Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кризата е заради нереформираните институции"

Божидар Божанов: Ако гледаме анонсите на всички партии, третият мандат е невъзможен

"Каквото и правителство да има, за да решим политическата криза, трябва пред скоби да бъде реформата в съдебната система"

| Интервю
Божидар Божанов
Снимка: Мария Филева

Ако гледаме анонсите на всички партии, третият мандат е невъзможен. Кризата е заради нереформираните институции - съдебна власт и служби.

Това заяви пред БНР Божидар Божанов, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ.

Според него трябва да се спре с мантрите "никога нищо с никого", защото няма как да има формация в парламента със 121 депутати.

По думите му има един "невидим елемент, който чупи конституционната логика и не позволява на едни партии да седнат да преговарят за съставяне на правителство с други и да си говорят по приоритети":

"Това е използването на прокуратурата и службите за натиск върху политическата система. Те са концентрирани в момента около Делян Пеевски и неговото влияние там, поне така се смята. Това е моделът".

Божидар Божанов подчерта, че не е обсъждана в детайли възможността за подкрепа на техническо правителство с третия мандат, но, "ако има такъв разговор, пред скоби трябва задължително да бъде Законът за съдебната власт, Законът за подателите на сигнали, Наказателно-процесуалният кодекс, където да се премахнат механизмите, с които са се случвали схеми като "Нотариуса" и "Осемте джуджета".

Каквото и правителство да има, за да решим политическата криза, трябва пред скоби да бъде реформата в съдебната система, категоричен беше той.

Божанов посочи като притеснителна серията от смяна на областни управители, която провежда служебният премиер Димитър Главчев:

"Сменят се хора на ГЕРБ с хора на ДПС и то конкретно - хора на Делян Пеевски. По-големият казус са смените в службите. Изведнъж се оказва, че само хората, назначени от квотата на ПП-ДБ, се оказват неподходящи, а от квотите на ГЕРБ и на ДПС, които има достатъчно информация, например във връзка с машинното гласуване, защото зам.-председателят на ДАНС, който провали машинното гласуване с това, че пусна явна справка,  с която се правеха невъобразими спекулации с това как една снимка може да повлияе на изборния процес, си остава на поста. А другият зам.-председател, около когото не е имало скандали, бива освободен. Буди притеснение как се отива и се почистват службите от хора, които имат професионален опит, не са някакви политически парашутисти".

Интервюто на Явор Стаматов с Божидар Божанов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да гледате видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК благодари на Франция и Гърция за помощта за пожарите в България

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен благодари на Франция и Гърция за предоставената на България помощ за борба с пожарите, предаде БТА. Много благодаря за подкрепата по механизма на ЕС за гражданска защита, написа тя в социалната мрежа Х. Така действа европейската съпричастност. Това лято 556 пожарникари от 12 държави от ЕС с 28..

публикувано на 30.07.24 в 11:37

Проучване: Гърците харчат повече, отколкото получават

Сметките в гръцките ресторанти вече ще са само с касов бон, а не написани на ръка. Поради високите цени гърците са принудени да теглят заеми, за да си покрият разходите. От 1 август таверните и ресторантите са задължени да представят на клиента само машинни касови бележки за вида на консумацията и стойността на сметката. Забранява се..

публикувано на 30.07.24 в 11:24
) Пожарът в свищовското предприятие

Няма замърсяване на околната среда след пожара в завода за целулоза в Свищов

Няма химическо замърсяване на въздуха и околната среда след вчерашния пожар и последвал взрив в завода за производство на целулоза в Свищов, съобщиха за БНР от Регионалната екологична инспекция. Пострадалите при инцидента станаха четирима. Започна оценка на щетите.   Късно снощи в центъра на Свищов беше инсталирана мобилна лаборатория за..

публикувано на 30.07.24 в 11:09
Десислава Стоянова

Изгарянето на отпадъци в България придобива опасни размери, констатират от сдружение "За Земята"

Изгарянето на отпадъци в България придобива опасни размери. Това се констатира в нов доклад на сдружение "За Земята". "Това, което се опитахме да направим с нашия доклад "Изгарянето на отпадъци в България зад завесата", е да погледнем количествата", обясни пред БНР  Десислава Стоянова, екип "Икономическа справедливост" в сдружение "За..

публикувано на 30.07.24 в 10:57
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова дойде сама на преговорите с ИТН

В 11 ч. започна първата среща на представители на "Има такъв народ" с депутатите от кръга на Ивелин Михайлов от "Величие", които вече са независими. Репортерите са в залата, тъй като разговорите са публични.  Красимира Катинчарова е единствената, отзовала се на поканата. Тя обясни, че е упълномощена от колегите си да изрази позициите им...

публикувано на 30.07.24 в 10:56
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница се чака през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 10:44
Сградата на Федералния резерв на САЩ

Федералният резерв на САЩ започва заседание по паричната политика

Управлението за федерален резерв на САЩ започва двудневно заседание по паричната политика. Повечето анализатори очакват финансовата институция да остави без промяна основните си лихвени проценти, но да даде знак, че ще започне да ги намалява на заседанието си през септември, информира Асошиейтед прес. Спадът на инфлацията и охлаждащият се пазар на труда..

публикувано на 30.07.24 в 10:38