Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството е готово да прекрати огъня и да се съсредоточи върху сделката за освобождаване на заложници

Майкъл Милщайн: В Израел сме объркани, защото инициативата, обявена от Байдън, всъщност е на Нетаняху

| Интервю
Ивицата Газа, както се вижда от израелската граница в южен Израел, 7 януари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две седмици отминаха, откакто американският президент Джо Байдън обяви публично план за прекратяване на кръвопролитията в ивицата Газа. Планът, отбеляза Байдън - е по предложение на Израел. И както предишните обсъждани и нематериализирани предложения, предвижда в общи линии спиране на бойните действия, освобождаване на израелските заложници и на палестински затворници, увеличаване на хуманитарната помощ за Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и до ден днешен не е припознал уж израелската инициатива. От страх радикалните му коалиционни партньори да не сринат правителството той уверява, че унищожаването на Хамас му е толкова голям приоритет, колкото и заложниците, и не спира военните действия.

Хамас също отправя противоречиви сигнали дали приема или отхвърля инициативата. Настоява Израел да се изтегли напълно от Газа, т.е. да остави групировката на мира. Продължава да не помага международният натиск, дори от раздирания от противоречия Съвет за сигурност на ООН.

Междувременно ливанската групировка „Хизбулла“ и Израел са все по-близо до още по-мащабна война. А умерените партньори на Нетаняху във военния кабинет го напуснаха и настояха за извънредни избори.

За тази напрегнатата ситуация в Израел и в региона коментира пред БНР Майкъл Милщайн от Центъра за близкоизточни изследвания „Моше Даян“ в Тел Авив:

- Не мога да опиша настоящата ситуация по друг начин освен с думата "криза". Защото не се вижда никаква вероятност тя да бъде преодоляна. За Газа преди 9 месеца си представяхме, че до февруари или март, най-късно до април, вече всичко ще е приключило и ще мислим за дните след войната. Но сега излиза, че Израел през цялото време не е имал стратегия. Защото това се превърна във война на изтощение. На северната граница ситуацията е почти същата.

А вътрешнополитически, освен решението на Ганц и Айзенкот да напуснат военния кабинет, проблем e отново законът, който позволява на ултраортодоксалните евреи да не служат в армията. Това създава голямо напрежение в обществото. И ако попитате повечето хора тук какво искат, ще ви кажат две неща. Първо - промяна, промяна изоснови, включително в държавното ръководство. И второ - ясна посока и стратегия. Огромно е разочарованието, че към момента такива няма.

- Какво мислите за начина, по който президентът на Съединените щати Джо Байдън представи настоящия план за прекратяване на военните действия в ивицата Газа - като израелска инициатива?

- Тук в Израел сме доста объркани. Защото, както споменахте, инициативата беше обявена от Байдън, но е ясно, че тя всъщност е на Нетаняху. Ако се задълбочите в предложението, ще си дадете сметка, че тя е направо революционна - драматична промяна в позицията на Израел. Излиза, че правителството е готово да прекрати огъня и да се съсредоточи върху сделката за освобождаване на заложниците. Но вече две седмици по-късно всичко изглежда много объркано.

Объркващи са и изявленията от Хамас, които в общи линии казват, че приемат предложението, но настояват за промени. Предполага се сериозни промени в споразумението. Затова трябва да призная, че вероятността тази инициатива да бъде осъществена е доста ограничена. Едната причина е инатът на Нетаняху, а другата е поведението на Хамас.

- Времето винаги е ценно. Или не ти стига и правиш всичко, за да не губиш време, или понякога е в твой интерес да минава време. На чия страна е времето в настоящата ситуация?

- Според мен и двете страни губят. Нито едната, нито другата има изгода от това да печели време и да протака. Но вижте палестинците - цялата ивица Газа е опустошена, 95 процента от населението са бежанци, между процент и половина и два процента са убити. И пак не се чуват никакви критики към Хамас. В Израел премиерът ни говори за тотална победа и борба до край. Но не казва кога ще е този край. Мисля, че трябва и двата народа да окажат натиск върху лидерите си. Но за съжаление това става само при нас.

- Заложниците вероятно са последната надежда на Хамас да оцелее. Но Израел отчаяно иска да си ги върне. За Хамас ли е по-трудно да приеме условията за примирието или за Израел?

- В този момент пред Израел има два варианта за действие. Единият е да бъдат предприети сериозни стъпки за унищожаване на военния и административния капацитет на Хамас. За постигането на тази цел израелската армия трябваше да завладее цялата ивица Газа и след това да се изтегли. В това обаче тя се провали през последната половин година. Струва ми се, че в момента Израел вече няма нито възможностите, нито волята да постигне тази цел.

Затова вече половин година говоря, че единствената опция пред Израел е да приеме компромис. Да, компромисът ще бъде болезнен. Трябва да се примирим, че Хамас ще просъществува. Трябва да се изтеглим напълно от Газа. Включително от коридора по границата с Египет от Керем Шалом до морето. И, разбира се, да освободим хиляди терористи с кръв по себе си. Сега това е единственият начин да освободим заложниците. Възможно е от време на време да имаме успешни операции като тази в Нусейрат преди дни, при която освободихме четирима души. Не можем обаче да решим проблема по този начин, а това е най-болезненият проблем в Израел днес.

- Когато обяви, че напуска военния кабинет, Бени Ганц обвини Нетаняху, че пречи на Израел "да постигне истинска победа". Какво има предвид Ганц, според вас?

