Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Снимка: Колаж: Георги Корнейков, БНР

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия като етап от пълната либерализация на пазара на дребно в частта му за крайните битови клиенти, съобщават от КЕВР. 

Напомняме, че стартът на либерализацията беше отложен от депутатите от 01.07.2024 г. за 01.07.2025 г., когато отпада задължението на КЕВР да регулира цените.

В преходния период от тази дата до 31.12.2025 г. крайните снабдители ще са задължени да доставят електроенергия на крайни битови клиенти по регулирани цени, определени с програма на Министерския съвет. Регулаторът ще определя ежемесечно компенсация за покриване на част от разходите на битови крайни клиенти за закупена електрическа енергия от краен снабдител по регулирани цени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В АЕЦ "Козлодуй" заместват руското с американско гориво

В единствената българска АЕЦ – "Козлодуй", днес ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в V блок на централата. В събитието ще участва министърът на енергетиката Владимир Малинов. Във връзка с програмата си за..

публикувано на 29.05.24 в 07:10

Жълт код за обилни валежи в сряда за 7 най-южни области на България

В сряда , 29 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 13°, в София 9°. През деня ще има разкъсана облачност с превалявания. Главно в Южна България има условия за интензивни явления и градушки. Максималните температури ще са от..

публикувано на 28.05.24 в 19:40

България днес - 28 май 2024 г.

В „България днес“ на 28 май отделяме специално място на българите в Цариброд, а информационният повод е сключеното споразумение между БНР и Радио-телевизия Цариброд, по силата на което ще се обменят предавания и рубрики. Ние използвахме случая и..

публикувано на 28.05.24 в 19:00