Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болки на растежа при тийнейджърите - говори специалистът

"Тези болки могат да се засилят, ако детето започне да тренира усилено без адаптивен период"

Д-р Евгени Влаев
Снимка: болница Токуда

Какво представляват така наречените болки на растежа

"Момичетата израстват най-бързо в периода на менструацията, а момчетата на възраст от 9 до 14 години - тогава по-интензивно нарастват и на ръст, и на килограми

"Болките на растежа могат да бъдат от най-различно естество. Ако няма ревматологично състояние или травма, те са свързани обикновено с несиметрично израстване на тъканите, поясни за "Хоризонт" д-р Евгени Влаев от Клиниката по ортопедия и травматология на болница Токуда в София.  

"Например, ако детето израства по-бързо на килограми, без да расте на височина със същия темп може да се появят тези т. нар. на растежа. Тогава реагират ставите с този лек симптом на болка. Но няма нищо притеснително в т.нар. болки на растежа, те преминават без лечение. 

Тези болки могат обаче да се засилят, ако детето започне да тренира много усилено без адаптивен период, поясни още д-р Влаев. 

"Ако детето има плоскостъпие, сколиоза, деформации на гръбначния стълб, тогава може да има засилване на болките, заради растежа. Но само в тези случаи. 

Когато детето се оплаче при неспецифични движения, при натоварвания, за да не се появяват тези симптоми, е необходимо всички промени да стават постепенно, за да имат време да се адаптират тъканите към новото състояние.

Това важи при започването на нов спорт. Децата трябва да имат физически активен живот постоянно, да избягват заседяването пред компютъра.

Физическото натоварване следва да бъде ежедневно, да няма резки скокове и в тренировките и във фитнеса пред ваканцията, всичко да става постепенно и с постоянство, посъветва още специалистът. 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великотърновски съд наложи "задържане под стража" на младеж заради кражба на пари и бижута

Районният съд във Велико Търново наложи най-тежката мярка „задържане под стража“ на 18-годишен, който е откраднал пари и златни накити от магазин. Младежът е с няколко присъди за кражби и грабежи. 18-годишният е обвиняем за това, че на 8 август тази година от магазин във Велико Търново е откраднал пари и бижута за 3660 лева. Докато..

публикувано на 13.08.24 в 16:13
Снимката е илюстративна

Три екипа огнеборци гасят пожар в плевенския парк "Кайлъка"

В Плевен продължава гасенето на пожара в парк "Кайлъка". По първоначални данни горят сухи треви, три екипа се борят с пламъците. Комисар Станислав Атанасов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението": "В момента имаме пожар в местността "Плочата" близо до изхода на Плевен в посока Ловеч. Има и горене в района на крепостта..

публикувано на 13.08.24 в 16:00

НОИ: Край на схемата "френска безработица" при обезщетения за българи, работили в ЕС

От днес при изчисляването на обезщетенията за безработица на българи, които са работили в друга държава членка на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Швейцария, вече ще се вземат предвид всичките им доходи за последните 24 месеца, а не само тези от последната им работа. Това информираха от Националния осигурителен..

публикувано на 13.08.24 в 15:45
Вътрешният министър Калин Стоянов дава брифинг в сградата на ОД на МВР в Пловдив - 13 август 2024 г.

Началникът на специализираните полицейски сили в Пловдив е отстранен от длъжност

Директорът ОД на МВР - Пловдив Георги Чергов подаде оставка след трагичния инцидент, при който 7-годишно дете простреля смъртоносно баща си - полицейски служител, с неговия пистолет на работното му място.    Полицай загина след стрелба на 6-годишното му дете Старши комисар Чергов обяви оставката си в присъствието на министъра на вътрешните..

публикувано на 13.08.24 в 15:32

Майка и син са задържани в ареста за оказване на съпротива срещу полицаи от Медковец

Майка и син са задържани в ареста за оказване на съпротива срещу полицаи от Медковец. Двамата нанесли телесна повреда на жена при семеен сигнал, възникнал в монтанското село. Инцидентът е стана към 03.00 часа снощи. На телефон 112 постъпил сигнал от жител на Медковец, че 36-годишен от село Владимирово счупил един от прозорците на дома..

публикувано на 13.08.24 в 15:28

Иран отхвърли призивите на няколко западни държави за сдържаност към Израел

Иран отхвърли призивите на няколко западни държави за сдържаност към Израел. Иранското външно министерство определи призивите на Великобритания, Франция и Германия като "лишени от политическа логика и противоречащи на принципите на международното право". Трите европейски страни настояха ислямската република да се въздържа от..

публикувано на 13.08.24 в 15:24

Как да се привличат цивилни за военната професия?

Как да се привличат цивилни за военната професия? От началото на годината въпросът е важен, след като стана ясно, че резервът застарява, а новите планове на НАТО предвиждат да има по-засилени способности. Министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че вече има изготвен проект на Бяла книга на отбраната , който е бил обсъден на..

публикувано на 13.08.24 в 15:23