Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не човешките жертви, а парите биха били евентуална причина за преосмисляне на подхода към войната в Украйна"

Любомир Кючуков: Дясната вълна в Европа ще направи по-трудно пълното ни влизане в Шенген

"Като че ли съсредоточаваме всичките си усилия към това да се подготвим за война, а не да я избегнем"

| Интервю
Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

"Новата конфигурация в ЕП и в отделните страни - тази дясна вълна, която залива Европа, ще направи значително по-трудно пълното членство на България в Шенген. Едва ли може да се очаква позитивно развитие за България и Румъния в скоро време". 

Това мнение изказа пред БНР Любомир Кючуков - бивш зам.-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения. 

Имаше предложения за "Малък Шенген" между България и Румъния, имаше и предложения за добавяне към тази конфигурация и на Гърция, напомни той. Според него обаче това не е възможно

"Може би има своите позитиви - да поддържа темата жива в Европа, доколкото с приемането на мигрантския пакт този проблем отиде на малко по-заден план, а българското и румънското членство също не са приоритети на редица държави в ЕС. Това не е осъществимо по няколко причини между България и Румъния, просто защото условията, при които бяха подписани споразуменията с Австрия за откриване на въздушното и морското пространство на двете страни вървят точно в обратната посока - затягане на граничния контрол между България и Румъния. А добавяне на Гърция става съвсем невъзможно - тя е страна в Шенген и ако се създаде мини-Шенген с участието на Гърция, това би означавало реално България и Румъния да станат членки на Шенген и по суша".

В предаването "Преди всички" Любомир Кючуков подчерта, че изборите са отбелязали сериозна промяна на политическите баланси в Европа. Европа като цяло се придвижи надясно, добави той. През последните 2 месеца течеше процес на отваряне на вратите за сътрудничество между крайната десница и център-дясно, коментира експертът. 
Според него това ще направи по-трудно приемането на общи решения в ЕС. Открояват се редица сериозни въпроси, смята той и даде пример с бюджета. По думите му може да се очаква засилване на позициите на т.нар. "пестеливи/скъпернически държави".

Тъжната констатация е, че не човешките жертви, а парите биха били евентуална причина за преосмисляне на подхода към войната в Украйна и търсене на политическо решение, изказа мнението си Кючуков. Той изтъкна, че националистическите партии не са антивоенни. И обясни: 

"Те имат сериозни резерви към отделянето на значим национален ресурс за продължаване на войната". 

По думите му неуспехът на Виктор Орбан на тези избори е мечта на всички останали партии в ЕС. "Орбан доста умело успява да осребри собствената си скептична позиция за помощта на Украйна, постигайки отстъпки за самата Унгария". 

Според него това, което предстои като дебат в ЕС, е как тази война свършва. Този дебат с влизането на толкова много крайнодесни политически формации в ЕП предполага промяна на конфигурацията. 
Досега много ясно се очертаваха две червени линии в подхода и на НАТО, и на Русия към войната в Украйна - това беше да се избегне възможността за ядрен конфликт, както и да се избегне директен конфликт между НАТО и Русия. Според него обаче тези червени линии все повече изтъняват

"Големият проблем е, че като че ли ние съсредоточаваме всичките си усилия към това да се подготвим за война, а не да я избегнем". 
Цялото интервю на Диана Дончева с Любомир Кючуков в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 1-ви октомври възстановяват директния влак "Синия Дунав" от Русе до София

Директният влак "Синия Дунав" от Русе до София е възобновен и от 1 октомври ще пътува в продължение на три месеца, съобщи областният управител на Русе Драгомир Драганов. След повече от четиримесечни усилия на Областната администрация и със съдействието на министри и депутати в Европейския парламент директният влак от Русе към София ще бъде..

публикувано на 27.09.24 в 16:49
Виктор Орбан

Унгария е готова да посредничи между България и РСМ за "приемливо и за двете страни решение"

Унгария е готова да посредничи между България и Северна Македония, за да бъде намерено решение, "което да е приемливо и за двете страни", каза на пресконференция в Охрид премиерът на Унгария Виктор Орбан, който е на двудневно посещение в Република Северна Македония. Той определи като историческа грешка, за която не вижда причина, разделянето на..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

НАТО създава ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия

НАТО ще създаде догодина ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия, което ще има за задача водене на сухопътните операции на Алианса в Северна Европа в случай на военен конфликт, съобщи финландският министър на отбраната Анти Хякянен, цитиран от Ройтерс.  Финландия се присъедини към НАТО миналата година в отговор на пълномащабната..

публикувано на 27.09.24 в 16:06
Шигеру Ишиба , премиер на Япония

Шигеру Ишиба е следващият премиер на Япония

Бившият японски министър на отбраната Шигеру Ишиба ще е следващият премиер на страната. 67-годишният политик спечели лидерската битка в управляващата консервативна партия. В рамките на балотаж той спечели с 21 делегатски гласа повече от националистката Санае Такайчи, която можеше да бъде първата жена-премиер на Япония. Либералдемократичната..

публикувано на 27.09.24 в 16:05
Агенция за социално подпомагане

Правителството вдига със задна дата заплатите в Агенцията за социално подпомагане

Заплатите в Агенцията за социално подпомагане ще бъдат увеличени със задна дата, от 1-ви юли тази година. Това реши правителството с приети промени в устройствения правилник на Агенцията. Разходите за персонал за тази година се повишават с близо 15 милиона лева и ще има нови размери на индивидуалните месечни заплати. Необходимият ресурс е за..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Николай Христанов: Все по-силен е интересът към висше образование в чужбина

Има тенденция в последните две години на все по-силен интерес към висше образование в чужбина и повече заминаващи да учат навън. Това каза пред БНР Николай Христанов, организатор на проекта "Световно образование" , като обясни: "Това е породено от престиж на учебните заведения, по-модерна база, подходящи програми, дори някои по-нишови сфери,..

публикувано на 27.09.24 в 15:52