Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Минева: Нужно е радикално противопоставяне на популизма, който произвежда разделение

| Интервю
Мила Минева
Снимка: Ани Петрова

"Единственият начин избирателите да бъдат мотивирани е през радикално противопоставяне на този популизъм, който произвежда разделение".

Това заяви пред БНР Мила Минева, преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски".

Според нея от партиите зависи да мотивират избирателите си от една страна през ценности, а от друга страна – през разумни предложения за бъдещи публични политики.

"Непрекъснатото преминаване от избори в избори, както и фактът, че такова Народно събрание ще действа в предизборна обстановка и то в напрегната предизборна обстановка, защото става дума за служебно правителство, ми се струва, че поставя под въпрос аргументите за функциониране на НС в ситуация на предсрочни избори", коментира Минева в предаването "Преди всички".

Тя посочи, че е виждала смисъл в това да има НС в момента, което да приеме необходимите закони за Плана за възстановяване и устойчивост, от които страната има нужда. Виждаме обаче безумия, подчерта социологът и обясни:

"Виждаме това, че НС се занимава с проблеми, които не са проблеми на обществото. Нали не мислите, че в българските градове и села хората от сутрин до вечер през лятото мислят дали децата им ще бъдат облъчвани с джендър пропаганда в момент, в който горят села, температурите са изключително високи, не знам какво се случва със селскостопанската реколта, имаме проблем с енергийна ефективност (…). Изключително много проблеми имаме, а депутатите се занимават с нещо, което изобщо не е проблем".

Минева добави също, че не е чула нито един пример от депутатите за това какво е пропаганда на нестандартна сексуална ориентация в рамките на образованието. В учебниците не виждам никъде да се случва подобно нещо, категорична бе тя и обобщи:

"Депутатите забраняват нещо, което не е реалност".

Според нея се наблюдават две тенденции: "Едното е всякакъв отказ от уважение към рационално мислене. Второто – този закон прилича на фашистки закон по това, че дефинира група, социална група, която е малцинство и я превръща в жертва и обект на публични атаки".

По думите ѝ тези законови поправки ни поставят пред един въпрос:

"Искаме ли да сме общество, което се мрази, или искаме да сме общество, което приема хората и дава възможност, рамка, в която всеки от нас като различен може да бъде радостен? Работа на партиите в момента е да заемат ясни ценностни позиции, за да знаем за кого да гласуваме, а не да мълчат. От друга страна – да предложат ясен пакет от рационални политики, които ни предлагат да прилагат в следващите 4 години".

Относно новината, че социологическа агенция "Галъп" на Андрей Райчев е продадена на Борислав Цеков, Минева коментира:

"Очевидно, че агенцията ще започне да функционира много повече като един консервативен "тинк-танк", отколкото като социологическа агенция. Това е структуроопределяща агенция, но мисля, че тя радикално ще промени ролята си".

Тя напомни и консервативната позиция на Цеков по отношение на Истанбулската конвенция, когато той изпрати правно становище до Конституционния съд, за да се обяви против приемането и ратифицирането ѝ.

"Може би това, че Борислав Цеков купува "Галъп" е добра новина, защото тази поляризираща роля вече ще бъде извадена на показ, т.е. ще е ясно – няма да има нужда да гадаем защо се прави едно или друго изследване – ще е ясно, че то се прави, за да подкрепи тази нова консервативна линия в българското общество, която, страхувам се, започва да се превръща в здрав разум, т.е. започва да се опитва да се представя като здравия разум. В този смисъл има нужда от огромен отпор. Въпросът е дали ще имаме социологически данни, с които да го правим, отвъд тези изследвания, които очевидно ще бъдат идеологически мотивирани".

Цялото интервю на Ирина Недева с Мила Минева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елин Радев

Създадоха Инициативен комитет в подкрепа на кмета на Доспат

Създадоха Инициативен комитет в подкрепа на кмета на община Доспат Елин Радев. В него участват кметове на населени места, граждани, представители на фирми. Той е в отговор на създадената Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите..

публикувано на 13.08.24 в 11:16

От Антикорупционния фонд алармират за "паралелна система на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци"

От Антикорупционния фонд съобщиха за дългогодишна паралелна система на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси. От фонда твърдят, че то е покровителствано от служители на Столичния инспекторат. Лора Георгиева и София Желева посочиха пред БНР повече детайли на разследваната от тях схема.  "Касае се за нерегламентирано..

публикувано на 13.08.24 в 11:10

Затварят от всички страни с техника пожара в планината Славянка

Огънят в планината Славянка на границата с Гърция, който гори вече четвърта седмица, се очаква днес да бъде затворен от всички страни със специална техника. По последна информация булдозер от гръцка страна ще подпомогне борбата със стихията. Наблюдава се и пожарът, който гори в Република Северна Македония в близост до границата с..

публикувано на 13.08.24 в 10:49
Министърът на правосъдието на Дания Петер Хумелгор

Датският правосъден министър с критика към ОПГ-та - наемали непълнолетни шведи за нападения

Датският министър на правосъдието Петер Хумелгор разкритикува бандите от организираната престъпност, които наемат непълнолетни шведи за смъртоносни нападения в Дания, предаде Асошиейтед прес. От април насам има такива 25 случая. По-голямата част от престъпленията в Дания се извършват в Копенхаген и околностите му. Датска телевизия..

публикувано на 13.08.24 в 10:44

12-годишни се явяват в съда заради масовите безредици във Великобритания

Деца на по 12 години се очаква да се явят в съда в процеса на повдигане на обвинения срещу заподозрени във връзка с масовите обществени безредици във Великобритания, предаде ДПА. От Кралската прокуратура заявиха, че на двама 12-годишни са повдигнати обвинения, като се очаква един от тях да се яви пред Ливърпулския съд за малолетни, а другият -..

публикувано на 13.08.24 в 10:29

Радан Кънев: Евроатлантизмът в България се превърна в клише

"Политиците загубиха способността да водят спокоен, разумен дебат. Те опитват , особено популистки настроените, да вкарат обществото в режим, в който не може да се води такъв".  Така евродепутатът Радан Кънев коментира поправките в Закона за училищно и предучилищно образование, с които се забранява пропаганда, популяризиране и подстрекаване към..

публикувано на 13.08.24 в 10:10

Към края на юни: 1556,10 лева е средномесечният осигурителен доход у нас

Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 юли 2023 до 30 юни 2024 г. е 1 556,10 лева, което е по-малко от средноосигурителния доход за май. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през юли, посочват от НОИ. НСИ: Нарастване..

публикувано на 13.08.24 в 10:09