Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно неадекватно твърдение

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

Според определени български авторитети, за всичко е виновен Путин, дори за глобалното затопляне

| Интервю
Валентин Вацев
Снимка: Иван Русланов, БНР

Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика в следващите години. Такава прогноза направи пред БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев. 

"Големият проблем е, че в европейските страни има дълбинно несъгласие по въпроса за ескалацията на войната в Украйна. Това е централният проблем, който касае и българската политическа класа, и съдбата на България, и участието ѝ в мероприятията на НАТО. Този въпрос обаче не се решава у нас.

Предстои да бъде решен в САЩ. Там има дълбинно несъгласие между американската дълбока държава и малката, но добре ситуирана група от неоконсерватори, които държат ключовите ръководни позиции във външнополитическия живот. Големият конфликт е между волята на неоконсерватирите да има ескалация и съветниците на Джо Байдън, които са против такава. 

Напоследък се вижда спектър от позиции и сред европейските държави членки на НАТО по същия въпрос. Струва ми се обаче, че силите против ескалацията са по-големи и по-активни".

Валентин Вацев коментира думите на президента Радев, че "нашият парламент трябва да работи за по-бързото преустановяване на тази война, а не за нейното по-нататъшно разпалване".

"Той беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно неадекватно твърдение.

БСП, "Възраждане", ИТН са по-скоро за мирно решение на въпроса. Има и други, които са на обратната позиция. Интересна е тезата на ДПС, които се опитват да свалят градуса на напрежението.

Опасността от ескалиране на конфликта на украинска територия и възможността България да бъде замесена не е нулева. 

Нашите фактори по някакъв начин ще се разберат. Въпросът е ще могат ли да го направят американските, както и европейските страни".

Всичко ще се реши на Световната среща за мир в Швейцария, където се ще се обсъжда ще има ли преговори и до какво трябва да водят, обясни анализаторът.

"Русия вече се е ангажирала с точка първа на китайския меморандум за мир. Китайската страна настоява проблемите на сигурността да се разглеждат като неразделни.

Второто ключово събитие, свързано с проблема за ескалация или деескалация, ще са резултатите на предстоящите европейски избори. Очаквам категорична победа на нови леви и на нови десни, които ще променят господстващия социаллиберален консенсус. Предстоящите избори ще бъдат фундаментално важни". 

Той коментира и думите на министъра на отбраната, че България е цел на хибридната агресия на Русия.

"Според определени български авторитети за всичко е виновен Путин, дори за глобалното затопляне. Това е безсмислена пропаганда". 

Вацев анализира и думите на служебния премиер Главчев, който потвърди, че България ще продължи да подкрепя Украйна, както и че изпращането на български войници там никога не било обсъждано.

"В навечерието на важните за България избори ангажираните страни ще заемат характерните си позиции. Всичко, което се говори днес, е насочено към предстоящите избори".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Подуправителят на БНБ Андрей Гюров

Антикорупционната комисия обяви мотиви за решението си за Андрей Гюров

Антикорупционната комисия обяви мотиви за решението си, че подуправителят на Българската народна банка Андрей Гюров извършва дейност, несъвместима с поста му.  Решението е заради участието на Гюров като съдружник в едно дружество с ограничена отговорност и в управителните органи на две неправителствени организации. Това става ясно от 10--те страници..

публикувано на 27.06.24 в 17:16

Ангел Найденов: Смущаващ е отказът на Радев. Показва различия в позициите на основните държавни институции

Силно смущаващ е отказът на президента Румен Радев да ръководи българската делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това увеличава усещането за политическа криза в страната - за различия в позициите на основните държавни институции . Това каза пред БНР бившият министър на отбраната Ангел Найденов и бивш депутат от БСП. "Случващото..

публикувано на 27.06.24 в 17:12

Буря унищожи реколтата в Невестинско

Силна буря е съсипала реколтата в Невестинско, казаха за БНР от Общината. Няма пострадали хора.  От сутринта екипи на кметството и от Областно пътно управление - Кюстендил почистват от паднали камъни и активизирали се свлачища единствения път до граничните села. Най-силен дъжд с градушка с големината на орех е паднал в района на село..

публикувано на 27.06.24 в 17:04
Отдясно наляво -председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на Украйна Володимр Зеленски и председателят на ЕС Шарл Мишел - Брюксел, 27 юни 2024

Зеленски предлага втора среща за мир в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен подписаха споразумение за съвместни ангажименти за сигурността между ЕС и Украйна на заседанието на европейските лидери в Брюксел.  По-рано президентът Зеленски заяви, че ще обсъди провеждането на втора среща за мир..

публикувано на 27.06.24 в 16:47
Осман Октай

Осман Октай: Борисов ще представи кабинет само на ГЕРБ, ДПС ще го подкрепя

Борисов ще представи кабинет само на ГЕРБ и ще получи подкрепа без коалиционно споразумение с ДПС. Единствената възможност е правителство с първия мандат , нови избори ще са с още по-ниска избирателна активност и дори може ДПС да се окаже първа политическа сила.  Прогнозата направи пред БНР политическият анализатор Осман Октай и коментира: " Ако..

публикувано на 27.06.24 в 16:47

Президентът не приема предложението да ръководи българската делегация на срещата на НАТО

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от "Дондуков“ 2.  Държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни..

публикувано на 27.06.24 в 16:33
Служебният министър-председател Димитър Главчев - Брюксел, 27 юни 2024

Според Главчев най-добре е да има правителство с първия мандат

Премиерът Димитър Главчев изрази мнението, че е най-добре правителство да бъде съставено с първия мандат. Той отказа да прогнозира дали новото Народно събрание ще успее да излъчи редовен кабинет. Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента "Аз не съм гадател. Въпросът е какво ще направят политическите сили в парламента. Аз се надявам да се..

публикувано на 27.06.24 в 16:13