Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската опера и балет открива Вагнеровия фестивал

| Репортаж
Софийска опера
Снимка: BGNES

Софийската опера и балет открива тазгодишния Вагнеров фестивал довечера с премиерния спектакъл "Лоенгрин". Режисьор е директорът на трупата – маестро акад. Пламен Карталов. В постановката ще участва и мъжкият хор на Българското национално радио.

Това е осмото заглавие на Вагнер, което се поставя на сцената на Софийската опера и балет през последните 14 години. За пореден път Вагнеровият фестивал започва с премиера – сега това е романтичната опера "Лоенгрин", представена за първи път във Ваймар през 1849 година. Акад. Пламен Карталов казва, че "Лоенгрин" е алегория на християнския идеал за свобода и надежда, за спасение на човечеството от всякакви несправедливости и че Вагнер е творец реформатор, чиято музика е пророческа.

"За нас е чест да работим съвместно с най-престижния културен институт в България в последните години, без по никакъв начин да омаловажавам постиженията на всички наши колеги от опери, филхармонии, театри. Успехите на Софийската опера и балет са безспорни. В последните години Операта не само пълни своите зали, Операта излезе на открито, Операта излезе в чужбина, Операта е блестящ пример за българска културна дипломация, която носи добри новини за България по целия свят", каза директорът на БНР Милен Митев.

Сцената на Софийската опера тази вечер ще се превърне в античен театър с огромно дърво в средата и звезден състав от солисти, подготвяни през последните 6 месеца лично от световноизвестната оперна прима Анна Томова-Синтова.

Новозеландският тенор Саймън О'Нийл и българският му колега Костадин Андреев влизат в ролята на Лоенгрин, а в образа на Ортруд - сопраното Мариана Цветкова. В образа на принцеса Елза ще видим Цветана Бандаловска.

Шестте фестивалните вечери на Вагнеровия фестивал ще представят пет заглавия освен "Лоенгрин".

От 15 до 20 юни публиката ще може да види тетралогията "Пръстенът на нибелунга". Миналата година над 5 хиляди бяха зрителите на Вагнеровия фестивал. Колко ще са тази – предстои да разберем. 

Целия репортаж на Светослава Кузманова в предаването "12+3" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден празник на минералната вода в троянското село Шипково

В троянското село Шипково за поредна година организират празник на минералната вода. Един от най-старите ни балнеолечебни курорти започва функционирането си от далечната 1912 г., а с лечебните свойства на минералната вода привлича посетителите си. За това местните хора си организират и празник на минералната вода, който ще започне тази вечер..

публикувано на 03.08.24 в 10:30

В София тръгва нова туристическа автобусна линия

Нова туристическа автобусна линия с номер 200 тръгва от днес в София, съобщават от Столичната община. По линията ще се движат двуетажни автобуси през уикендите до 15 септември. Целта е да се улесни достъпът до туристически обекти. Автобусите ще се движат в центъра на града с начална и крайна спирка "Площад "Св. Александър Невски""...

публикувано на 03.08.24 в 10:13
Фотоколаж: Силвия Петрова

Международните новини на седмицата

Тази седмица се засили опасността от широкомащабна въоръжена конфронтация в Близкия Изток. Политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания беше ликвидиран в сряда в столицата на Иран - Техеран. Палестинската групировка обвини Израел за удара по апартамента му.  Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви в сряда, че в последно време страната..

публикувано на 03.08.24 в 10:05
Държавен фонд

ДФЗ утвърди ставките по помощта de minimis

Ставки по помощта de minimis са утвърдени от Държавен фонд "Земеделие". Те се отнасят за стопаните, които отглеждат картофи, черупкови плодове и култивирани гъби. С наличния бюджет ще бъдат подпомогнати над 4 хиляди хектара картофи и над 7 хил. хектара черупкови плодове. 13 млн. лв., е бюджетът, който фонд Земеделие ще разпредели по..

публикувано на 03.08.24 в 09:20
с. Славейно

В Славейно продължават честванията на 121-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Честванията на 121-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание продължават в родопското село Славейно. Тази година се отбелязват и 120 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов. Честването ще започне в църквата "Св. Пророк Илия", с панихида в памет на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание.  Програмата предвижда..

публикувано на 03.08.24 в 09:05

Водачът на почистващата машина извадил раненото дете в Созопол с подръчни средства

Операторът на почистващата машина е реагирал много бързо и 9-годишното дете, което се е заклещило в барабана ѝ на централния плаж в Созопол, е извадено с подръчни средства.  Това заяви в ефира на БНР Кирил Спасов, представител на фирмата концесионер на плажа. Той допълни, че с подръчни средства е отрязана част от металния кош и малчуганът е..

публикувано на 03.08.24 в 09:00

След убийството на деца в Саутпорт: Трима полицаи ранени при сблъсъци в Съндърланд

Трима полицаи бяха ранени, а осем души бяха арестувани при сблъсъци в североизточния английски град Съндърланд, свързани с нападението с нож в училище по танци в Саутпорт в понеделник, при което бяха убити три деца. Според местната полиция служителите ѝ са били подложени на сериозно насилие. Кадри по британските телевизии показаха как тълпа..

публикувано на 03.08.24 в 08:55