Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект подготвя град Ларнака да може да реагира при цунами

Ларнака
Снимка: Борислава Бобанац

Крайбрежният град Ларнака ще стане първият в Кипър, готов за реакция при възможно цунами. Първият етап от проекта, координиран и финансиран от ЮНЕСКО, ще бъде завършен до края на годината, съобщиха от местната управа.

Ларнака е силно уязвима в случай на цунами заради ниската си надморска височина, равнинния си терен и крайбрежното развитие, посочиха от общината. Рискът е висок и заради критичната инфраструктура в града - главното кипърско международно летище, разположено на самия бряг на Средиземно море. Затова Ларнака бе избрана да участва в проекта за подготовка за справяне с възможно цунами /CoastWAVE/, осъществяван с техническа помощ от Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО /IOC-UNESCO/, обясниха от управата на града.

С изпълнението му властите ще картографират цялата рискова зона и ще въведат система за ранно предупреждение, като бъдат монтирани измервателни уреди, сеизмографи и сирени. Ще бъдат разработени планове и маршрути за евакуация на населението. Започна поставянето на информационни табели и карти, насочващи гражданите за движение при опасност, което ще приключи до края на тази година, съобщиха от общината.

Целият проект завършва до 2026 г., когато се очаква ЮНЕСКО да обяви кипърския град за "готов за цунами", гарантиращ най-високо ниво на безопасност за жителите.

По публикацията работи: Мария Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър ще вложи над 3 млрд. евро в зеления преход до 2030 г.

Кипър ще вложи над 3 млрд. евро в зеления преход до 2030 г., съобщиха от финансовото министерство. Средствата ще дойдат от европейски структурни фондове, националния бюджет и частни инвеститори. "Зелените" инвестиции на Кипър са насочени към..

публикувано на 21.06.24 в 23:10

В Кипър започва Фестивалът на Потопа

В Кипър днес започват празненствата от Фестивала на Потопа, чиято кулминация е в понеделник, в деня на свети Дух, който е и официален почивен ден в страната.  Прочутият фестивал Катаклизмос се провежда във всички крайбрежни гладове на острова. Началото му..

публикувано на 21.06.24 в 03:12

Компенсации от 2,8 млн. евро за земеделците, пострадали от пожарите в Кипър

2,8 млн. евро спeшни компенсации ще изплати правителството на Кипър на селскостопанските производители, които са засегнати от големите пожари, избухнали в края на май и през юни в три области на страната, реши то на заседанието си в сряда. По..

публикувано на 20.06.24 в 09:47

Кипърското правителство удължи мерките за компенсиране на потребители заради инфлацията

Правителството на Кипър удължи прилагането на мерките за компенсиране на потребителите заради инфлацията и повишените разходи за живот. Действието на двете основни мерки за финансова помощ на гражданите, които правителството поднови, изтичаше в..

публикувано на 20.06.24 в 08:20
Никос Христодулидис

Никос Христодулидис: Кипър по никакъв начин не участва във военните действия в Близкия изток

Кипър по никакъв начин не участва във военните действия в Близкия изток, заяви президентът Никос Христодулидис след отправените заплахи от лидера на ливанската "Хизбула", който предупреди Кипър да не отваря летища и бази за израелски атаки срещу..

публикувано на 20.06.24 в 07:53
Президентът на Кипър Никос Христодулидис

"Хизбулла" заплаши с удари по земя, въздух и море Израел и Кипър

Ден без публични заплахи с опустошителна война между Израел и "Хизбулла". Словесните атаки между Тел Авив и ливанската шиитска групировка - най-добре въоръжената част от подкрепяната от Иран т.нар. "ос на съпротивата" - заглъхнаха, след като вчера..

публикувано на 20.06.24 в 18:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 души са ранени при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали

Седем души са ранени, сред тях и дете, при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали. Инцидентът е станал по време на проливния дъжд в района малко след 19.30 часа. Пострадалите са отведени в спешния център, откъдето съобщиха, че раните..

публикувано на 05.08.24 в 21:26

ЕК предостави на Италия 11 млрд. евро от петия транш по ПВУ

ЕК предостави на Италия 11 милиарда евро от петия транш по Плана за икономическо възстановяване и устойчивост (ПВУ). В комюнике на правителството се посочва, че плащането е в резултат на положителната оценка на Европейската комисия, официално..

публикувано на 05.08.24 в 20:20
Пожар в Кипър

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба в Кипър за предизвикване на пожари

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба ще се налагат в Кипър за предизвикване на пожари. Правителството затяга санкциите с изменения в шест законопроекта, които то одобри на заседанието си днес. Избухналите през това лято и през последните години..

публикувано на 05.08.24 в 20:16

"Скоуп рейтингс" очаква България да влезе в еврозоната до 2026 г.

Рейтингова агенция "Скоуп рейтингс" (Scope Ratings) обяви, че запазва кредитния рейтинг на България на ниво "BBB+" с положителна перспектива в местна и чуждестранна валута. Това се посочва в сайта на агенцията, предаде БТА. Базираната в Берлин..

публикувано на 05.08.24 в 20:14

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС започнаха по традиция от Русе

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили започнаха по традиция от Русе, където Дунавската флотилия поставя началото на военноморското дело в Княжество България. С поднасяне на венци пред паметната плоча на..

публикувано на 05.08.24 в 19:55

Община Горна Оряховица иска пренасочване на средства за ремонт на водопроводите на с. Драганово

Община Горна Оряховица се отказва да ремонтира един от възловите си булеварди и иска от регионалното министерство и НС парите да бъдат пренасочени за ремонти на водопроводите за село Драганово. До решението се стигна след протестите с блокади от..

публикувано на 05.08.24 в 19:43
 Димитър Главчев

Главчев: Не е работа на МС да дава оценка на внесени от депутати законопроекти

С думите, че "не е работа на министерският съвет да дава оценка на законопроектите внесени от депутатите", Главчев коментира предложението на ПП-ДБ за промяна в Закона за Сметната палата. Предлага се заместник-председателите на Сметната палата..

публикувано на 05.08.24 в 19:38