Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Много небрежно президентът неглижира конституционната дата и това беше 6 август"

Орлин Колев: Изборите зависят от указа на президента, а не са на основание на Конституцията

"Дори никой да не иска да заеме поста на служебен премиер, Димитър Главчев ще продължи да упражнява правомощията на служебен премиер"

| Интервю
Орлин Колев
Снимка: Ирина Недева

Изборите трябваше да бъдат на 6 октомври. Сега очакваме волята на президента да издаде указ. Всяка дата за парламентарни избори е конституционно несъобразна.

Това каза Орлин Колев, преподавател по конституционно право, в интервю пред БНР.

„Датата на следващите парламентарни избори зависи единствено от преценката и указа на държавния глава. Изборите зависят от указа на президента, а не са на основание на Конституцията. Защото много небрежно президентът неглижира конституционната дата и това беше 6 август. Тогава трябваше да издаде указ и на 6 октомври да се проведат избори. От тук нататък зависи само от президента. Считам, че има отстъпление от конституционния текст и неправилно прилагане на ал. 5 на чл. 99 в Конституцията. Излиза, че Указът на президента е по-силен от Конституцията“, коментира Орлин Колев.

Разпоредбата на ал. 5 на чл. 99 е за издаване на укази – насрочване избори и за съставяне на служебно правителство.

„Тези два указа - двете задължения, не са обусловени едно от друго и не са обвързани, и не са в причинно-следствена връзка“, разясни конституционалистът.

„Сега очакваме волята на президента да бъде обективирана от указите, само това остана. Оттук насетне е преценка на президента, кога ще има консултации, с кого, ще изчака ли НС да въведе нови фигури, като зам.-председател на Сметната палата или нов председател на НС, или избор на омбудсман. Цялото суматоха е от неправилното изпълнение на ал. 5 от чл. 99“, коментира Орлин Колев.

Според него депутатите могат да си отменят ваканцията от 17 август и да приемат внесените поправки и закони.

„Изборите трябваше да са 6 август, оттук насетне чакаме указа на президента, надяваме се на неговата преценка. Може и да са на 13 октомври, но всяка дата различна от 6 октомври, не е съобразена с Конституцията“, допълни той.

И разясни, че за избора на служебен премиер, ще се ограничи до юридическото значение:

Дори никой да не иска да заеме поста на служебен премиер, Димитър Главчев ще продължи да упражнява правомощията на служебен премиер, дори и той да не желае. Не мога да коментирам шансове и най-достоен. Важното е дори да се знае, че и при отказ от всички по домова книга, ще имаме правителство, имаме министерски съвет.

Орлин Колев допълни, че съставът на правителството зависи от преценката на служебния премиер, който „следва да предложи състав на президента и държавният глава е длъжен да удовлетвори неговото желание и е длъжен да издаде указ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йоав Галант

Израелският министър на отбраната иска "свободният свят да се обедини срещу Иран"

Израелският министър на отбраната е поискал от съюзниците на страната му: "свободният свят да се обедини срещу Иран", който, според министъра, е най-голямата терористична заплаха в света. Израел се закани да елиминира новия лидер на радикалната палестинска групировка "Хамас" Яхия Синуар.  Външният министър на Израел призова за "бързо ликвидиране" на..

публикувано на 07.08.24 в 15:11
Снимка: Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци

Крокодилът от "Ботунец" отива в зоопарка

Екип на Столичния зоопарк транспортира крокодила от квартал "Ботунец" в зоологическата градина, предаде репортер на "Хоризонт". Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка? Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" В акцията се включиха екипи на район "Кремиковци", Столичния инспекторат и..

публикувано на 07.08.24 в 14:53
Взривовете на  складове за пиротехника край Елин Пелин.

Жителите на Гара Елин Пелин се срещат с кметове и с председателя на ОбС

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат днес с кмета на общината – Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет – Богомил Бранков, и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на пиротехническа фабрика в близост.  Преди срещата в социалните медии, живеещите на село Гара Елин Пелин отправиха 7..

публикувано на 07.08.24 в 14:37
Висящи кабели по сграда в София

Късо съединение по далекопровод предизвика пожар в граничното село Косово

Късо съединение по електропреносната мрежа причини миналата нощ пожар в граничното село Косово, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил.  Екипи на пожарната, от Горското и от местното население са угасили пламъците, които обхванали дворовете на няколко къщи, спасени са 3 сгради от опожаряване. Екипи на РСПБЗН от Кюстендил и..

публикувано на 07.08.24 в 14:20

НС прие промени в Закона за предучилищното образование

След близо 3 часа дебати парламентът прие на първо четене промяната в Закона за предучилищното образование предложена от "Възраждане". С нея се забранява пропаганда популяризиране и подстрекаване, по какъвто и да е начин пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност..

публикувано на 07.08.24 в 14:10
Спално бельо

В дома за мъже с умствена изостаналост в с. Русокастро се нуждаят от спално бельо и зимни дрехи

"Има хора, които постоянно ни изпращат помощи. Винаги имаме нужда от подкрепа. Всичко се използва и отива по предназначение". Това обясни пред БНР Любчо Марков, директор на дома  за мъже с умствена изостаналост в бургаското село Русокастро. Германско сдружение помага на дома за лица с умствена изостаналост в Малко Шарково Той посочи, че през..

публикувано на 07.08.24 в 13:45
Кирил Петков

Кирил Петков потвърди, че в ПП-ДБ е обсъждано свалянето на Рая Назарян

Кирил Петков потвърди, че действително е имало инициатива за свалянето на Рая Назарян от председателския пост в Народното събрание и че по темата е имало разисквания в коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България": "Това, което стигна до нас - имаше такава инициатива, но, след много дълги разисквания от наша гледна точка, ние..

публикувано на 07.08.24 в 13:37