Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Пенева: Политическата нестабилност и отлагането не ни подготвят за либерализацията на енергийния пазар

| Интервю
Снимка: БНР

Политическата нестабилност и отлагането не ни подготвят за либерализацията на енергийния пазар.

Това каза пред БНР Теодора Пенева, енергиен експерт на БАН.

"Това е много сериозна реформа, която крие извънредно много рискове. Подготовката включва две части. Едната, която е най-отговорната, е подготовката на защитните механизми - регулациите, разписването на конкретика в съответните наредби. Нещо, което наистина може да се случи за един 6-месечен период. Но другата подготовка, дългосрочната - привеждането на тези механизми в действие. Тази подготовка още не е започнала у нас. Това е сериозният проблем, защото при една либерализацията на енергийния пазар не е достатъчно ние само да имаме разписаните наредби. Все още никой не знае кой ще създаде и ще управлява софтуера", коментира тя. 

По думите на Теодора Пенева не е въпросът в това как да се подготвят домакинствата, като ги информират какви ще са цените, как да се защитят, какви договори ще има:

"Информацията е задължителна, но защитата е друга - дългосрочна. Тя включва и техническата подготовка на самите домакинства, а именно - намаляването на сметките за енергия, на големите топлинни загуби, които идват неефективно оборудване, от липса на оборудване с възобновяема енергия. Тези програми изобщо не са задействали в един много по-сериозен мащаб при нас, който да защити високото ниво на енергийна бедност на населението".

Тя припомни, че от Института за икономически изследвания на БАН са посочили важността на това преди либерализацията на пазара "механизмът да поработи поне известен период от време - няколко месеца, за да се види как действа":

"В момента, в който нямаме политическа воля, правителство и ясно поет ангажимент и взети мерки за тези механизми, възможно е да се случи прекалено бързо либерализацията. Да е недомислено и да остави на риск голяма част от домакинствата, защото нивата у нас на енергийна бедност са много високи".  

Интервюто на Людмила Железова с Теодора Пенева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Карта показва местата на безплатните прегледи за рак на маточната шийка

Интерактивна карта на сайта на здравното министерство показва в кои медицински центрове и болници се провеждат безплатните прегледи за рак на маточната шийка, част от скрининговата кампания на държавата през последните три месеца на годината.  Картата е разграфена по области, а след избор на лечебно заведение желаещите трябва да се обадят и да запишат..

публикувано на 15.10.24 в 01:32

Конкурс в Ямбол за Деня на народните будители

  Конкурс за ученици, по случай Деня на народните будители - 1 ноември обяви  Регионалният исторически музей в Ямбол. Темата тази година е „Участието на ямболци в борбите за национално  обединение”.   Конкурсът е в три категории - есе, мултимедийна презентация и рисунка. Могат да участват ученици от две възрастови групи - от пети до седми, и от осми до..

публикувано на 15.10.24 в 01:25
Кирил Маричков

Прощаваме се с Кирил Маричков

Днес се прощаваме с Кирил Маричков. Рок легендата почина в петък вечер преди началото на концерт във врачанското село Селановци след инцидент при падане от сцената. Опелото ще от 13 часа в столичния храм „Света София“. Кирил Маричков се отиде от този свят 20 дни преди на навърши 80. Често определян като бунтар и лидер, от групата „Фондацията“, с която..

публикувано на 15.10.24 в 00:47
Бенямин Нетаняху

Нетаняху отново призова мисиите на ООН временно да се изтеглят от Ливан

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли обвиненията, че армията на страната му преднамерено е обстрелвала членове на мироопазващите сили на ООН в Ливан и отново призова мисията на световната организация временно да бъде изтеглена от пограничните райони. Нетаняху увери, че израелската армия стреля само срещу терористи от "Хизбулла" и отправи..

публикувано на 14.10.24 в 22:12
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал е убеден, че Путин стои зад отравянето му с "Новичок"

Бившият шпионин Сергей Скрипал е убеден, че руският президент Владимир Путин стои зад план за отравянето му с нервнопаралитичното вещество “Новичок”, стана ясно от дадено показание в навечерието на започващо публично разследване на смъртта на Доун Стърджис, 44-годишна англичанка, случайно попаднала по-късно на изхвърлено шишенце с отровата след..

публикувано на 14.10.24 в 22:05
Върховният представител на ЕС Жозеп Борел по външната политика

Борел: Износът на зърно от Украйна отново е под заплаха

"Износът на зърно от Украйна отново е под заплаха" - това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на Съвет "Външни работи" в Люксембург. "Само днес няколко чужди кораба са ударени от балистични ракети от Русия, тя напада кораби, които плават по създадените коридори от Одеса в Черно море. Не..

публикувано на 14.10.24 в 21:52
Лоран Винатие

Франция настоява за незабавно освобождаване на осъден в Русия френски гражданин

Министерството на външните работи на Франция настоява за незабавно освобождаване на осъдения днес в Русия на 3 години затвор френски гражданин Лоран Винатие. Два ключови съдебни процеса се проведоха днес в Москва 48-годишният служител на швейцарската неправителствена организация "Център за хуманитарен диалог" е бил арестуван в Москва през юни тази..

публикувано на 14.10.24 в 21:47