- Ганц даде четири интервюта вчера и в четирите каза нещо различно. Пред една от телевизиите той каза, че днес пред нас нямало възможност за пълна победа, че единствената възможност била да сключим сделка и едва след година-две да пристъпим решително към заличаване на Хамас. Други хора в неговата партия обаче, като например Айзенкот, твърдят публично, че такова нещо като "пълна победа" над Хамас няма и не може да има. Защото Хамас не е армия. Това е организация с много измерения. Дори да избиеш всичките 30 хиляди бойци от въоръженото крило, организацията ще оцелее като идея, като социална структура. Трябва да си призная, че и аз не мога да преценя какво е постижимо.

- Предвид задънената улица в Газа, вътрешнополитическото напрежение в Израел и нагнетяващото се напрежение на северната ви граница, неизбежна ли е пълномащабна офанзива срещу "Хизбулла"?

- Да, възможно е. Преди половин година бих казал, че такава офанзива е малко вероятна. Сега обаче виждаме как ескалацията (по израелско-ливанската граница) нараства с всеки изминал ден. И това е удивително. Защото, ако се замислим, нито Израел, нито "Хизбулла" имат желание и интерес да воюват. Но динамиката на настоящия конфликт може да ги доведе до същата ситуация, която предизвика втората война помежду им през 2006 година. Тогава "Хизбулла" не планираше широкомащабна война, но войната се случи.

С всяко убийство на висш функционер на "Хизбулла" се доближаваме до открит конфликт. Такъв конфликт може да доведе до две неща. Еднтото е открита намеса на Иран, може би по подобие на ракетната атака по Израел от преди два месеца.

Не бива да забравяме и вътрешната политика в Ливан. Вгледаме ли се какво се случва там, ще видим доста критици на "Хизбулла", които се заканват, че ще се стигне до нова гражданска война. Вчера един от водачите на маронитите, християнската общност в Ливан, заяви, че 20 хиляди бойци от християнските и сунитските милиции са готови да се бият срещу Хизбула, ако тази групировка разпали нова война (с Израел) заради палестинците. Днес всяка атака от страна на Хизбула и всеки контраудар от Израел може да доведе до такава ескалация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване: Реалистичният срок за присъединяване на България към еврозоната е началото на 2026 г.

Според проучване на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки реалистичният срок България да се присъедини към еврото е в началото на 2026 г.   Адвокат Галин Попов, изпълнителен директор на асоциацията, обясни: "25% смятат, че това (въвеждането на еврото) може да се случи към 1 юли 2025-а, под 15% смятат, че това може да стане в началото на..

публикувано на 18.06.24 в 16:09
Лидерът на

Митинги на опозицията в Италия в защита на конституцията и срещу реформи на правителството

Митингът в Рим е организиран на площад "Santi Apostoli“  - символ на победите на левите политически сили. В него участват Демократическата партия, движението „Пет зврзди“, алианса „Зелена партия – Левица“, „Повече Европа“ начело с техните лидери съответно Ели Шлай, Джузепе Конте, Бонели–Фратояни и Рикардо Маджи.  Актрисата Моника Гуериторе ще..

публикувано на 18.06.24 в 15:59

МЗ е обещало пари за увеличение на заплатите в кръвните центрове и психиатричните болници

Служебното ръководство на здравното министерство е обещало да осигури средства за увеличение на заплатите в кръвните центрове и държавните психиатрични болници. Това съобщи Красимир Митов от синдикат "Защита" след среща с министър Галя Кондева.  По думите му отпуснатият през април ресурс от 13 милиона лева за спешните центрове е изцяло разпределен. От..

публикувано на 18.06.24 в 15:49
Щети от градушка в Сливенско.

КФН: Застрахованите да търсят компаниите, при които имат полици, да ги информират писмено за щетите

Комисията за финансов надзор (КФН) призова обществото да използва застрахователните си права. Призивът идва на фона на опустошителните градушки и наводненията в някои населени места. От регулатора припомнят, че застрахованите лица трябва "проактивно" да потърсят компаниите, при които са си направили полици и да ги информират писмено за нанесените щети...

публикувано на 18.06.24 в 15:46
Снимката е илюстративна.

Инспекцията по труда: Работодателите да съобразят режима на работа с летните горещини

Главната инспекция по труда препоръча на работодателите да съобразят режима на работа с очакваните опасни горещини. При работа на закрито през летни месеци температурата трябва да е между 18 и 25 градуса, в зависимост от типа работа, като максимално допустимата е 28°C.  При определени изключения и при много висока температура навън в помещенията за..

публикувано на 18.06.24 в 15:31
Зам.-министър на образованието Наталия Митева

Наталия Митева: Медийната грамотност влиза в нови учебни програми за учениците от тази есен

Нов модел на учебните програми в училище ще има от тази есен, а медийната грамотност сред подрастващите ще бъде заложена като основополагаща и ключова. Това съобщи в интервю пред БНР зам.-министърът на образованието Наталия Митева. В новия проект за медийната грамотност на младежи и ученици БНР е партньор на МОН. "Всяка инициатива,..

публикувано на 18.06.24 в 15:09

Любчо Нешков: В РСМ имат ясна програма за отдалечаване от ЕС и приобщаване в т.нар. Сръбски свят

Да не бъде маргинализирана българската външна политика от следващото правителство . Това пожелание изказа пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС. Според сближаването между България и Република Северна Македония е неизбежно : " Не е историята проблем между двете страни , както искат да го внушат. Ние не се занимаваме с..

публикувано на 18.06.24 в 14:23