Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как влияят високите температури и топлите ветрове на реколтата в Добруджа?

Снимка: Зорница Близнашка

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието. Така е и в Добруджа, известна като житницата на България, която страда от суша, придружена с трайната тенденция за все по-високи средноденонощни температури. 

За някои хора пейзажът в Добруджа е скучен – няма планини, реки, възвишения. 
За други обаче, той е безценен.

С реденето на сезоните се сменя и картината пред очите ни  – през пролетта с поникването на пшеницата полята радват окото с наситено зеления си цвят, след това в жълто обагря огромни площи рапицата. И идва ред на цъфтежа и на лавандулата, а не след дълго слънчогледите привличат погледите ни с разтворените си пити и красотата си. 

За съжаление през последните години все по-често виждаме и пшеница, която вместо да е тъмнозелена, линее и добива ръждив цвят, слънчогледите току-що цъфнали и готови да пълнят питите си със семки навеждат срамежливо глави и съхнат.



По думите на
професор Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в град Генерал Тошево сушата не е нещо ново за този край на България, но придружена с високите температури и топлите ветрове, става пагубна за реколтата. 

Измерванията на института от 1952 година насам ясно показват, че
след 2000-та година температурите трайно се повишават.

"1978 година, юли месец - 4,8 милиметра при средноденонощна температура от 19,7 градуса, а 1990 година - 5 литра и половина на квадратен метър при температура средноденонощна от 21,8 градуса. 2001 година - 4,8 литра са паднали при 24,7 градуса средноденонощна, а 2007 година - 7,4 литра при 24,4 температура и 2016 година - 2,8 литра при 22,8 градуса.Този анализ, ако се направи ще се види, че след 2000 година наистина средноденонощните температури през юли месец са сравнително по-високи от предходните години.Температурите юли месец са дота, доста високи, а количеството на валежите е сравнително по-ниско",
обясни професор Киряков.   



Климатичните промени
, водещи до все по-чести години на суша и високи температури, категорично са проблем за земеделието, смята и Нели Стоянова - председател на кооперация "Възраждане", отглеждаща 10 000 дка земя.

"За да сме в крак и да можем по-лесно да се адаптираме, нашето стопанство всяка година използва различни традиционни и нетрадиционни методи за борба с тези високи температури - къде успешни, къде неуспешни вече експерименти се правят в тази насока. Преминаваме към вертикални обработки, към минимизиране на обработките с оглед на това да се запазва повече влагата и дори нулеви обработки, ако искате. Подборът на сортове хибриди, които да са по-толерантни на засушаването".

По думите й, тази година 
културата, която е най-чувствителн към настоящите климатични условия е царевицата.

Новият вид обработка на почвата предполага наличието на по-различен тип техника, което е "едно много скъпо перо", добави Стоянова:
"Ние се опитваме да го правим с подръчни средства, с машини, които сме ги взели на заем, за да го пробраме, защото аз все още не съм убедена до каква степен тази технология е подходяща за нашите условия и за нашите почви, защото това е един много важен момент". 

"Като хора, които работиим на полето сме свикнали"
на екстремно високи температури, които наблюдаваме през този сезон от юни месец насам, каза още тя, както и припомни "времената преди 10-15 години, когато за да откриеш сянка на полето сядаш под гумата Ка-700, защото е голяма и пази голяма сянка. Така че в днешно време с новата техника, с климатизираните кабини, не е чак такъв проблем".

Ситуацията не е много оптимистична от гледна точка на
развитието на пролетниците, споделя и Петър Петров, обработващ в стопанството си 13 000 дка земя:

"Царевицата може да се каже в голямата си част вече изгоряла, при слънчогледа също наблюдаваме период на изгаряне от сушите и горещините, които са от последните седмици и съответно не очакваме високи добиви. Най-пострадали от сушата са Черноморските общини - Шабла, Каварна, Балчик".

Сушата се оказа най-големият проблем на земеделието
, категоричен е той:

"За земеделието последните години се оказват все по-тежки, все по-трудни. Ако преди беше нормално за 10 години да имаме все сухи години, то за последните 5 години са три сухи - 2020, 2023 и 2024 година. Всички знаем, че пазарите във времето се променят, цените падат и растат, но най-вече сушата се оказа от всички проблеми, които сме имали досега най-големият".



