Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия не помни толкова продължителни летни горещини

| Репортаж
Поглед от италианското селище Кастелина Маритима към морето, което не се вижда от високата влажност.
Снимка: Елена Шаханова - кореспондент на БНР в Италия

В Италия лятото е с продължителни горещини, придружени с висока влажност. Времето е тежко. Отразява се на хората, на селското стопанство и на природата. В 14 от общо 20 региона беше забранена поетапно от края на юни трудовата дейност на открито между 12 и 16 часа местно време. Наредбата е в сила до 31-и август. Хората не си спомнят морето и въздуха да са били толкова горещи дни наред с пикове от рекордни температури.

Необичайно горещо и нестандартно е лятото в Италия от началото на юли до сега. Пясъкът на плажа е като за нестинари – хората ползват джапанки, за да стигнат до морската вода. Тя обаче не разхлажда. Напротив - защото при температура на въздуха от 33-34 градуса без полъх на вятъра морската вода достигна до 29-30 градуса. Дори да подухва – не разхлажда, а влажността е между 60% и 70%. Roba da pazzi – ненормална работа, както казват в такива случаи италианците! В областите Тоскана, Умбрия и на остров Сардиния се измерват най-високите температури на въздуха – 40 градуса, а във вътрешността на Сардиния в петък измериха 44 градуса. Отразява се и на морето, и на планините.

Но нека тръгнем от плажа на Вада – област Тоскана. Горещо, под чадъра вече не се седи. Хайде, отиваме в морето, откъдето деца и възрастни не се сещат да излязат. Морето е до глезените близо 15-20 метра навътре, става постепенно до коленете и т.н. Прекрасно, обаче, при влизане то е вече доста топло. Малко по-навътре е по-малко топло, но това е нищо. Ефектът от затоплянето е в обратната посока, защото водата се усеща много топла точно преди излизане, следва нагорещен пясък и въздух. Много неприятно усещане за организма, едно лошо състояние което обяснява, защо хората в един момент си тръгват от плажа. Или трябва да се ходи от 6 ч. до 8:30 ч. сутринта, или 12 часа по-късно с поръчка пица и бира на плажа за вечеря. За тосканския ежедневник "La Nazione" една госпожа каза: "Влизаш в морето и изобщо не се освежаваш. Аз съм на определена възраст и мога да кажа, че си спомням съвсем различни лета".

Из горите и планините също е много горещо. В селището Кастелина Маритима (Castellina Marittima) – област Тоскана, хората не знаят що е климатик. То е на 15 километра от морския бряг, разположено на около 400 метра надморска височина и прегърнато от гори с поглед, отправен към морето. Хората там ползвали само от време на време вентилатори, защото климатът на мястото е приятен, дишало се леко, а вечер е приятно прохладно. Сега обаче не. От голямата влага морето едва се вижда, даже сякаш изчезва, докато при обичаен, нормален климат, в далечината се вижда остров Корсика. Максималната температура на въздуха в Кастелин сега е около 33 градуса плюс влагата и там става тежко.

Ето какво казаха за БНР няколко млади момичета от Кастелина. За Грета ситуацията е необичайна, защото: "През нощта никога не съм пускала вентилатора, иначе сега не може изобщо да се спи. Живея нависоко, ветровито е, но не се диша".

За Еми горещината е денонощно неудобство: "Заради непоносимата горещина трябва да се преобличам безброй пъти на ден. Майка ми купи само един вентилатор, защото според нея вентилаторите са вредни за здравето. Спим на отворени прозорци, но не помага особено. Много е топло".

Джиневра посочи: "Това е горещина с влага и се диша трудно. Не може да се направи кой знае какво срещу такъв климат. Ние тук, за разлика от Пиза , Флоренция, Росиняно,Чечина, сме нависоко, има повече въздух, но не сме кой знае колко по-добре от там“.

А Джулия прави пици и тосканска фокача, която на местен език е schiaccia. На въпросът ни за това как се спасява край пещта Джулия отговори: "Жегата е ужасна. За късмет моята фурна е близо до вратата и така влиза малко въздух. Какво да кажа на тези като мен? Да ползват вентилатор на тавана, който да раздвижва поне топлия въздух".

Горещини в Сицилия.

