Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забележителни участия на Баховия фестивал в Лайпциг

| Репортаж

Баховият фестивал в Лайпциг се проведе от 7 до 16 юни тази година.
Двадесет и петото издание в новата му история беше особено важно за нас, защото в него се включиха двама млади български изпълнители. Китаристът Георги Димитров-Жожо беше първият български артист със самостоятелен рецитал на този форум, както и първият китарист в историята на Бахфеста, гостувал със самостоятелен концерт. За неговия успех там вече ви разказахме в "Алегро виваче" .


И тази година атмосферата на Бахфеста беше специална. Там по традиция се събраха най-големите имена в бароковата музика, за да преживеят с публиката 10 дни, в които целият град се превръща във фестивал.

Организаторите отчитат рекорден интерес към това издание - 76 000 посетители са се присъединили към общо 157 събития. Сцените отново бяха най-различни - от двете достолепни църкви, в които Йохан Себастиан Бах е работил като кантор - Томаскирхе и Николайкирхе, през параклиса на Лайпцигския университет и по-малките църкви в града, Музея на музикалните инструменти, до тези под открито небе и двете специално изградени пространства в рамките на централната жп гара. 
Особено интересен тази година беше фактът, че наред с изключителните професионалисти - инструменталисти, певци, диригенти и състави, сред които цигуларката Изабел Фауст, диригентите Райнхард Гьобел, Тон Коопман и Филип Херевеге, Академията за старинна музика - Берлин, Колегиум вокале - Гент, Амстердамския бароков хор и оркестър, Бахфестът беше отворен и за любителски хорове, дошли от цял свят - общо 30 от пет континента, включително от държави като Парагвай и Малайзия.
Това имаше пряка връзка с мотото на фестивала - CHORal TOTAL, т.е. в центъра на 25-я Бахфест беше поставен лютеранският хорал, върху чиято основа Йохан Себастиан Бах изгражда голяма част от своите произведения. Тази година фестивалът отбеляза две годишнини: 500 години от създаването на лютеранските хорали и 300 от композирането на серията кантати, базирани върху тях, от Бах. 
По тази причина в последния ден от фестивала - 16 юни - имаше по-различна сутрешна служба в Томаскирхе, на която стотици любители-хористи от различни страни бяха дирижирани не от кого да е, а от самия Тон Коопман - изключително авторитетна фигура, неотменен гост на Бахфеста от години, заедно с неговите състави - Амстердамски бароков хор и оркестър. Освен това през последните пет години маестро Коопман е и президент на Баховия архив в Лайпциг - пост, който наследи от друг голям авторитет - сър Джон Елиът Гардинър.
Аз имах шанса и удоволствието да присъствам на друго впечатляващо събитие - концертът на 14 юни вечерта в Николайкирхе, в който маестро Тон Коопман водеше своите високопрофесионални състави - Амстердамския бароков хор и Амстердамския бароков оркестър. Не за първи път слушам тези музиканти и се възхищавам от техния професионализъм, но този път към преживяването беше добавено още нещо, много ценно. Цялата програма на вечерта беше изградена върху Бахови хорали, а по-различното беше, че всички в църквата - изпълнители и публика, се превърнаха в едно цяло - изпълняваха музиката заедно.
Първо засвирваше органистът на църквата „Свети Николай“ - Маркус Кауфман. После запяваха стотиците хора в публиката, седнали един до друг на дългите дървените пейки, след това засвирваше оркестърът и се добавяше хорът заедно със солистите. Всички бяха заедно в това преживяване, обединени от простичките послания в хоралите, от философията, закодирана в тях, от красотата на баховата музика, която се лее в храма и извисява душите. Усещането беше неповторимо и неземно!
Концертмайсторката на Амстердамския бароков оркестър, шотландката цигуларка Катрин Менсън сподели:
„Да бъдем в Лайпциг за нас е огромна чест. Обожаваме това. Да сме тук, в дома на Бах, духовният и физическият му дом, за нас е изключително важно. Много сме развълнувани да сме тук и да споделяме преживяванията си с публиката, с тази невероятна публика. И да изпълняваме тази изключителна музика. За нас е невероятно.“
В последния ден от Баховия фестивал, 16 юни, в Старата борса на Лайпциг гостува камерният състав, наречен Apollo's CabinetТова са млади хора, сред които е и българската цигуларка София Проданова. През 2022 г. тя спечели престижната трета награда на Баховия конкурс в Лайпциг, който се провежда на всеки две години. Постижението й тогава беше знаково, защото тя стана първият български музикант, спечелил конкурс на бароков инструмент. Както добре знаем, в България тази традиция тепърва се развива. Разбира се, София дължи много на обучението си в реномираното училище за музика и драма "Гилдхол" в Лондон, в което учеше тогава. Сега тя е свободен артист и активно работи с различни барокови ансамбли в Европа. 
Чуйте в звуковия файл репортаж от Лайпциг с участието на цигуларките Катрин Менсън и София Проданова, и флейтистката Тереза Вран. 

