Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

Акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова си представят България през 2050 г. като цветуща, просперираща страна

| Интервю
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова
Снимка: Таня Милушева

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще."

Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат представени достиженията на доказани световни български учени в областта на приложната земеделска наука.

"През годините на промените изпратих над 400 човека в целия свят. Искат ги като топъл хляб тези наши възпитаници. Ако българинът попадне при подходящи условия, той може така да реализира своя потенциал! (…) Тези хора дълбоко ги боли – реализираха се по света, а България ги е забравила", коментира акад. Атанасов в предаването "Преди всички". Една от идеите на форума е да покаже на тези хора, че са добре дошли, "че България е една на всички и трябва да я направим, няма на кого да чакаме", допълни той.

"След промените изведнъж се оказахме в небрано лозе. Всички мислехме, че демокрацията ще ни направи по-работливи, по-обединени. Оказа се, че социализмът ни е направил доста големи консуматори", посочи ученият.

След 2000-а година водещите селекционери се пенсионираха, а младите бяха взети от мощните фирми, които сега ни продават семената, отбеляза Атанас Атанасов. Според него липсва предприемачески дух - както преди промените, така и след тях, така че познанието да стане бизнес.

От 82 интензивно отглеждани в България култури в момента сме на под 40, алармира академикът.

"Всичко започва от науката. Можем да помогнем на нашия бизнес с технологиите, които разработваме", категоричен е акад. Атанасов.

"Моите родители са били изцяло отдадени на земеделието. Когато решихме да стартираме нашия бизнес, изключително нишов за България, нямахме нито правилен, нито грешен пример. До момента всичко, което сме успели да създадем, е със собствени средства и на принципа проба – грешка. Нямахме никакъв опит. Винаги ни е липсвало да имаме хора около себе си, които са свързани с науката", разказа Славена Родинова, която има семеен бизнес за люти чушки от цял свят.

"България през 2050 г. си я представям цветуща. Такива хора ще направят България щастлива, благодатна. Светът ще се възхищава на България. Убеден съм в това", подчерта акад. Атанас Атанасов.

"Възможностите в нашата страна са изключително много. Виждам други млади хора, обединени от обща визия за едно хубаво бъдеще. Светът е отворен. В по-малка страна като България много по-лесно може да постигнем устойчиво развитие. Вярвам, че през 2050 г. България ще бъде страхотно място, просперираща страна", смята Славена Родинова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37