С напредване на дните, медии и някои метеоролози, без да преувеличават, определиха ситуацията като "адски климат", "лошо време", "температури, неподлежащи на контрол". Няма ден, в който 10-12 големи градове да не са с червен код. Тропическите нощи в Италия са факт заради високата влажност с температурата нощем, която не спада под 20 градуса, обясни RaiNews. Например в Милано тропическите нощи преди 40 години са били 21, а сега са вече 71. Тук-там се образуват гръмотевични бури. Избухват и пожари, но 99% от тях са умишлени, рядко oт самозапалване. Заслужава си отделно да се разкаже за сушата, както и за последиците в селското стопанство. Всички се питат кога ще свърши този ад под небето? В момента прогнозите не предвиждат спиране на тази гореща африканска вълна.

Подробности можете да чуете в материала на Елена Шаханова за предаването "Чуй лятото" с Мария Петрова и Зорница Близнашка в звуковия файл.

По публикацията работи: Зорница Близнашка и Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Глигани по плажовете на Италия: Ако температурата е непоносима, даже се крият под някой чадър

Глигани се появиха по плажовете на Италия. Най-често глиганите са идвали по плажовете на област Лигурия, а местните медии вече описват ситуацията като "консолидирана еволюция" на тези животни. Ежедневникът "Република" представя дивите прасета "като..

публикувано на 14.07.24 в 17:29
Туристка се разхлажда с ветрило до замъка Сфорца в Милано, Италия, 16 юли 2024 г.

След големите горещини в Италия през последните дни днес кодът е жълт заради очаквани валежи

Това лято над Апенинския полуостров  високите температури  се редуват с дъждовни бури и с лед големите горещини в Италия през последните дни днес кодът е жълт за лошо време и валежи.  Заради жегите през тези дни червен код беше обявен от..

публикувано на 22.07.24 в 12:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята на чешмата с кристална вода край Доспат, дар за хората от рода на Красимир Рашилов

За да има вода, трябва да има гора, казва мъдро Красимир Рашилов - 86-годишен майстор-чешмар от Доспат.  По думите му, водите, които извират от Родопите, са кристални, а държавата е обърнала гръб на природата и водните богатства.  "Любител съм на..

публикувано на 07.08.24 в 20:26
Изпепелени домове във Виня дел Мар, Чили, 4 февруари 2024 г.

Как се бори с горските пожари Чили - страната, в която всички пожарникари са доброволци?

Чили е латиноамериканската страна с най-дългата територия в света - над 4600 км. Тази ивица осигурява изключително разнообразна екосистема от север на юг, като започва с най-сухата пустиня в света - Атакама, преминава през зона с..

публикувано на 07.08.24 в 19:22
Владимир Николов

Изследването на мезозойската гръбначна фауна и динозаврите е прохождащо научно направление у нас

Поредната експедиция към Трън в търсене на следи от динозаври поема на път.  "Тръгваме обичайната група към Трън с ръководител доц. Латинка Христова от Националния природо-научен музей, с колеги от Геологическия институт на БАН и палеонтолози от..

публикувано на 07.08.24 в 12:25
Краеведът от село Звиница Мухарем Алиосман

Сбъдва ли се пророчество на три века България да се превърне в пустиня?

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи, където в..

публикувано на 07.08.24 в 10:38
Проф. Николай Ненов

Когато западните курортисти "насаждаха буржоазното влияние от капиталистическите страни"

Години наред България се опитва да направи от туризма индустрия по модела на Италия и Гърция. Успехите са съмнителни, но пък е важно да се отбележи, че е имало времена, в които чужденците не са били добре дошли в страната ни.  През август,..

публикувано на 06.08.24 в 16:02

Вкусните палачинки на Иван Чолаков привличат туристите в Китен

Иван Чолаков е добре познат в Китен с вкусните палачинки и бургери, които продава от 15 години в курорта. Преди това е работил 13 години в Албена и 10 години в Златни пясъци. Казва, че в Китен идват предимно български туристи. Някога е бил..

публикувано на 06.08.24 в 11:54

Художникът Стойко Гъгъмов рисува портрети на известни личности на морските скали

Родом е от Асеновград, но живее в Пловдив. През лятото отсяда в Приморско.  Можете да го срещнете и в Китен или в Созопол, където е изрисувал скалите край морето с портрети на известни артисти и личности. Той е художникът Стойко Гъгъмов, който често..

публикувано на 04.08.24 в 08:24