По публикацията работи: Ирена Гъделева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Денеш Варьон

Пианистът Денеш Варьон: Можем да учим много от големите имена в миналото

Щастлива среща в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" с прочутия унгарски пианист Денеш Варьон – един от най-високо ценените изпълнители на международната музикална сцена в наше време.  През юни в Цюрих той беше част от реномираното жури на конкурса за пианисти „Геза Анда“ 2024 . Самият той е победител в петото му издание през 1991 г. –..

публикувано на 09.08.24 в 19:22
Проф. Люба Енчева

Спомен за проф. Люба Енчева

На 9 август отбелязваме 110-годишнината от рождението на забележителната българска пианистка и клавирна педагожка проф. Люба Енчева - музикантка с международна известност и кариера.  Тя имаше огромен репертоар, с размах свиреше концертите на Бетовен, Бах, Шуман, Менделсон, Рахманинов, Шопен. Беше блестяща камерна изпълнителка - изнасяше сонатни..

публикувано на 09.08.24 в 17:14

Изкуство с благотворителна цел - 14-о издание на "Арт Емона"

Поредното издание на "Арт Емона" се провежда до 15 август в село Емона. Това е 14-ият брой на фестивала на изкуствата с благотворителна цел. За втора година София Филм Фест на път - ЕМОНА | 2024 ще бъде част от програма на Фестивал Арт Емона 2024 . Картините на художниците, участващи в пленера, ще бъдат продадени на търг с..

публикувано на 08.08.24 в 16:21
Академия Роза 2023 с участието на Светлин Русев

"Академия Роза" обучава млади оркестранти в Шипка

Фондация „Академия Роза“ подготвя четвъртата си поред Лятна музикална академия в град Шипка.  Събитието ще се проведе между 8 и 17 август - в рамките на 10 дни, 42 подбрани чрез конкурс деца от музикалните училища в страната и от чужбина ще изучават тънкостите на оркестровото свирене.  Творчески ръководител и диригент на Академията отново ще бъде..

публикувано на 07.08.24 в 19:45
Добромир Банев

Добромир Банев: "Всички дни ще се казват неделя" е по-мъдра от другите ми книги

Един от най-популярните съвременни български автори Добромир Банев ще представи в Царево на 14-и август своята нова книга с поезия "Всички дни ще се казват неделя". Тогава ще бъде и официалното представяне на съвместен проект, реализиран от Община Царево - на крайбрежната алея в Ахтопол са разположени пейки, които са във формата на книги..

публикувано на 07.08.24 в 16:53
Надя Тончева

Надя Тончева с концерт на 7- ми септември в кино Кабана в столицата

Много музиканти наричат музиката свой дом. Тя дава свободата да комуникираш лесно с толкова много хора и места по света. Прави общуването свободно, не го ограничава в рамки, лесно намира приятели, създава връзки, отваря нови пътища. Музиката е вариабилна – стилово, жанрова, вкусово . Музиката се развива и обогатява. Превръща се в приятна компания и..

публикувано на 07.08.24 в 11:06

"Инициатива за връщане в България" организира изложба "Градът през твоите очи"

"Инициатива за връщане в България" организира и зложбата "Градът през твоите очи". В реализирането на събитието се включват и от "Колектива". То има за цел да вдъхнови хората да видят красотата и потенциала на градовете си. Анна – Мария Андреева разказа пред БНР, че мисията на "Инициатива за връщане в България" е да улесни процеса по завръщане на..

публикувано на 06.08.24 в 14:25