Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не човешките жертви, а парите биха били евентуална причина за преосмисляне на подхода към войната в Украйна"

Любомир Кючуков: Дясната вълна в Европа ще направи по-трудно пълното ни влизане в Шенген

"Като че ли съсредоточаваме всичките си усилия към това да се подготвим за война, а не да я избегнем"

| Интервю
Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

"Новата конфигурация в ЕП и в отделните страни - тази дясна вълна, която залива Европа, ще направи значително по-трудно пълното членство на България в Шенген. Едва ли може да се очаква позитивно развитие за България и Румъния в скоро време". 

Това мнение изказа пред БНР Любомир Кючуков - бивш зам.-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения. 

Имаше предложения за "Малък Шенген" между България и Румъния, имаше и предложения за добавяне към тази конфигурация и на Гърция, напомни той. Според него обаче това не е възможно

"Може би има своите позитиви - да поддържа темата жива в Европа, доколкото с приемането на мигрантския пакт този проблем отиде на малко по-заден план, а българското и румънското членство също не са приоритети на редица държави в ЕС. Това не е осъществимо по няколко причини между България и Румъния, просто защото условията, при които бяха подписани споразуменията с Австрия за откриване на въздушното и морското пространство на двете страни вървят точно в обратната посока - затягане на граничния контрол между България и Румъния. А добавяне на Гърция става съвсем невъзможно - тя е страна в Шенген и ако се създаде мини-Шенген с участието на Гърция, това би означавало реално България и Румъния да станат членки на Шенген и по суша".

В предаването "Преди всички" Любомир Кючуков подчерта, че изборите са отбелязали сериозна промяна на политическите баланси в Европа. Европа като цяло се придвижи надясно, добави той. През последните 2 месеца течеше процес на отваряне на вратите за сътрудничество между крайната десница и център-дясно, коментира експертът. 
Според него това ще направи по-трудно приемането на общи решения в ЕС. Открояват се редица сериозни въпроси, смята той и даде пример с бюджета. По думите му може да се очаква засилване на позициите на т.нар. "пестеливи/скъпернически държави".

Тъжната констатация е, че не човешките жертви, а парите биха били евентуална причина за преосмисляне на подхода към войната в Украйна и търсене на политическо решение, изказа мнението си Кючуков. Той изтъкна, че националистическите партии не са антивоенни. И обясни: 

"Те имат сериозни резерви към отделянето на значим национален ресурс за продължаване на войната". 

По думите му неуспехът на Виктор Орбан на тези избори е мечта на всички останали партии в ЕС. "Орбан доста умело успява да осребри собствената си скептична позиция за помощта на Украйна, постигайки отстъпки за самата Унгария". 

Според него това, което предстои като дебат в ЕС, е как тази война свършва. Този дебат с влизането на толкова много крайнодесни политически формации в ЕП предполага промяна на конфигурацията. 
Досега много ясно се очертаваха две червени линии в подхода и на НАТО, и на Русия към войната в Украйна - това беше да се избегне възможността за ядрен конфликт, както и да се избегне директен конфликт между НАТО и Русия. Според него обаче тези червени линии все повече изтъняват

"Големият проблем е, че като че ли ние съсредоточаваме всичките си усилия към това да се подготвим за война, а не да я избегнем". 
Цялото интервю на Диана Дончева с Любомир Кючуков в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безредици в Саутпорт, където бяха убити 3 деца

Безредици избухнаха в северния английски град Саутпорт, където три деца загинаха, а още няколко деца и двама възрастни са в тежко състояние в болница след атаката с нож, за която беше задържан 17-годишен младеж, предаде репортер на Франс прес.  Около 100 протестиращи са запалили огньове и са започнали сблъсъци с полицаите. Гъсти облаци дим се виждат..

публикувано на 31.07.24 в 01:15

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48

17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник

17-годишен младеж е привлечен като обвиняем за нанесения побой над 56-годишна жена в Перник.  Той е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Районен съд-Перник да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от Прокуратурата. Жената е била нападната на..

публикувано на 30.07.24 в 19:43