Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сред красотата на кораловите рифове

Световно известни изследователи предупреждават, че кораловите рифове са изчезващ вид

3
Музеят на природата към Университета в Тел Авив
Снимка: Музеят на природата към Университета в Тел Авив

Всеки водолаз разказва, че най-красивите си преживявания е имал сред красотата на кораловите рифове. Но в последно време във всички морета и океани около екватора се забелязва явлението побеляване на кораловите рифове

Белите корали са скелетите на коралите. Когато това се случва, то много затруднява цялата екосистема. Влияе върху рибите, раците, морските костенурки, водораслите. Предполага се, че причините са няколко - затоплянето на морето само с един градус може да се окаже фатално, замърсяването на водите, вирус, който масово унищожава морските таралежи градинарите на разноцветните водорасли на кораловите рифове, варварското къртене на вкаменените рифове. Да - има руини на рифовете. 

Сградата на Музеят на природата към Университета в Тел Авив прилича на Ноевия ковчег - природата на нашата планета. Тази година темата са кораловите рифове, автори са двама световно известни изследователи. Чрез изкуството си всеки от тях се е опитал да алармира, че кораловите рифове са изчезващ вид.

"Благодаря на екипа на музея, защото моите подводни филми създадоха усещане у посетителите, че са навлезли в 3D пространството. Като се прибавят и морските звуци и скулпторите на прочутия Цури Гуета всеки има чувството, че си се гмурнал в Червено море, каза за "Хоризонт" д-р Том Шлезингер - известен подводен документалист и изследовател на морските дълбини. 

"Когато ми разказаха, че коралите са хермафродити, ми стана интересно как става размножаването при тях. След дълги години подводни снимки успях да установя, че всеки вид корали има не само определен месец, ден, но дори и час и секунда, когато изхвърля и женския и мъжкия материал във водата. Става въпрос за малки частици, като става едновременно, в акваторията на всички държави в Северна част на Червено море. Прилича на познатата ни от детството стъклена играчка, в която сякаш вали сняг

Мой колега изготви саунд експозиция, в която се чуват непрекъснати пукания и съскания, които съществуват наистина в този момент. Това е начинът, по който уж "немите", като риби, морски обитатели реагират на радостното събитие. 

Главният график на музея е оформил и екраните с нашите подводни снимки. В тях най-тъжните експонати са побелелите (загиналите) корали. Усещането е, че наблюдаваш през перископа на подводница или през далекоглед на капитан на кораб. 

Впечатляват творбите на моя колега Цури Гуета. Той е израелски скулптор на текстилни и полимерни материали, живеещ във Франция. Негов патент е да превърне платовете от двуизмерни в триизмерни творби. Като малък се е занимавал с водолазен спорт. Затова успоредно с работата си в текстила, вече две години в студиото си в Париж изучава и създава своя приказно красива версия на яркия и привлекателен свят на обитателите на кораловите рифове

Това което виждаме на изложбата са техни скулптури, а не нещо от тях възпроизведено на тримерен принтер - те са точно художествени творби

Надявам се безумната мода на осемдесетте години на миналия век, че и до сега - домовете да се украсяват с корали, големи рапани или миди да е отминала. Едва ли нормални хора биха живели в гробище на морски обитатели. 

Не случайно много държави (включително и Хърватия) са забранили събирането и изнасянето им от морето или плажа. Някои от коралите и други обитатели на рифовете са загинали заради замърсяването на моретата точно от хората, разказа още д-р Том Шлезингер. 

Подобна изложба за корали се прави за първи път в света. 


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Ювал Ариха за екологични и дизайнерски решения в откритите градски площи

Когато бабите и майките на съвременните деца са били малки, най-любимото им занятие е било да играят на улицата и парковете,  да се пръскат с вода от чешмите , да играят на криеница край дърветата. В последно време местната власт се вълнува особено и от  глобалното затопляне, което най-много се чувства в големите градове .  "Наш патент..

публикувано на 12.08.24 в 11:11
Цар-Симеоновата градина

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги . Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира.  За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект..

публикувано на 11.08.24 в 08:30
Мартин Томов, координатор в

Как влияят климатичните промени на Черно море и защо е важно да има защитена морска зона в него?

Необичайно високи температури на морската вода бяха регистрирани по българското Ч ерноморие през настоящото лято. Какви са причините за това анализира Мартин Томов, който е координатор на кампанията "Живо Черно море“ в екипа на "Грийнпийс“ - България . Какви са причините за високите температури на морската вода и как влияе това върху..

публикувано на 10.08.24 в 07:10

Как да се грижим в жегите за цветята на балкона ни?

"Трябва да правим разлика между почвеното засушаване и атмосферната суша", подчерта в интервю за предаването "Чуй лятото" по програма "Хоризонт" специалистът по озеленяване Антония Василева  от Ботаническата градина на БАН.  " Почвеното засушаване много лесно може да го предотвратим чрез поливане, а атмосферното засушаване -  най-лесно..

публикувано на 08.08.24 в 17:40

Арх. Невена Цветкова за капковото напояване и подходящите дървета по улици и паркове в Пловдив

Пловдив, титулуван като Европейска столица на културата - винаги е бил горещ през лятото и в пряк, и в преносен смисъл.  Жителите на града са свикнали с жегите, които в Тракийското поле не са изненада, но това лято много високите температури, жарещото слънце и задухът продължават доста дълго време, а промяната е видима за всички. Масово изгорели..

публикувано на 07.08.24 в 22:34

Как се справят с огнената стихия в САЩ - страната с най-много и най-чести горски пожари?

Съединените щати са държавата, която оглавява световната класация по брой и честота на горските пожари . Те са концентрирани предимно в западната част на страната, като най-засегнатият щат е Калифорния , но множество пожари се наблюдават и в други щати като Орегон, Вашингтон и Аризона. През последните 5 години в третия по големина..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Как влияят високите температури и топлите ветрове на реколтата в Добруджа?

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието. Така е и в  Добруджа, известна като житницата на България, която страда от суша, придружена с трайната тенденция за все по-високи средноденонощни температури.  За някои хора пейзажът в Добруджа е скучен – няма планини, реки, възвишения.  За други обаче, той..

публикувано на 07.08.24 в 17:09