Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се справят с огнената стихия в САЩ - страната с най-много и най-чести горски пожари?

| Репортаж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са държавата, която оглавява световната класация по брой и честота на горските пожари. Те са концентрирани предимно в западната част на страната, като най-засегнатият щат е Калифорния, но множество пожари се наблюдават и в други щати като Орегон, Вашингтон и Аризона. През последните 5 години в третия по големина щат Калифорния са регистрирани десетки хиляди пожари, като унищожените от тях площи са с колосални размери. Рекордът е през 2020 г., когато при 9639 пожара бяха унищожени близо 1 милион и 800 хиляди хектара.

Според американската Национална интегрирана информационна система за сушата наблюдаваното увеличение на опожарените площи през последния половин век са в резултат основно на промените в климата, водещи до продължителни периоди на засушаване. Изчислено е, че от 1971 г. до 2021 г. изгорелите площи са се увеличили над един път и половина

Сериозните горещини в Калифорния през тази година станаха причина за увеличаване на пораженията от пожари. До този момент са изпепелени над 751 хиляди акра с насаждения. 

Не е без значение и специфичният климат в района, който дели годината на сух и дъждовен сезон. Обикновено в периода от май до октомври почти няма дъждове и затова най-рискови са именно месеците септември и октомври, когато влагата в почвата и растенията е на своя минимум, а повишените летни температури спомагат допълнително за увеличаване на риска. 

Но какви са причините за започването на пожарите? Естествено, те могат да бъдат както спонтанни самозапалвания, така и в резултат на човешка небрежност и дори умисъл. Фактите обаче сочат, че повече от 90 процента от горските пожари са причинени от хора. Една изхвърлена незагасена цигара или тлеещо барбекю могат да доведат до опустошителни последици. Пример за това е най-големият пожар в Северна Калифорния тази година, който беше причинен от мъж, който бутнал горящия си автомобил в дълбоко дере. 

Не може да се отрече, че властите в САЩ полагат огромни усилия както за борба с пожарите, така и за тяхното предотвратяване. Превенцията включва както информационни кампании, така и ограничаване на опасната растителност и създаване на буферни зони, които пречат на огъня да се разпространява. Калифорнийският департамент по горско стопанство и противопожарна защита разполага с флот от над 60 самолета и хеликоптера, като времето за реакция е до 20 минути, но както се вижда при неблагоприятни условия като горещини, суша и силен вятър, това не е достатъчно, за да бъдат спрени пламъците, преди да са нанесли големи щети.


Как обаче пожарите се отразяват на живота на хората? На първо място това е реалната опасност за домовете и живота им в засегнатите райони. Но голямо отрицателно въздействие имат и вредният дим и частици, които създават крайно нездравословна среда. Проучвания показват, че вдишването на замърсен от горските пожари въздух излага хората на риск от астма и сърдечносъдови заболявания. Сред най-застрашените са хората работещи на открито, както и хилядите огнеборци, работещи на терен, за да потушат пламъците. 

Интересен факт е, че горските пожари могат да замърсят водоизточниците с частици, които представляват риск за здравето на хората, понякога на стотици километри разстояние

Горските пожари създават и непосредствен риск за финансовото състояние на хората. Всяка година в САЩ изгарят над 2700 къщи, като голямата част от тях са в Калифорния. Високите разходи за възстановяване на домовете, пострадали от пожари, особено в последните години, са сред причините за застрахователната криза в щата. Цели населени райони останаха без възможност да сключат застраховки, а цените се вдигнаха до степен, до която дори средно заможните американци да не могат да си ги позволят. Това наистина е голям проблем, защото когато вземете имот с ипотека, застраховката е задължителна.


И все пак природата показва и адаптивност към пожарите. Изследване на "Нешънъл Джиографик" (National Geographic) показва, че определени видове растения са еволюирали така, че да зависят от горските пламъци за продължаващото си оцеляване. Например шишарките на определени видове иглолистни растения се нуждаят от топлина, за да могат да пуснат семената си. Огънят пък при други растения помага на семената им да покълнат. Все пак е отбелязано, че това е необходимо веднъж на няколко десетилетия, докато пожарите в последните години са все по-често явление

Определено климатичните промени имат своя съществен принос за увеличаване на пораженията от пожари, но най-големият пожар в САЩ е бил в далечната 1910 година, когато засяга умопомрачителна част от териториите на щатите Айдахо и Монтана. Тогава пламъците само за няколко дни обхващат площи от над 3 000 000 акра, или територия с големина от над 1/10 от територията на България. При този пожар загиват 78 огнеборци. Пушекът от пожара е достигнал чак до щата Ню Йорк на изток и до Денвър на запад.   

Подробности можете да чуете в материала на Светослав Козловски за предаването "Чуй лятото" с Мария Петрова и Зорница Близнашка в звуковия файл.
По публикацията работи: Зорница Близнашка и Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Американският щат Калифорния даде под съд пет от най-големите петролни компании в света

Американският щат Калифорния даде под съд пет от най-големите петролни компании в света, като в иска срещу тях се твърди, че те са причинили щети за милиарди долари и са подвеждали обществеността. Делото, заведено в Калифорния срещу..

