Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Държавата, обществото не успя да оцени ползата от нас като хора"

Диян Господинов: Хората с увреждания в България нямат свобода на движение

Недостъпната среда е белег, че "здравите" не ни допускат до техния живот, смята русенецът

Снимка: Ася Пенчева

Хората с увреждания в България нямат свобода на движение.

Това мнение изразява пред БНР Диян Господинов от Русе, който вече 17 години се среща с недостъпната среда.

"Трябва да доказваме всеки божи ден на хората, които условно наричам здрави, че имаме право да бъдем живи. Недостъпната среда е белег, че те не ни допускат до техния живот", коментира той в предаването "Хоризонт до обед".

"Най-големият проблем е транспортът. Ако нямаш личен автомобил, близък човек, който да те транспортира, няма как да стане. В БДЖ нещата са трагични от десетки години, конкретно на нашата гара. Навремето имаше по-големи автобуси, на по-големите фирми, за да може човек с инвалидна количка да се придвижи с автобус", казва мъжът.

За да отиде на море, той вижда три варианта, като най-благоприятният от тях е намирането на собствен превоз. План Б – БДЖ, Диян нарича "трудна работа".

По телефона трябва да заявиш специален вагон, уточнява той. Ако вагонът евентуално дойде, трябва да има доброволци, които да подпомагат качването и слизането на човек в инвалидна количка. В Русе такива няма. Подходът към гарата също е проблематичен – подлезът за колоездачи и инвалидни колички е заключен. В асансьора между чакалнята и перона пък се въдели жаби заради подпочвените води в района на гарата, продължава разказа си Диян Господинов.

Защо след като толкова години говорим за свободно движение на хора в държава член на ЕС, за хората с увреждания такова в България няма, пита русенецът с двигателни увреждания.

"Ние все още се борим за свобода. Държавата, обществото не успя да оцени ползата от нас като хора", прави тъжна равносметка той.

Според него "продължаваме да приемаме социалната политика и политиката към хората с увреждания изцяло като разход, който нашите политици не могат да обосноват, не могат да намерят ползата от него".

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07
Мурад Реджеб

В дебрите на биопринтирането

"Ние разработваме биомастила за биопечатане на човешки тъкани и органи . Работим в посока да си биопечатаме тъкани, човешки, органи – евентуално", обяснява в интервю за БНР Мурад Реджеб, управител на стартъпа "МатриКем". Компанията е започнала проучване в областта на биотъканното принтерно инженерство. "Използвайки собствени пациентски..

публикувано на 17.06.24 в 12:04
Дан Арав и съпругата му Една

Как се възстановява родният дом на Леон Арав в Пловдив

Еврейска фамилия, свързана с Пловдив, възстанови за нов живот историческа сграда на една от централните улици в града "Христо Г. Данов" .   През 1912 година там започва да приема пациенти току-що завършилия медицина във Виенския университет Леон Арав . Талантливият лекар бързо напредва в професията и скоро създава частна болница, която разполага и..

публикувано на 17.06.24 в 11:59