Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" е приел предложение за прекратяване на огъня

Израел обяви, че продължава с плановете си за операция в Рафах

| обновено на 07.05.24 в 01:16
Снимка: Алами/Ройтерс

Палестинската групировка „Хамас“ е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. От израелската армия обаче заявиха, че продължават с плановете си за операция в град Рафах на фона на призивите на международната общност за въздържане от страна на Тел Авив. 

Пред телевизия "Ал-Джазира" Халил ал Хая - един от високопоставените членове на „Хамас“, съобщи, че  организацията е подкрепила предложение, според което примирието ще е в три фази - всяка по 42 дни. Според информациите споразумението предвижда пълно изтегляне на Израел от Газа, завръщане на изселените палестинци по домовете им, размяна на израелски заложници и палестински затворници, като всичко това трябва да доведе до постоянно прекратяване на огъня.

Въпреки това от израелската армия съобщиха, че са пристъпили към прецизно насочени удари в източната част на Рафах. Армията засега не отменя и заповедта за евакуация на цивилните палестинци от града.

Израелският военен кабинет обяви, че е взел единодушно решение да продължи по план с операцията там. В съобщението се казва още, че Тел Авив ще изпрати работна група за още преговори за прекратяване на огъня. Според властите приетото от „Хамас“ предложение е далеч от изпълнение на техните искания.

Министър Бени Ганц също обяви за пропуски по отношение на това, за което Тел Авив настоява и подчерта, че предложението за прекратяване на огъня е несъвместимо с диалога с посредниците до този момент.

Политическият лидер на „Хамас“ Исмаил Хания по-късно разговаря по телефона с ръководителя на групировката „Ислямски джихад“ Зияд ал-Нахала. Според съобщението двамата са подчертали, че групировките няма да се откажат  от исканията си, включително спиране на огъня, пълно изтегляне на израелската армия от Ивицата Газа и възстановяването й, както и размяна на палестинските затворници за пленени израелци.

От въоръженото крило на „Ислямски джихад“ съобщиха, че са изстреляли ракети по южната част на Израел, а сигнал за тревога прозвуча в няколко населени места на израелска територия. От армията казаха, че са прехванали две ракети, но шрапнел причини леки щети по къща в град Сдерот.

По повод продължаващите израелски действия във връзка с предстояща операция в Рафах йорданският крал Абдула заяви, че тя ще доведе до ново кръвопролитие.

От саудитското външно министерство призоваха международната общност да се намеси веднага за спиране на геноцида в Ивицата Газа.

Турският президент Реджеп Ердоган приветства обявеното от „Хамас“ приемане на предложението за спиране на огъня и призова западните държави да упражнят допълнителен натиск върху Израел да приеме договорката. Положителна оценка за палестинските действия дойде и от външното министерство на Иран.

Белият дом обяви, че администрацията на президента Джо Байдън тепърва се запознава с текста на споразумението. Вашингтон обаче остава категорично против нахлуване на израелската армия  в Рафах, тъй като няма ясен план за сигурността на цивилното население.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи призив към двете страни в конфликта да положат допълнителни усилия за гарантиране на примирието и за прекратяване на страданието в Ивицата Газа. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дава пресконференция след срещата на външните министри в централата на Организацията на Северноатлантическия договор в Брюксел, Белгия, 5 април 2023 г.

Столтенберг: Нямаме никакво намерение да изпращаме войски на НАТО в Украйна

Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Той добави, че осигуряването на военна помощ за Киев не прави алианса част от войната, предприета от Москва, предаде БТА. Форумът..

публикувано на 28.05.24 в 12:50

Бой и стрелба в училищен двор в Костенец, има арестуван

Мъж е задържан след стрелба и бой в двора на училище в Костенец, съобщи МВР. Става дума за скандал между двама мъже, единият от които е пострадал леко, след като е бил ударен в главата. Полицаите са арестували нападателя, който стрелял във въздуха по време на скандала. Изясняват се причините за нападението.

публикувано на 28.05.24 в 12:47

"Информационно обслужване" е наела около 2000 души за изборите

След изборите 2 в 1 на 9-и юни фирмата "Информационно обслужване" ще обработи три пъти повече данни спрямо предходните парламентарни избори, за да може Централната избирателна комисия да обяви окончателните резултати. Двойно повече оператори ще боравят с данните, първо, в изчислителните пунктове в районните избирателни комисии, а после и в ЦИК, където се..

публикувано на 28.05.24 в 12:33

Резултатите от НВО на четвъртокласниците ще бъдат обявени до 7 юни

Над 50 000 четвъртокласници положиха т. нар. "втора малка матура" по математика. Изпитът се проведе в над 1700 училища в страната.  Изпитът започна в 10.00 часа и продължи 60 минути. За учениците със специални образователни потребности бяха предвидени 30 минути повече.  Четвъртокласниците трябваше да се справят с общо 25 задачи.  "Според мен,..

публикувано на 28.05.24 в 12:24
Плаж в Каратона, Пелопонес, Гърция, 14 май 2021 г.

Проверки за спазване на закона за свободен достъп до морето в Гърция

Гръцките власти започнаха проверка по изпълнение на закона за свободен достъп на туристите до морето. Разрушава се всичко, което е в нарушение на закона. От днес властите проверяват с дронове за спазване на закона за свободен достъп на туристите до брега на морето. Поради информация за много нарушения проверката започна с Халкидики...

публикувано на 28.05.24 в 12:22
Васил Божков в Съдебната палата -  5 септември 2023 г.

Окончателно: Пуснаха Божков на свобода срещу 130 000 лева

Бизнесменът Васил Божков излиза на свобода срещу 130 хиляди лева. Това реши окончателно Софийският апелативен съд, като отмени домашния му арест, предаде БТА. Преди повече от седмица градският съд постанови, че Божков може да излезе на свобода срещу същата сума. С решение от днес апелативните съдии потвърдиха размера на паричната гаранция...

публикувано на 28.05.24 в 12:08

"Радиодеца" и Васил Петров канят на концерт в навечерието на Деня на детето

В навечерието на Деня на детето вокална група "Радиодеца" с диригент Илина Тодорова ще отпразнува с концерт 70-годишнината на автора на любими музикални произведения за малки и големи Красимир Милетков. Събитието ще се състои днес от 19 часа в Първо студио на БНР.  В концерта ще участват и ученици от Националното музикално училище "Любомир..

публикувано на 28.05.24 в 11:58