Едно от спасенията
за насажденията в Добруджа, особено при сегашните метеорологични условия, са полезащитните пояси, уточнява професор Иван Киряков:

"
Помагат за ветровата еврозия, особено през последните 7-8 години, когато имаме засушаване през пролетта и много силни ветрове - има натрупвания по пътищата, по асфалта им натрупвания, на преспи от почва, която е отвята от силния вятър там, където полезащитния пояс е малко по-далеч или пък е изсечен, защото трябва да го възстановяват".
 

Само след месец жътвата на слънчоглед и царевица в Добруджа ще е започнала


Очакванията са част от полетата да бъдат прибрани, колкото да се изчисти земята, без да се реализира добив. 
На други места, макар и малко, реколта ще има. 


Какви ще са промените в родното земеделие при настоящия климат, тепърва предстои да проследим в годините.

Подробности можете да чуете в материала на 
Мая Райнова за предаването "Чуй лятото" с Мария Петрова и Зорница Близнашка в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Невена Цветкова за капковото напояване и подходящите дървета по улици и паркове в Пловдив

Пловдив, титулуван като Европейска столица на културата - винаги е бил горещ през лятото и в пряк, и в преносен смисъл.  Жителите на града са свикнали с жегите, които в Тракийското поле не са изненада, но това лято много високите температури, жарещото слънце и задухът продължават доста дълго време, а промяната е видима за всички. Масово изгорели..

публикувано на 07.08.24 в 22:34

Как се справят с огнената стихия в САЩ - страната с най-много и най-чести горски пожари?

Съединените щати са държавата, която оглавява световната класация по брой и честота на горските пожари . Те са концентрирани предимно в западната част на страната, като най-засегнатият щат е Калифорния , но множество пожари се наблюдават и в други щати като Орегон, Вашингтон и Аризона. През последните 5 години в третия по големина..

публикувано на 07.08.24 в 17:33
Христо Панчев

Ако нямаше парникови газове, щяхме да живеем в ледената епоха

Защо климатът се промени толкова бързо , защо слънцето стана толкова силно и трябва ли наистина да се приспособим към новите условия или можем нещо да променим? Оказва се, че да обвиняваме слънцето за високите температури е крайно несправедливо . Публикация в научно-популярната платформа Климатека.бг посочва, че слънцето далеч не е..

публикувано на 07.08.24 в 16:55

Д-р Стойка Радева: Слънцето и ултравиолетовите лъчи имат болкоуспокояващ ефект върху ставните заболявания

Морската вода, морските соли и климатът на морето действат лечебно и подсилващо на нашия организъм. "Всяка болка от опорно-двигателният апарат, която няма остро възпалителна компонента към момента на излагането на ултравиолетови лъчи, може да се повлияе благоприятно от слънчевите лъчи и морската вода, защото те предизвикват намаляване на..

публикувано на 06.08.24 в 13:42
В Солун, 12 юни 2024 г.

Климат, икономика, туризъм - интензивните промени на времето затягат възела

От днес София е домакин на пленарна сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН. 500 делегати от 195 страни обсъждат два доклада - за изменението на климата в градовете и за краткотрайните причинители на изменението на климата. Най-високата средна температура на Земята, откакто се води статистика, беше измерена на..

публикувано на 27.07.24 в 11:55

Отбелязваме деня за опазване на мангровите гори

Днес отбелязваме международния ден за опазване на най-ефективната система за улавяне на въглерод, която съществува на планетата - мангровите гори. Те могат да улавят и съхраняват до 10 пъти повече въглерод на хектар в сравнение с обичайните гори на сушата.  ЮНЕСКО обявява 26 юли за ден на мангровите гори през 2015 г., за да подчертае ролята им като..

публикувано на 26.07.24 в 05:25
Натали Петрова-директор на фестивала

Най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско

25, 26 и 27 юли най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско. "Ще представим 11 ленти от 10 държави - България, Великобритания, САЩ, Исландия, Франция, Австрия, Италия, Полша, Канада и Словакия. Един филмов маратон от три вечери. Началото на прожекциите е 21 часа...

публикувано на 21.07.24 в 06:20