Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да приеме предложението за примирие

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египет и Катар подкрепят Съединените щати и призовават Израел и групировката "Хамас" да постигнат съгласие по предложението за примирие в Ивицата Газа на американския президент Джо Байдън. Това съобщи Държавният департамент, цитиран от "Ройтерс".

От "Хамас" посочиха, че ще се съгласят на прекратяване на огъня, ако еврейската държава също подкрепи плана на Байдън.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че няма да има трайно примирие в Газа, докато групировката не бъде унищожена във военен и управленски план.

Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир заплаши да свали коалиционното правителство, ако премиерът Бенямин Нетаняху приеме предложение за примирие в Ивицата Газа, което включва спиране на военните действия, без групировката "Хамас" да бъде елиминирана. Подобно споразумение би било "безразсъдно, представляващо победа за тероризма и заплаха за националната сигурност на Израел", написа ултранационалистът и лидер на партия "Еврейска сила" Бен-Гвир в социалната мрежа "Екс", цитиран от "Ройтерс". 

Също в "Екс" друг крайнодесен министър - Бецалел Смотрич, настоя офанзивата в Ивицата Газа да продължи, докато "Хамас" не бъде унищожен, а всички заложници, държани от радикалната групировка, не бъдат освободени. Лидерът на крайнодясната националистическа Религиозна ционистка партия и министър на финансите е също против изтегляне на израелски части, завръщане на палестинци в Газа, както и размяна на затворници.

Преговорите протичат на фона на продължаващи боеве в граф Рафах.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Камиони с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

Представители от 3 държави ще обсъдят в Кайро отваряне на пропускателния пункт между Газа и Египет

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че "условията" на Израел за трайно прекратяване на огъня в Ивицата Газа не са се променили и включват "унищожаване на "Хамас", и освобождаване на всички заложници". Светът приветства новия..

публикувано на 01.06.24 в 18:14
Президентът на САЩ Джо Байдън

Светът приветства новия мирен план за Ивицата Газа на Байдън

Световните лидери приветстваха новия мирен план за Ивицата Газа, представен от американския президент Джо Байдън. "Хамас" също реагира положително на израелското предложение за слагане на край на кофликта. "Време е тази война да приключи"..

публикувано на 01.06.24 в 07:33
Президентът на САЩ Джо Байдън прави изявление в президентската резиденция в Йерусалим, 14 юли 2022 г.

Джо Байдън представи ново предложение за прекратяване на огъня в Газа

Президентът на съединените щати Джо Байдън представи ново израелско предложение за прекратяване на войната с "Хамас" в Ивицата Газа. Израел го е представил на палестинската групировка чрез Катар. Става въпрос за триетапна пътна карта, включваща..

публикувано на 31.05.24 в 22:35

Нови удари на израелските сили по цели в Ивицата Газа

Израелските сили нанесоха и днес удари по цели в Ивицата Газа. Свидетели съобщават за въздушни нападения в района на южния град Рафах, който е последният обект на почти осеммесечната война. Проблем за населението в анклава остават и спорадичните доставки на..

публикувано на 31.05.24 в 18:25
Алексис Ципрас

Ципрас настоя пред Съвета на Европа за спешни мерки по прекратяване на войната в Газа

Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас настоя пред Съвета на Европа за спешни мерки по прекратяване на войната в Газа. Гръцкото външно министерство осъди убийствата на цивилни граждани. Ципрас, който е председател на комисията за Западните Балкани..

публикувано на 31.05.24 в 12:35
Доставка на хуманитарни помощи за Ивицата Газа, 15 март 2024 г.

Морският коридор за хуманитарни доставки от Кипър за Газа функционира нормално

Морският коридор за хуманитарни доставки от Кипър за Ивицата Газа продължава да функционира нормално, нов кораб се очаква да тръгва днес, натоварен със 150 палети необходими продукти, съобщиха днес от правителството в Никозия. Около 14 000..

публикувано на 30.05.24 в 15:59
Изглед към Газа, 18 май 2024 г.

Временният кей край Газа е разрушен при морска буря

Fox News Digital твърди, че разполага със сателитни изображения, които показват, че временният кей, който американската армия изгради близо до брега на Газа по-рано този месец е сериозно разрушен при морска буря. САЩ обявиха, че са били..

публикувано на 30.05.24 в 09:26
Израелски военнослужещи.

Израелската армия пое контрола над стратегическия Филаделфийски коридор между Газа и Египет

Израелската армия е установила пълен контрол на т.нар. Филаделфийски коридор по протежение на границата на ивицата Газа с Египет, съобщи АФП. Израелските военни твърдят, че с контрола върху 14-километровия коридор ще пресекат контрабандата на оръжие..

публикувано на 29.05.24 в 20:53
Американски и израелски войници оценяват ситуацията на американски военен кораб в град Ашдод, Израел, на 26 май 2024 г. 
Според САЩ армейските кораби, превозващи част от дока, предназначен за предоставяне на хуманитарна помощ на Ивицата Газа, са изхвърлени на брега в Ашдод поради метеорологичните условия.

САЩ са преустановили доставките на хуманитарна помощ за Газа през плаващия кей

Американските военни са преустановили доставките на хуманитарна помощ за Газа през плаващия кей, съобщи NBC. Съоръжението, което бе монтирано по-рано този месец, е пострадало в резултат на лошото време. Не е ясно кога и дали изобщо ще може да заработи..

публикувано на 28.05.24 в 20:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кап. Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци изпрати в последния му път капитан Атанас Илев

Ескорт на гвардейци във военноморска униформа изпрати в последния му път капитан далечно плаване Атанас Илев. Той е и последният възпитаник на Военното на Н.В. училище, кавалер на ордена "За храбост" и почетен председател на Съюза на завършилите..

публикувано на 23.07.24 в 21:20

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията...

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността..

публикувано на 23.07.24 в 19:30