Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо климатът се промени толкова бързо?

Ако нямаше парникови газове, щяхме да живеем в ледената епоха

Христо Панчев
Снимка: Мая Данчева

Защо климатът се промени толкова бързо, защо слънцето стана толкова силно и трябва ли наистина да се приспособим към новите условия или можем нещо да променим?

Оказва се, че да обвиняваме слънцето за високите температури е крайно несправедливо. Публикация в научно-популярната платформа Климатека.бг посочва, че слънцето далеч не е основният елемент, контролиращ температурата на Земята и , че слънчевите колебания допринасят за едва 0.1 процента от температурните промени.

Какво се случва тогава, че станахме свидетели на изключително горещи лета, на много топли зими, на силни бури и дъждове.


Затопля се не само земята, но и водата. Ледниците се топят,  повишава се нивото на световния океан.

Обясненията се търсят в две посокичовешката дейност, като причина за климатичните промени или някаква цикличност, в която Земята се затопля и изстива. В същата статия се дава пример междуледников период преди 120 хиляди години, когато температурата на Земята, нивата на въглеродния диоксит и на океаните са били по-високи от днешните. 

Кое е вярното и трябва ли да продължим да вредим на планетата? Какви ще са последиците и колко време имаме да направим промяната?

"Обикновено съдим за промените около нас според усещанията си и много по-трудно приемаме цялостната картина. Науката е нещо, което изследва промените по много различни начини в продължение на столетия дори и е факт, че климатът в продължение на милиони години се е формирал, променял под влияние на космически и земни фактори, разказа в "Нощен Хоризонт" Христо Панчев, част от екипа на Грийнпийс за Централна и Източна Европа. 

Панчев е и координатор в инициативата за "Зелено Възстановяване на Украйна".

Река замърсяване

"За промените на климата единственото потвърдено от различни научни източници и данни е, ролята на човешката дейност, изгарянето на фосилни горива и обезлесяването. И повишаването на парниковите газове. Наличието на парникови газове в атмосферата е нещо, което също има естествен произход в годините назад...Това се е дължало на активната вулканична дейност в далечното минало на земята.

Парниковите газове задържат топлината и ако нямаше парникови газове, щяхме да живеем в тотален студ, в ледената епоха.

Какво обаче се случва в съвремието ни - изравяйки от земните недра въглеводороди, получили се от гниенето на всякакви организми, ние сега ги изравяме и ги изгаряме, и ги изхвърляме в атмосферата, ние причиняваве затопляне.

Някои хора днес си мислят, че терминът "климатични промени" е нещо ново и модерно, сега възникнало, но науката за атмосферата и климата е много стара.


Първата концепция за това, че атмосферата задържа топлина съобразно газовия състав е от 1827 г., когато френският учен Жан Батист Фурие издава свое изследване.

Първата жена в климатичните изследвания - американката Юнис Нютън Фут, през 1856 година чрез експеримент доказва, че сгъстеният въздух се затопля по-бързо от нормалния, че въздухът, наситен с влага, или с въглероден диоксид също се загряват по-бързо, тогава в 19 век тя издава книга по темата, но под името на съпруга си, защото по онова време не е било възможно жени да публикуват научни трудове, разказа още Панчев.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Невена Цветкова за капковото напояване и подходящите дървета по улици и паркове в Пловдив

Пловдив, титулуван като Европейска столица на културата - винаги е бил горещ през лятото и в пряк, и в преносен смисъл.  Жителите на града са свикнали с жегите, които в Тракийското поле не са изненада, но това лято много високите температури, жарещото слънце и задухът продължават доста дълго време, а промяната е видима за всички. Масово изгорели..

публикувано на 07.08.24 в 22:34

Как се справят с огнената стихия в САЩ - страната с най-много и най-чести горски пожари?

Съединените щати са държавата, която оглавява световната класация по брой и честота на горските пожари . Те са концентрирани предимно в западната част на страната, като най-засегнатият щат е Калифорния , но множество пожари се наблюдават и в други щати като Орегон, Вашингтон и Аризона. През последните 5 години в третия по големина..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Как влияят високите температури и топлите ветрове на реколтата в Добруджа?

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието. Така е и в  Добруджа, известна като житницата на България, която страда от суша, придружена с трайната тенденция за все по-високи средноденонощни температури.  За някои хора пейзажът в Добруджа е скучен – няма планини, реки, възвишения.  За други обаче, той..

публикувано на 07.08.24 в 17:09

Д-р Стойка Радева: Слънцето и ултравиолетовите лъчи имат болкоуспокояващ ефект върху ставните заболявания

Морската вода, морските соли и климатът на морето действат лечебно и подсилващо на нашия организъм. "Всяка болка от опорно-двигателният апарат, която няма остро възпалителна компонента към момента на излагането на ултравиолетови лъчи, може да се повлияе благоприятно от слънчевите лъчи и морската вода, защото те предизвикват намаляване на..

публикувано на 06.08.24 в 13:42
В Солун, 12 юни 2024 г.

Климат, икономика, туризъм - интензивните промени на времето затягат възела

От днес София е домакин на пленарна сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН. 500 делегати от 195 страни обсъждат два доклада - за изменението на климата в градовете и за краткотрайните причинители на изменението на климата. Най-високата средна температура на Земята, откакто се води статистика, беше измерена на..

публикувано на 27.07.24 в 11:55

Отбелязваме деня за опазване на мангровите гори

Днес отбелязваме международния ден за опазване на най-ефективната система за улавяне на въглерод, която съществува на планетата - мангровите гори. Те могат да улавят и съхраняват до 10 пъти повече въглерод на хектар в сравнение с обичайните гори на сушата.  ЮНЕСКО обявява 26 юли за ден на мангровите гори през 2015 г., за да подчертае ролята им като..

публикувано на 26.07.24 в 05:25
Натали Петрова-директор на фестивала

Най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско

25, 26 и 27 юли най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско. "Ще представим 11 ленти от 10 държави - България, Великобритания, САЩ, Исландия, Франция, Австрия, Италия, Полша, Канада и Словакия. Един филмов маратон от три вечери. Началото на прожекциите е 21 часа...

публикувано на 21.07.24 в 06:20