Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се бори с горските пожари Чили - страната, в която всички пожарникари са доброволци?

| Анализ
Изпепелени домове във Виня дел Мар, Чили, 4 февруари 2024 г.
Снимка: БТА


Чили е латиноамериканската страна с най-дългата територия в света - над 4600 км. Тази ивица осигурява изключително разнообразна екосистема от север на юг, като започва с най-сухата пустиня в света - Атакама, преминава през зона с гори, джунгли и езера и завършва със смятаната за най-чиста в света природна зона - Патагония, късче от "края на света", част от което е в Чили. 

Страната все още се възстановява от най-опустошителните пожари в новата си история, които взеха 135 жертви. Областта Валпараисо беше най-засегната от бедствието през февруари - горещ месец от лятото в Южното полукълбо.

Президентът Габриел Борич подчерта, че трагедията е от най-големите, преживявани от страната. Властите завиха, че пожарите са умишлени. Във връзка с потушаването им беше отбелязана особеност на Чили - единствено там от целия свят пожарникарите са доброволци и не получават заплата за труда си в спешната служба. С основна тежест върху доброволците е и системата за гасене на пожари в Парагвай и Перу.

Разрушени къщи, изгорели коли, разруха - тази картина оставиха пожарите във Валпараисо през февруари. Седмици наред огънят и хората водиха епична битка в "райската долина", както гласи названието на областта и едноименната столица. В региона живеят милион и 800 хиляди души и много от тях завинаги ще запомнят пожарите.

"Всички мислехме, че е лош сън, но беше суровата реалност. Никога не си бяхме представяли, че ще преживеем такова нещо", разказва местен жител.



Всичко изгоря, ще трябва да започнем пак от нулата, подчертават ощетените от случилото се. Спомнят си, че всичко е станало много бързо. Пламъците са се разпространили с невероятна скорост и са станали неконтролируеми.

"Всичко стана за секунди. Забелязахме дим от две страни и докато се усетим, бяхме в капан. Трябваше да бягаме бързо. Само за малко влязохме вкъщи да си вземем нещо, а като излязохме димът беше станал много гъст, на децата им прилоша, тръгнахме веднага. Всичко решавахме и правехме сами - никой не дойде да ни каже, че трябва да се евакуираме или каквото и да било", обясни местна жителка.

По-късно стана ясно, че проблем в телекомуникациите е попречил потребителите да получат поне едно от десетките съобщения, изпратени от Системата за оповестяване при извънредни ситуации.

Освен това беше съобщено, че пожарите са започнали от четири огнища, запалени умишлено, които са се разпространили много бързо. Президентът Габриел Борич подчерта: "Трудно е да си представим как може да съществуват толкова бездушни хора, способни да предизвикат смърт и болка в такива мащаби. Виновните трябва да бъдат наказани не само с категорично осъждане от обществото, но и с цялата сила на закона".

Правителството обяви траур в памет на загиналите при пожарите. Огънят изпепели къщи, обеществени сгради, превозни средства, ценни рестителни видове.

Експертът по екология от университета Консепсион Рафаел Гарсия припомня, че няколко седмици е продължила горещата вълна в централната част на Чили с температури до  градуса. Не е валяло в продължение на много месеци. Такава мегасуша създава изключително благоприятни условия за трагедията, а липсата на вода я задълбочава и затруднява пожарникарите. И едно особено важно обстоятелсто - постепенно в годините е имало замяна на местната растителност с нетипични видове

Това, разбира се, не е всичко. Списъкът на предпоставките за нещастието продължава с липса на териториално планиране, масово незаконно строителство на къщи от леснозапалими материали, без разрешителни, без строителен контрол и без съответните пътища. Така в критичен момент единственият възможен маршрут за изход се оказва напълно задръстен от превозни средства и опитващите се да избягат от огъня са хванати в капан. 

В извънредни обстоятелства са поставени и пожарникарите: "Работата беше много интензивна, много сложна. Борихме се с няколко огнища. Дадохме всичко, за да поставим огъня под контрол, но след няколко часа той отново настъпваше".



Междувременно трябват много повече хора, отколкото има в местните списъци на огнеборците за борбата със стихията. Във Валпараисо се стичат хиляди огнеборци, които от пристигането веднага се втурват в неравната битка.

"Почти нямаше време за почивка - гасихме през нощта до три-четири, а после сутринта отново бяхме на крак от седем и половина", разказва огнеборец.

"Много са нещата, за които трябва да мислиш, докато гасиш пожар - като посоката на вятъра примерно. Иначе рискуваш да се окажеш блокиран. Опитът обаче позволява да прецениш правилно къде можеш да влезеш и къде не бива", споделя друг пожарникар.

Експерти изтъкнаха също, че през последните години заради високите температури и голямата суша пожарите са били и с по-голям мащаб и сила, но въпреки това не са били толкова смъртоносни. Във Валпараисо те заемат обща площ от 47 хиляди хектара - много по-малко, отколкото през декември 2022 г., когато огънят е обхванал 200 000 хектара. Няколко години по-рано - през 2017 г. са горели над 500 000.

Общата територия на Чили е 756 хиляди кв. км. Населението е 19 милиона. 57 500 са общо пожарникарите в страната, от тях - над 12 хиляди жени.

За последната година към доброволческото формирование са се присъединили 5800 души. Сред изтъкваните причини за интереса - семейна традиция, въпрос на чест и обществен дълг.

