Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отпразнува 24 май

Снимка: Ани Петрова

В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия.

Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици ученици, учители и родители търпеливо изчакваха Гвардейския духов оркестър да даде начало на тържествата.


Шествието премина по жълтите павета на булевард „Цар Освободител“. Покрай сградата на Българска народна банка, Националната художествена галерия, Националния природонаучен музей, градинката „Кристал“. Десетки, дори стотици хора посрещаха тържествената процесия. 

На две места шествието спря, за да посрещне първо учените от Българската академия на науките, а след това преподавателите от Софийския университет, подредени на стълбите на ректората, облечени с красиви академични тоги.

Пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека където щеше да започне официалната програма на честването и по булевард „Васил Левски“ вече се бяха събрали много хора.

Някои от учениците бяха облечени в красиви училищни униформи и носеха плакати с името на своето училище. Техните учители също бяха с тях.


Точно в 11 церемония започна с тържествен водосвет, отслужен от свещеници на Българската православна църква. Кметът на София Васил Терзиев първи отправи своето приветствие, като призова да не забравяме значението на културата в нашето ежедневие.

По традиция в церемонията участва един представител на писателската общност – значима обществена фигура. Тази година словото за 24 май произнесе Тони Николов – философ, журналист и писател.

Президентът на България Румен Радев приветства множеството хора. Той обаче не подмина и събитията от последната седмица, през която образованието отново беше оставено да проси възнаграждение за своя труд. 

24_may

Въпреки празничния ден и приповдигнатата атмосфера част от преподавателите на университетите носеха протестни лепенки. 

Специални гости на тържеството бяха талантливи деца от фондацията на футболиста Димитър Бербатов, дошли за празника от черноморския град Балчик.

Празникът приключи с изпълнение на стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“ от Учениците от 1 „А“ клас на 73. СУ „Владислав Граматик“ Елеонора Богданова и Мартин Костов. 


Хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент маестро Славил Димитров, изпълни химна „Върви народе възродени“, по текст на писателя Стоян Михайловски и музика на композитора Панайот Пипков.

Репортаж на Виктория Петрова чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Евелина Стоянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недостиг на водни спасители въпреки по-високото заплащане

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и въпреки това недостигът на кадри за сезона продължава . Това обясни пред БНР концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Държавата натоварва с допълнителни изисквания през новата наредба, приета преди два месеца, смята той.  След разговори между концесионери и..

публикувано на 17.06.24 в 06:42

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24

„Криле за приземяване“ и творчеството на Диана Иванова

И в най-уредената държава да отидеш, си чужденец. Това е разбрала поетесата Диана Иванова, когато обстоятелствата я принуждават да напусне родния Сливен и да отиде в Англия при децата си.   Там работи в Медицински център, но едно редовно слушано българско предаване като "Рано в неделя" и болката към България тази година я вдъхновяват да..

публикувано на 09.06.24 в 06:00