Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бог със своята милост покрива всички наши грехове"

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Базиликата ще бъде мост между онова време, когато е нямало разделение, когато се е формирала чистата вяра"

Снимка: БГНЕС

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали, каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна

"Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична мобилизация, да изостриш мислите си, да си по-внимателен в думите, по-дисципилниран, защото хората идват при теб с голяма надежда, защото другите институции не им дават утеха на сърцето и душата.

Към всеки човек се обръщаме индивидуално. И преди войната за мен най-важното бяха важни личните беседи с човека, посетил храма. За да намерим лек за всеки отделен човек. Така и сега по време на войната. 

Хората задават много и тежки въпроси - душата ми вадят! 

Къде е справедливостта на Бог? - Справедливостта не е в тези рамки, в които човек я разбира! Има тълкувание, че ако Бог беше по човешкото разбиране справедлив, този свят още по-бързо щеше да приключи.

Бог е милостив. Бог със своята милост покрива всички наши грехове. Ние все се опитваме да бъдем по-силни, да сме голяма държава, да завземем все повече територии от други народи - такава е била винаги човешката история и човешките стремежи. Така неизбежно в бъдеще назрява конфликта, защото ние сме амбициозни. Защото ние искаме все повече и повече, това поражда напрежение, което понякога прераства във войни.

Колкото и да е напреднал светът, човек вътре в себе си няма никаква промяна, изтъкна още за БНР отец Генадий.

За себе си той каза обаче, че много се е променил - в него е преминала "малка атомна война" от младостта до днес. 

"Да съм по-близо до хората и да съм по-милостив. Да му приема немощта на другия, а не да отивам на конфликт и да воювам. Това променя реалността, каза още отец Генадий. 

Отец Генадий е протойерей на храма "Пресвета Богородица" в украинския град Арциз, който се намира в Одеска област и е с население близо 15 хиляди души, 20% от които са с българско самосъзнание. От няколко години в тази част на Бесарабия по идея на свещеника се изгражда впечатляващ духовно-културен център във вид на църковен комплекс, който е по мотиви от древните български базилики в Плиска, Несебър и Преслав. Целта е да се направи своеобразен мост между древността и съвременността, а също така да се сближат православните народи.

"Бог ми даде на сърцето да го направя, но все препятствия има, все нещо не а както трябва, но аз всеки ден работя по базиликата, не се отказвам. 

Реших да е базилика, защото тя е най-подходяща за времето, в което живеем. Тя мост между онова време, когато е нямало разделение, когато се е формирала чистата вяра, силната вяра и в тези векове Духът Божи е ръководел Апостолите и им подсказвал какво да стане и е имало много чудеса тогава. 

Базиликата се строи бавно, 10 години вече, защото е голяма, това е и духовен, и културен център. Всичко ще е заедно, ще събрано и като архитектура, и като духовност. Това е за мен тази базилика, сподели още отец Генадий. 

До този момент отец Генадий не е търсил помощ от България за строежа на комплекса, той е на 14 дка разположен.

Сега е станало по-тежко след пандемията и войната, но двама българи разбират за базиликата и искат да му помогнат. Затова той сега е в България и е благодарен, че се е обърнало внимание на неговата мисия. 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36

Фотографът Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в XI Международен фотосалон Пловдив 2024

Плевенският фотограф Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в тазгодишния XI Международен фотосалон Пловдив 2024. Международното жури присъди на Бенджи Златен медал на Международната федерация за фотографско изкуство - FIAP и купата на салона за фотографията „Потоп 1“. Бенджи е добре познат във фотографските среди, работил е за..

публикувано на 18.08.24 в 06:16
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена...

публикувано на 13.08.24 в 14:56

Вино Сокай и жива бира с чубрица в Трявна

Трявна предлага удоволствия и изкушения, които се простират далеч извън клишето на културния туризъм на малкия възрожденски град.  Тук можете да опитате специа лна селекция вино, произведено в Трявна и специална бира, направена в Трявна. Виното има серия Сокай , посветена на уникалния  женски накит, заради който тревненки са ходели с високо и..

публикувано на 12.08.24 в 15:30
Изглед от Петково

В Родопите тръгват "По стария път на керваните за Беломорието"

"По стария път на керваните за Беломорието" е излет, който правят днес жителите на село Петково и околните села в Смолянско. Местни жители и гостите им вървят по пътя на своите предци, който ги е свързвал преди повече от 500 години със земите на Беломорска Тракия. Много занаятчии, овчари и търговци са изкарвали прехраната са своите..

публикувано на 11.08.24 в 18:24