Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за балетния режисьор Богдан Ковачев

Богдан Ковачев
Снимка: Държавен архив – Пловдив

На 18 август се навършват 100 години от рождението на една забележителна личност на българското балетно изкуство - Богдан Ковачев - балетист, хореограф, режисьор. 

Той създаде ярка авторска хореография - балети, танцови сцени в опери, оперети, мюзикъли, концертни миниатюри на сцените на Софийската и Пловдивската опера, на Държавния музикален театър “Стефан Македонски“, както и в чужбина - творби, които предизвикваха сензации с новаторските си идеи през 60-те и 70-те години на отминалия век. Но днес дали се помнят? Дали има нещо запазено от тези спектакли? Въпроси, на които няма отговор - и те не касаят само творчеството на Богдан Ковачев.

И биографията на Ковачев ни кара да се замислим и да му се възхитим. Роден е в Пловдив през 1924 г. Баща му е музикант, майка му - танцьорка и певица, а децата в семейството са пет. Живеят мизерно. От малък Богдан полага усилия да помага на семейния бюджет. Обича да танцува, но за първи път в живота си вижда балет на 22 години - спектакъл на Софийската опера на „Бахчисарайски фонтан“ от Асафиев. Остава потресен от видяното и решава да стане балетист. Учи пет месеца в балетната школа при Софийската опера. Негова педагожка е Вера Александрова и още там се сблъсква с човешката завист - веднаги му подмятат, че той е твърде нисък, за да стане балетист, че си губи времето. 

Ковачев се явява на конкурс за танцьор в Държавния музикален театър и е приет в трупата. За бързото израстване му помага известната балерина Фео Мустакова. По-късно тя споделя: “Богдан Ковачев беше танцьор от голяма класа. В своята сравнително кратка кариера той успя да изиграе няколко шедьовра, с които остави незабравим спомен за своя талант, за творчеството си и за самия себе си.“ Ковачев става солист на трупата, играе централни роли в балетите “Шурале“ от Ярулин, “Дяволиите на Алдар“ от Корчмарьов и др. 

Изпратен е на кратка специализация в Москва и Ленинград. Завръща се вдъхновен от новите насоки в балета, а в София научава, че е уволнен и за 24 часа трябва да напусне София - не отговаря на "нормите за висок комунистически морал". Заминава за Пловдив и благодарение на куража на директора на Пловиската опера Крушовенски е назначен за хореограф в театъра. Още първата постановка му носи успех - “Бахчисарайски фонтан“, а втората е сензация - “Дафнис и Хлое“ от Равел - един напълно новаторски спектакъл.

Красимира Колдамова и Ичко Лазаров в „Дафнис и Хлоя“ на Равел с хореограф Богдан КовачевПрез 1964 е поканен в Софийската опера да постави отново „Дафнис и Хлое“ и той прави нова хореография. Когато вижда спектакъла, видният английски критик и теоретик Арнолд Хаскел отбелязва: “Работата на балетмайстора Богдан Ковачев заслужава най-висока оценка. Той е хореограф, който твори с изключително чувство за стил, художествена мярка и артистичен вкус. “Дафнис и Хлое“ е представление от много голям мащаб.“ 

И отново Ковачев работи в София - поставя в Операта и в Музикалния театър. Ярка и запомняща се е работата му в балета “Панаир в София“ на Жул Леви - Ковачев е автор и на либретото. 

В последните години на живота си той се насочва към българското балетно творчество - поставя „Сребърните пантофки“ на Парашкев Хаджиев, “Хайдушка песен“ от Александър Райчев и последната му работа - „Изворът на Белоногата“ също от Райчев. Изявява се като режисьор - поставя в Музикалния театър “Българи от старо време“, “Цигански барон“ и “Царицата на чардаша“. И когато най-после през 1978 г. му предлагат поста главен балетмайстор на Софийската опера, на първото заседание на художествения съвет на театъра той получава инфаркт и умира - на 7 ноември, само на 54 години.

В интервю, което се пази в Златния фонд на БНР, оперетната артистка Мариана Коцева разказва спомени за Богдан Ковачев и за негови постановки. Чуйте в звуковия файл.

 

По публикацията работи: Ирена Гъделева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 11-то издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - В навечерието на втория международен конкурс за млади тенори “Гласът на Камен“ разговаряме с директора на Старозагорската опера и член на журито Огнян Драганов - Гостува ни тенорът Марин Йончев в..

обновено на 19.08.24 в 15:30

Нежният лирик Георги Богданов

На Георги Богданов не му стигна времето да се наживее и да изпълни времето с творчество. Третата му книга е " Огживяна река", от общо три, повест и филм по нея, есета, недовършени творби, издадени посмъртно... А какъв деликатен и чувствителен лирик е той в " Отживяна река". Съпругата му, флейтистката  Майа Сергиева Богданова напомни за..

публикувано на 18.08.24 в 06:28

Фестивалът "Поезия в Поморие" събира за 10-и път съвременни български поети

От 16-и до 18-и август 2024 г. ще се проведе тридневният фестивал  "Поезия в Поморие". То  ще събере за 10-и пореден път съвременни български поети  на вълнуващи литературни срещи край поморийския бряг. Мястото е площадката на Професионалната гимназия по икономика и туризъм "Алеко Константинов" в града. Фестивалът вече е традиция ,..

публикувано на 16.08.24 в 17:21
Елена Алексиева

Елена Алексиева: Ние сме объркано и "накълцано" общество, което живее в социалните мрежи...

"Харесвам мисълта на един мой приятел, във времето, когато чатовете бяха хитът, и нямаше все още социални мрежи, той казваше - "Интернет е като една обществена тоалетна, в която всеки може да влезе и да си напише каквото си поиска. .. Социалните мрежи от една страна са анонимни , те са квази, това са полувинчати истини, никой не знае кой стои зад..

публикувано на 16.08.24 в 15:43
Соня Йончева в “Мадам Бътерфлай“

Отзвук от кулминацията на фестивала “Опера в Летния театър“ във Варна

През лятото сърцето на музикалния живот се премества от столицата, пътува, както всички, към по-близки или далечни дестинации, а сред най-привлекателните у нас през август са морските. Денят му прилича на чаша шампанско, в която искри златото на лятното слънце и се разлива морската пяна. Вечерите му са обгърнати във воали от прохлада и..

публикувано на 15.08.24 в 13:33

Таня Желязкова-Тея и Петър Попов представят в песен визията си за "Век на изкуствен интелект"

Темата за изкуствения интелект е в центъра на обществения интерес в целия свят. Той се превръща във визитната картичка на новия XXI век. Хората едва сега разбират, че са се стремили към нещо, което всъщност ги заплашва със своята изкусност. Песента „Век на изкуствен интелект“ повдига темата за изкуствения интелект в изкуството и доказва..

публикувано на 15.08.24 в 11:00
 Евгени Боянов

"Обич и песен" среща българската публика с любими наши певци и песни

Успение на Пресвета Богородица е голям празник за всички християни. Наричан още Голяма Богородица. След леката смърт на Божията майка и затова наречена успение, събралите се за да отдадат последна почит апостоли чули ангелско пеене и видели в облаците Богородица, обкръжена от ангели, която им казала "Радвайте се, защото съм с вас през..

публикувано на 15.08.24 в 10:27