Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Даниела Бобева: Правителството трябва да гаси три големи "пожара"

Ще има протести на земеделци и в енергетиката за компенсации, предупреди вицепремиерът в кабинета "Стефан Софиянски"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Реколтата на зърно не е добра тази година и ще има протести на земеделци за компенсации. Правителството трябва да гази три големи пожара.

За това предупреди финасистът проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, в интервю пред БНР.

Тя прогнозира, че това НС има капацитет да измислят политическа формула за излизане от тези 3-годишни политически проблеми.

"Защото това са хората, които ще ни управляват в различни конфигурации. Надявам се и президентът са окаже влияние за повече сговор, за да се намери формула в рамките на това НС", надява се Бобева, като определи прогнозата си като абстрактна.

Според нея това служебно правителство може да остане за още 3 месеца да управлява, "което не е лошо, защото ще има приемственост".

Тя коментира, че след конституционните промени служебните правителства не изпълняват функциите, които са необходими и даде за пример служебният кабинет на Стефан Софиянски.

"Много е важна чия е отговорността, при новата Конституция се разми отговорността и концепцията за служебно правителство е неприложима. Освен НС, че е началник, другият началник е ЕК и там безприкословно трябва да се изпълняват решенията", каза Проф. Бобева.

Бобева напомни, че новото служебно правителство трябва първо да си свърши работата, зададена по европейските изисквания:

"Трябва да се свиват разходите и има няколко пожара, които трябва да гаси правителството. Първото е с недобрата реколта със зърното. Тепърва ще излязат резултатите от реколтата, нашата икономика и износът зависят от това. Очаквам протести за компенсации и цени. Земеделски протести, защото и ситуацията със зеленчукопроизводството е много сложна. Ще има голям натиск и от страната земделците."

"Хаосът в енергетиката, този кошмар няма край, трябва да се гасят пожари, пак има искане за компенсации. И третият е свързан с подготовката за процедурата за новия бюджет и успокояване на разходите. Ситуацията не е розова и няма време и място за политически битки, защото нещата не са добре", предупреди Бобева.

И допълни:

"В сравнение с ЕС 2% икономически растеж не е толкова зле, но имаме увелича на държавния дълг в последния месец. Скоростта, с която расте не е добра, безработицата ни е ниска 4,5%. Проблемът е Националния план за възстановяване, не мисля, че трябва да се търси вината в това служебно правителство или предишното. Проблемът е, че когато е правен са заложени реформи от хора, които нямат са понятие. А за да ти дадат парите трябва да изпълниш тези реформи."

Даниела Бобева е категорична, че трябва повече разум и "да се обединим около икономиката и да се върви напред".

"Не им завиждам на хората, които искат да влязат в кабинета като министри и премиер. Много е сложно да правят реформи сега", каза тя и предупреди, че ако не се направят реформите и не се получат парите от ЕК по ПЛана, няма да се върже бюджетът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна вече контролира над 1250 кв.км и 92 селища в руската Курска област

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че неговите сили вече контролират над 1250 квадратни километра от руския Курск регион, предаде Ройтерс. "Към днешна дата нашите сили контролират над 1250 квадратни километра територия на врага и 92 населени места“, посочи Зеленски в реч пред посланици в Украйна. Той отново..

публикувано на 19.08.24 в 20:48
Антъни Блинкън и Бенямин Нетаняху

Блинкън: Нетаняху потвърди подкрепата си за предложението за примирие

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че израелският премиер Бенямин Нетаняху го е уверил в подкрепата на новото предложение за преодоляване на огъня в Ивицата Газа, което има за цел да преодолее различията между Израел и "Хамас", съобщават Франс прес и Ройтерс. "В много конструктивна среща с министър-председателя Нетаняху..

публикувано на 19.08.24 в 20:31

На гръцкия остров Тилос мигранти са давали три дни на бебе да пие морска вода

На остров Тилос мигранти са давали три дни на бебе да пие морска вода. Властите спасиха бежанците, но опозицията иска обяснение по случая от правителството. Трафиканти са вкарали нелегално група мигранти до остров Тилос, като ги оставят на скалист залив, до който се достига само с лодка. Мигрантите престояват на това място три дни, докато..

публикувано на 19.08.24 в 20:10
Град Покровск, Донецка област

Украйна: Цивилните имат "седмица или две", за да се евакуират от ключовия град Покровск

Цивилните в източния стратегически логистичен център на Украйна - Покровск разполагат с не повече от две седмици за евакуация, тъй като руските войски настъпват към него, докато тези в близкия град Мирноград имат само няколко дни, за да напуснат, заявиха официални украински лица в понеделник, съобщава Ройтерс. Фронтът в Покровск остава зоната..

публикувано на 19.08.24 в 19:57
Българска агенция по безопасност на храните

БАБХ установи случай на антракс в нерегистриран животновъден обект в разградското с. Брестовене

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи случай на заболяването антракс в нерегистриран животновъден обект в разградското село Брестовене. Сигналът за обекта е постъпил на денонощната телефонна линия на агенцията и след извършена проверка , се констатира заболяването. Всички животни в село Брестовене ще бъдат ваксинирани,..

публикувано на 19.08.24 в 19:34

Напълно е потушен горският пожар в района между селата Баховица и Николаево

Напълно е потушен горския пожар  в района между ловешкото село Баховица и плевенското Николаево, който възникна тази сутрин. През целия ден   противопожарни екипи, служители на горското стопанство, доброволци и земеделци с техника гасиха  пожара  тръгнал от земеделска земя. Действията им бяха затруднени от силния вятър, но огънят беше..

публикувано на 19.08.24 в 19:30

Над половината от населените места в община Павликени са на воден режим

Проблемите с недостига на питейна вода в област Велико Търново се задълбочават. Кметът на община Павликени Емануил Манолов обяви безсрочно бедствено положение за селата Димча, Сломер и Лесичери. Над половината от населените места в община Павликени са на воден режим. Те се водоснабдяват от местни водоизточници. Поради възникналите проблеми..

публикувано на 19.08.24 в 19:03