Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Лами: Има риск от пълномащабна война в Близкия изток

| обновено на 18.08.24 в 04:23
Снимка: БТА

Съществува нарастващ риск от "пълномащабна регионална война" в Близкия изток, предупреди британският външен министър Дейвид Лами на фона на отчаяните международни усилия за успокояване на напрежението с Иран и постигане на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".

След като американският държавен секретар Антъни Блинкън отпътува за Израел този уикенд, за да настоява за сделка, Лами обедини усилията си с френския си колега Стефан Сежурне, за да предупреди, че сега "назрява опасен момент" за региона в разгара на широко разпространени страхове от ескалация, включваща Техеран и съюзнически милиции в Ливан, Ирак, Сирия и Йемен. В съвместна статия за вестник "Обзървър", подчертаваща засилващото се сътрудничество между Великобритания и Франция, двамата министри заявяват, че светът е свидетел на "разрушителен цикъл на насилие", който трябва да бъде предотвратен. 

"Боевете между Израел и ливанската групировка "Хизбула" се засилиха. Иранските заплахи за по-нататъшна ескалация означават, че рисковете от пълномащабна регионална война нарастват. Една грешна преценка и ситуацията рискува да се превърне в още по-дълбок и по-неразрешим конфликт. Този цикъл, с тенденцията си към ескалация, затруднява напредъка към политическо решение”, пишат Лами и Сежурне в "Обзървър". 

Намесата на двамата външни министри е пореден знак за нарастващото желание на Лами да работи с европейските съюзници и следва първото съвместно посещение на Обединеното кралство и Франция от повече от 10 години, когато двамата посетиха Израел и окупираните палестински територии миналата седмица.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

17 палестинци бяха убити и десетки ранени при израелски удар в град Зауайда в Газа

17 палестинци бяха убити и десетки ранени при израелски удар в град Зауайда в Газа. По информация на здравните власти повечето от жертвите са от едно и също семейство и включват осем деца и четири жени. Израелската армия обяви, че проверява..

публикувано на 17.08.24 в 18:11

Израел ликвидира командир на "Хизбула" при удар в Южен Ливан

Израелската армия съобщи, че е ликвидирала командир от ливанската шиитска групировка "Хизбула" при въздушен удар в Южен Ливан, близо до крайбрежния град Тир, предаде агенция ДПА. По-рано днес ливанското министерство на здравеопазването съобщи,..

публикувано на 17.08.24 в 19:31

Иран е готов да пренася руски природен газ през своята територия

Иран е изразил готовност да пренася руски природен газ през своя територия, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на иранския посланик в Москва - Казем Джалали. Той е обявил позицията на Техеран по време на "Каспийския форум" в руския град..

публикувано на 17.08.24 в 16:11

"Хамас" отхвърли и най-новите предложения на САЩ за спиране на войната в Газа

Групировката "Хамас" е отхвърлила най-новите предложения на Съединените щати за спиране на войната в Газа, съобщава Франс прес. Предложенията бяха представени от Вашингтон като компромис след края на двудневните консултации с посредниците от Египет и..

публикувано на 17.08.24 в 08:21
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Дейвид Лами призова за спиране на боевете в Газа

Новият британски министър на външните работи Дейвид Лами призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на първото си посещение в Израел и палестинските територии. "Тук съм, за да настоявам за прекратяване на огъня. Загубата на живот..

публикувано на 16.07.24 в 04:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Израел празнуват деня на любовта

Тези година Денят на любовта в Израел се отбелязва на 18 срещу 19 август. Въпреки опасността от бомбардировки и това, че не на всяко място съобщават къде е най-близкото скривалище, нищо не може да сломи духа на хората. Дълъг списък сочи къде в Тел Авив..

публикувано на 18.08.24 в 07:08

Днес честваме успението на свети Йоан Рилски Чудотворец

Православната църква празнува успението на св. Йоан Рилски Чудотворец, почитан като небесен покровител на българския народ. Най-обичаният роден светия е живял между девети и десети век. Животът му на отшелник в Рила планина е образец на духовно..

публикувано на 18.08.24 в 06:56
Две кучета на протест в Истанбул с надпис:

Бдение в София опита да насочи вниманието към закона за бездомните животни в Турция

С бдение в София граждани опитаха да привлекат общественото внимание върху закона за бездомните животни в Турция. Събитието се проведе снощи пред резиденцията на турския посланик в столицата. То беше под наслов "Бдение в памет на убитите кучета по улиците..

публикувано на 18.08.24 в 02:30
Камчатка, Русия

Няма жертви при земетресението със степен 7,2 в Камчатка

Няма щети, нито жертви в резултат на земетресението с магнитуд 7,2, което беше регистрирано край източния бряг на руския полуостров Камчатка, предаде БТА, цитирайки международните информационни агенции. "Повечето от вторичните трусове не се усещат", съобщи..

публикувано на 18.08.24 в 02:19

Овладян е пожарът в Съмърсет Хаус в Лондон

Пожарът в известната историческа сграда Съмърсет Хаус в централен Лондон беше овладян, след като около 125 пожарникари бяха извикани да се справят с огнената стихия. Няма пострадали хора, нито повредени произведения на изкуството.  На съвместна..

публикувано на 18.08.24 в 01:18
Стефания Батистини и Симоне Траини

Руско наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване в Курска област

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е образувала наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване на границата в Курска област, предаде агенция ТАСС. Според съобщението, Симоне Траини и Стефания Батистини..

публикувано на 17.08.24 в 20:38

Германия спира допълнителната военна помощ за Украйна над планираните 8 млрд. евро

Германия спира да предоставя военна помощ на Украйна, докато не намери нови финанси за нови искания. Досега обещаната помощ обаче ще продължи да се изпълнява. Новината за спирането на военната помощ съобщена от вестник "Франкфуртер Алгемайне..

публикувано на 17.08.24 в 20:23