Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не е изненада, че ще има и има осми избори"

Марчела Абрашева: Въпросът не е в правителството, а в сформирането на мнозинство

| Интервю
Марчела Абрашева
Снимка: Савина Спасова

Активността на избиратели може да ни изведе от изборната спирала, колкото и да е странно и да се налага тезата, че разочарованието трябва да доведе до негласуване, е точно обратно.

Това коментира в интервю пред БНР Марчела Абрашева, регионален директор на Международната социологическа агенция "Кантар".

"Колкото повече оставяме на други да решават вместо нас, толкова по-голям шанс има това безобразие да продължава", каза Абрашева.

Според нея, не е изненада, че ще има и има осми избори и отговорност за това носят всички политически партии.

"България е в политическа криза поради трайно неразбирателство на политическите сили, не на ниво личности, а как виждат генерирането на власт и баланса на властта между самите тях. Това ще се реши когато има промяна в електоралните пропорции", обясни Марчела Абрашева.

И е категорична:

"Не е въпросът за правителството, то и сега има и ще има ново служебно, а какво мнозинство ще бъде формирано."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.

Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници

Въпреки напредъка на украинската армия в руската Курска област натискът на фронта в Донбас не отслабва. Според различни медийни публикации Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници. Съединените щати обявиха нов пакет помощ за Украйна. Украинският военен говорител Дмитро Лихови заяви, че Русия е прехвърлила военни части от..

публикувано на 15.08.24 в 15:17

Във В. Търново почетоха паметта на д-р Стефан Черкезов в Деня на спасението

Медиците от великотърновската болница почетоха паметта на своя патрон д-р Стефан Черкезов в Деня на спасението и 61-а години след неговата гибел, спасявайки 47 пътници от горящ автобус. С едноминутно мълчание и вой на сирена от линейка великотърновските медици се преклониха пред подвига на д-р Стефан Черкезов. Отбелязваме Деня на спасението - в..

публикувано на 15.08.24 в 15:16

Патриарх Даниил благослови кюстендилци и гости на града за Успение Богородично

Патриарх Даниил благослови Кюстендил и гостите на града за Голяма Богородица. След като оглави патриаршеската литургия в централния храм "Успение Богородично", продължила близо три часа, Негово светейшество освети и обредните пити и хлябове на празника Панагия - Въздигане на хляба, който вървеше паралелно пред входа на черквата.  В..

публикувано на 15.08.24 в 14:44

Преговори в Доха за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

В катарската столица Доха започнаха преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа.  Очаква се ръководителят на разузнаването на Израел да се присъедини към колегите си от САЩ и Египет и министър-председателя на Катар.  Без участие на "Хамас" в насрочените за утре в Катар преговори за прекратяване на огъня в Газа Радикалната..

публикувано на 15.08.24 в 14:33
Мира Майер

Мира Майер: Надявам се да има споразумение и да бъдат пуснати 33 заложници

Искрено се надявам, че днес ще се стигне до някакво споразумение поне за първата фаза. Може да останат детайли, може да се спори, включително и за кои палестински затворници да се наложи вето, защото са с няколко терористични акции на територията на Израел. Това оптимистично очакване сподели в интервю пред БНР доц. мира Майер от Израел,..

публикувано на 15.08.24 в 14:22

Как се справят плевенчани с водния режим?

Продължилата суша е основната причина за липсата на вода и въведения режим в Плевен. От години се търсят решения за подобряване на водоснабдяването. Как тече обаче животът, докато се намерят? Официално в Плевен и 22 населени места е въведен режим на водата . Как се справят плевенчани с водния режим? В община Плевен е въведен..

публикувано на 15.08.24 в 14:09

Изключително натоварено е движението в района на ГКПП "Дунав мост"

Изключително натоварено е движението на леки и товарни автомобили в района на граничния пункт Дунав мост и времето за изчакване е близо два часа от румънска страна. Причината е в увеличения туристически поток заради четирите почивни дни в северната ни съседка. Въпреки че е въведен облекчен режим на преминаване на границата, опашката от..

публикувано на 15.08.24 в 13:59