Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Радев: Възможно е да се направи правителство, важен е какъв ще е подходът

"За мен е интересна сглобка ГРЕБ и ДПС – кой ще изяде другия?"

| Интервю
Атанас Радев
Снимка: Силвия Великова

Здравият разум трябва да надделее, да се постигне компромис между политическите сили в НС и да се формира широка коалиция.

Това препоръча политологът Атанас Радев в интервю пред БНР.

"Има възможност да се направи правителство, важен е какъв ще е подходът. Не може да се поставят ултиматуми –" избираме Рая Назарян за председател на НС, иначе няма да има правителство", коментира той в предаването "Хоризонт до обед".

А това, че Назарян не беше избрана при първото гласуване, според него е "традиционен знак в последните няколко години".

"Използват се всички хватки и парламентарни традиции, които не бяха поставяни под въпрос. Въпросът е, че се извиват отново ръце и продължава същата история, че е важен диалогът. Защото, ако имаше диалог, можеше вчера да дадат пресконференция политическите партии и да обявят, че излизат с общ кандидат за председател на НС", коментира политологът.

И допълни:

"Разчита се да се бави времето, да се протака и да блокират конституционните задължения на президента и връчването на проучвателен мандат – първи, втори и т. нат.

По отношение на "здрави разум" в НС Радев припомни, че няма как да се върне, защото е факт 30% избирателна активност.

"И е смешно 121 депутати да управляват. В момента е необходимо да управлява широка коалиция с ясен хоризонт и мандат", каза Атанас Радев.

И препоръча на политиците, че "трябва да се разбере, че политическата култура се променя в последните няколко години":

"Нямаме доминация на една партия. Най-голямата е с 68 депутати и няма как да извиваш ръце. 79% не участват в изборите и за да се променят нагласите, трябва да има политика и конкретна визия, какво ще се случи, а не да говорим, че еврозоната ни е приоритет. Ама, дайте да видим бюджета в следващите 2 години", каза Радев.

Според неговия анализ "в момента има интересен феномен - ГЕРБ е в интересна ситуация".

"Борисов има сериозния опит с жонглиране между либерали и консерватори. Има съперник в лицето на втората политическа сила. За мен е интересна сглобка – кой ще изяде другия. Да не пропускаме, че влиянието на тези 2 личности – Борисов и Пеевски, ще започне въпросът за доминацията. Защо е необходима трета или четвърта партия да управлява и защо широка коалиция? За да могат да бъдат намалели щетите за ГЕРБ", прогнозира Атанас Радев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница

Френската крайна десница е пред вратата на властта, но изходът от втория тур на 7 юли е неясен. По последни данни на френското вътрешно министерство "Национален сбор" води с 33%, следван от лявата коалиция "Нов народен фронт" с 28%, а президентската партия "Заедно!" е едва трета с 20%. Рекордната избирателна активност вчера, небивала от три..

публикувано на 01.07.24 в 08:59

Стотици миряни поемат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път"

За десета година стотици миряни ще тръгнат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път", който следва пренасянето на мощите на свети Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител през 1469 година. В катедралната църква на Велико Търново "Рождество Богородично" тази сутрин ще бъде отслужена Света литургия, след което..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Лидерът на

Руски дисиденти критикуват Фарадж за коментарите му за Путин

Руски дисиденти, живеещи в Обединеното кралство, включително съпругата на покойния Александър Литвиненко, реагираха на "дълбоко обидните" думи на възхищение към Владимир Путин, изречени от Найджъл Фарадж, лидер на „Реформирай Обединеното кралство". Бивш британски военен аташе в Москва заяви за Найджъл Фаражж и неговата партия, която сега е..

публикувано на 01.07.24 в 08:21
Учения в американската военна база в Германия

Повишено ниво на тревога във военни бази на САЩ в Европа

Армията на САЩ е повишила нивото на тревога до втората най-висока степен в няколко от базите си в Европа, съобщават американски медии като цитират неназовани официални представители. Ниво "Чарли" се прилага, когато има инцидент или е получена разузнавателна информация, че е възможна някаква форма на терористични действия или нападение срещу..

публикувано на 01.07.24 в 08:09
Патриарх Даниил

Първа света литургия ще отслужи новият патриарх Даниил

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата ще участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството. Видинският..

публикувано на 01.07.24 в 07:56

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и синьото гориво за този месец. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно..

публикувано на 01.07.24 в 07:47
Патриарх Даниил

Проф. Д. Попмаринов: Позициите на патриарх Даниил не поставят под риск независмостта на БПЦ

"Дълбоко съм убеден, че БПЦ я чака едно по-добро бъдеще. Тази смяна на поколенията има много важно значение. Това е момент на преход към нещо ново".  Така богословът проф. Димитър Попмаринов коментира избора на новия български патриарх.  Видинският митрополит Даниил оглави БПЦ, след като получи на Патриаршеския църковен събор 69 гласа, а..

публикувано на 01.07.24 в 07:43