публикувано на 16.09.23 в 21:26
Оранжев предупредителен конус е поставен, за да държи плажуващите назад, докато вълната се разбива на сърф пробива The Wedge в Нюпорт Бийч, Калифорния, САЩ, 05 септември 2023 г. Южната вълна се движи в правилната посока към The Wedge, създавайки вълни с височина до 12 фута.

Най-малко 9 пострадали заради огромни вълни край бреговете на Калифорния

Най-малко 9 пострадали и много материални щети причиниха огромни вълни край бреговете на Калифорния. Има и предупреждения за евакуация. Вчера повече от 6 милиона души бяха с предупреждение за опасност от огромни вълни в щатите Калифорния и..

публикувано на 30.12.23 в 08:44
Сан Хосе, Калифорния, 4 февруари 2024 г.

Буря остави без ток стотици хиляди домакинства в Калифорния

Проливни дъждове и ураганни ветрове удариха голяма част от Калифорния в неделя, спирайки тока на 900 000 домакинства, предаде Ройтерс. Очакват се сериозни наводнения днес и утре, предупредиха метеоролозите. Бурята е втора за седмица и пристигна..

публикувано на 05.02.24 в 09:00
Бевърли Хилс, Калифорния, 5 февруари 2024 г.

Байдън обеща помощ на засегнатата от буря и наводнения Калифорния

Мощна буря с проливни дъждове и силни ветрове предизвика наводнения, кални свлачища и остави стотици хиляди домакинства без ток в американския щат Калифорния. Губернаторът на Калифорния Гaвин Нюсъм обяви извънредно положение в 8 окръга в..

публикувано на 06.02.24 в 09:15

Опустошителен пожар бушува в Калифорния

Обхваната от опустошителен пожар е северната част на американския щат Калифорния. Огънят бушува в планинска област и се е разраснал на почти 350 хиляди акра. Наредена е евакуацията на повече от 4 хиляди души. Пожарът гори близо до град Чико и на..

публикувано на 28.07.24 в 07:44

Продължава борбата с мащабния пожар в Калифорния

Хиляди пожарникари продължават да се борят с пламъците на най-големия горски пожар в САЩ, бушуващ в северната част на щата Калифорния. Огнената стихия бушува на около 160 километра северно от столицата на щата Калифорния – Сакраменто. Мащабите..

публикувано на 04.08.24 в 08:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Невена Цветкова за капковото напояване и подходящите дървета по улици и паркове в Пловдив

Пловдив, титулуван като Европейска столица на културата - винаги е бил горещ през лятото и в пряк, и в преносен смисъл.  Жителите на града са свикнали с жегите, които в Тракийското поле не са изненада, но това лято много високите температури, жарещото..

публикувано на 07.08.24 в 22:34

Как влияят високите температури и топлите ветрове на реколтата в Добруджа?

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието. Така е и в  Добруджа, известна като житницата на България, която страда от суша, придружена с трайната тенденция за все по-високи средноденонощни температури...

публикувано на 07.08.24 в 17:09
Христо Панчев

Ако нямаше парникови газове, щяхме да живеем в ледената епоха

Защо климатът се промени толкова бързо , защо слънцето стана толкова силно и трябва ли наистина да се приспособим към новите условия или можем нещо да променим? Оказва се, че да обвиняваме слънцето за високите температури е крайно..

публикувано на 07.08.24 в 16:55

Д-р Стойка Радева: Слънцето и ултравиолетовите лъчи имат болкоуспокояващ ефект върху ставните заболявания

Морската вода, морските соли и климатът на морето действат лечебно и подсилващо на нашия организъм. "Всяка болка от опорно-двигателният апарат, която няма остро възпалителна компонента към момента на излагането на ултравиолетови лъчи, може да..

публикувано на 06.08.24 в 13:42
В Солун, 12 юни 2024 г.

Климат, икономика, туризъм - интензивните промени на времето затягат възела

От днес София е домакин на пленарна сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН. 500 делегати от 195 страни обсъждат два доклада - за изменението на климата в градовете и за краткотрайните причинители на изменението на..

публикувано на 27.07.24 в 11:55

Отбелязваме деня за опазване на мангровите гори

Днес отбелязваме международния ден за опазване на най-ефективната система за улавяне на въглерод, която съществува на планетата - мангровите гори. Те могат да улавят и съхраняват до 10 пъти повече въглерод на хектар в сравнение с обичайните гори на сушата...

публикувано на 26.07.24 в 05:25
Натали Петрова-директор на фестивала

Най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско

25, 26 и 27 юли най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско. "Ще представим 11 ленти от 10 държави - България, Великобритания, САЩ, Исландия, Франция, Австрия, Италия,..

публикувано на 21.07.24 в 06:20