Подробности можете да чуете в материала на Савина Спасова за предаването "Чуй лятото" с Мария Петрова и Зорница Близнашка в звуковия файл.

По публикацията работи: Зорница Близнашка и Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Чили обяви извънредно положение заради големи горски пожари

Извънредно положение бе обявено в Чили заради горски пожари, засегнали обичайно посещаваните от туристи райони на южноамериканската страна, предаде Франс прес.  Властите смятат, че огнената стихия може да е отнела живота на около 10 души. Пожарите..

публикувано на 03.02.24 в 08:25

Венецуела се бори с рекорден брой горски пожари

Венецуела се бори с рекорден брой горски пожари. Сателитните данни са регистрирали повече от 30 000 огнища през последните 3 месеца, пише „Ройтерс“. Само във венецуелската част на Амазония има близо 5700 активни пожара към края на март, според данни..

публикувано на 02.04.24 в 00:57

Овладени са мащабните горски пожари в Югоизточна Турция

Турските власти са овладели мащабните горски пожари в Югоизточна Турция, съобщиха местните медии. Стихията отне живота на 12 души, а други 78 бяха ранени в регион близо до турската граница със Сирия и Ирак. Пожарът е възникнал късно в..

публикувано на 22.06.24 в 16:02

Две руски области обявиха извънредно положение заради горски пожари

Две руски области обявиха извънредно положение заради горски пожари. Губернаторът на отдалечената сибирска област Тува заяви, че бушуват 23 горски пожара с обща площ около 1700 хектара в труднодостъпни планински райони.   В руския Далечен изток, в Якутия,..

публикувано на 01.07.24 в 16:04
Сградата на правителството в Скопие

Горски пожари и гореща вълна: Скопие обяви кризисно положение

7 горски пожара обхванаха Северна Македония, съобщиха официални лица, което накара правителството да обяви кризисна ситуация. По време на извънредно заседание на правителството през нощта, депутатите..

публикувано на 14.07.24 в 13:12

Нови горски пожари в Гърция доведоха да евакуация на туристи

Гражданска защита спешно евакуира жителите на три туристически района на остров Крит в близост до град Ханя.  Според местните жители в района има стотици туристи, които се местят в съседен град.  Пожарът е предизвикан от катастрофа на..

публикувано на 24.07.24 в 19:03

България е на второ място в Европа по горски пожари

Страната ни е на второ място – след Кипър, в класацията по горски пожари в Европа през 2024 г., според Европейската информационна система за горски пожари. Годишно у нас избухват около 600 горски пожара, които засягат близо 10 хил. хектара земя и..

публикувано на 04.08.24 в 11:10

Как се справят с огнената стихия в САЩ - страната с най-много и най-чести горски пожари?

Съединените щати са държавата, която оглавява световната класация по брой и честота на горските пожари . Те са концентрирани предимно в западната част на страната, като най-засегнатият щат е Калифорния , но множество пожари се наблюдават..

публикувано на 07.08.24 в 17:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята на чешмата с кристална вода край Доспат, дар за хората от рода на Красимир Рашилов

За да има вода, трябва да има гора, казва мъдро Красимир Рашилов - 86-годишен майстор-чешмар от Доспат.  По думите му, водите, които извират от Родопите, са кристални, а държавата е обърнала гръб на природата и водните богатства.  "Любител съм на..

публикувано на 07.08.24 в 20:26
Поглед от италианското селище Кастелина Маритима към морето, което не се вижда от високата влажност.

Италия не помни толкова продължителни летни горещини

В Италия лятото е с продължителни горещини, придружени с висока влажност. Времето е тежко. Отразява се на хората, на селското стопанство и на природата. В 14 от общо 20 региона беше забранена поетапно от края на юни трудовата дейност на открито..

публикувано на 07.08.24 в 18:19
Владимир Николов

Изследването на мезозойската гръбначна фауна и динозаврите е прохождащо научно направление у нас

Поредната експедиция към Трън в търсене на следи от динозаври поема на път.  "Тръгваме обичайната група към Трън с ръководител доц. Латинка Христова от Националния природо-научен музей, с колеги от Геологическия институт на БАН и палеонтолози от..

публикувано на 07.08.24 в 12:25
Краеведът от село Звиница Мухарем Алиосман

Сбъдва ли се пророчество на три века България да се превърне в пустиня?

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи, където в..

публикувано на 07.08.24 в 10:38
Проф. Николай Ненов

Когато западните курортисти "насаждаха буржоазното влияние от капиталистическите страни"

Години наред България се опитва да направи от туризма индустрия по модела на Италия и Гърция. Успехите са съмнителни, но пък е важно да се отбележи, че е имало времена, в които чужденците не са били добре дошли в страната ни.  През август,..

публикувано на 06.08.24 в 16:02

Вкусните палачинки на Иван Чолаков привличат туристите в Китен

Иван Чолаков е добре познат в Китен с вкусните палачинки и бургери, които продава от 15 години в курорта. Преди това е работил 13 години в Албена и 10 години в Златни пясъци. Казва, че в Китен идват предимно български туристи. Някога е бил..

публикувано на 06.08.24 в 11:54

Художникът Стойко Гъгъмов рисува портрети на известни личности на морските скали

Родом е от Асеновград, но живее в Пловдив. През лятото отсяда в Приморско.  Можете да го срещнете и в Китен или в Созопол, където е изрисувал скалите край морето с портрети на известни артисти и личности. Той е художникът Стойко Гъгъмов, който често..

публикувано на 04.08.24 в 08:24