да представят планове за по-тясно сътрудничество за укрепване на европейската противовъздушна отбрана. За това пише изданието Bloomberg, като се позовава на източници от делегациите на двете страни. "Така Франция и Германия искат да отговорят на..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

Кръгла маса срещу домашното насилие в Смолян: Липсата на кризисни центрове е пропуск в общините

Липсата на кризисни центрове за помощ при домашно насилие е голям пропуск в общините . Това стана ясно на провелата се кръгла маса за превенцията на домашното насилие, организирана от Клуб "Родопчанка" в Смолян.  "Повишаване осведомеността относно домашното насилие и насилието, основано на полов признак, в община Смолян“ - това беше..

публикувано на 27.05.24 в 14:32
Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: Системата за ядрено сдържане в Европа е остаряла и в НАТО трябва да се говори за това

Системата за ядрено сдържане в Европа вече е остаряла и има нужда от ревизия. За това не се говори в НАТО , но трябва да започне да се говори, защото  това е най-голямата гаранция, че няма да стигнем до трета световна война.  Това каза БНР експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. д-р Искрен Иванов...

публикувано на 27.05.24 в 14:08
Миглена Темелкова

Проф. Миглена Темелкова: Критериите за оценка на качеството на висшето образование не са диференцирани

Критериите за оценка на качеството на висшето образование не са диференцирани според типа висши училища, необходимо е и да се създаде дигитална система, за да може университетите по-лесно да набавят необходимите документи за акредитацията си. Това каза във Варна проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите:  "Знаете, че има три..

публикувано на 27.05.24 в 13:55

Съветът "Външни работи" на ЕС прие нов санкционен режим срещу Русия

Съветът на ЕС прие нов санкционен режим срещу Русия, съобщиха източници от белгийското ротационно председателство. Очаквано, той не носи името на Алексей Навални, каквито призиви имаше и както бе предложил върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел, тъй като не е ограничен само с неговия случай, обясниха от Брюксел...

публикувано на 27.05.24 в 13:53

Ивайло Иванов: НАТО и ЕС да предприемат мерки срещу Русия в Западните Балкани

Като превенция срещу Русия част от мерките на НАТО и ЕС трябва да се предприемат по отношение на случващото се в Западните Балкани.  С военни способности НАТО не може да се справи с дезинформацията и е  важна ролята на ЕС за справяне с тези процеси. НАТО може да помогне за гарантирането на вашата сигурност, но останалите инструменти са в..

публикувано на 27.05.24 в 13:44