Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зинаида Златанова: Кандидатите за български еврокомисари и ресора трябва да се изберат прозрачно

| Интервю
Зинаида Златанова
Снимка: БГНЕС

Най-важното, което трябва да кажем, е, че преговорите за ресора и името на българския еврокомисар в ЕК трябва да се случат пред очите на обществото този път, по напълно прозрачен начин, без задкулисни договорки. Защото в настоящата криза това ще задълбочи още повече недоверието на гражданите в демократичните институции и демократичния процес като цяло.

Това каза в интервю пред БНР Зинаида Златанова бивш ръководител на бюрото на ЕК в България и бивш вицепремиер по европейските въпроси в кабинета Орешарски.

Срокът за кандидатурите е до края на август и България много е закъсняла, но е важно да се посочат две имена – на мъж и на жена, които са обсъдени прозрачно преди да бъдат предложени.

"Срокът тече и преговорите за ресор, защото името много зависи от ресора, който се договори - и обратно. Така че за мен основното послание е, че тези преговори за ресор трябва да се случат пред обществото, с участието на парламентарните политически сили, а не да бъдат еднолично решение на когото и да било. Защото ресорът, въпреки че покрива определен сектор, е важен за България, важно е за репутацията на страната ни и трябва да спре да "пълним столчета", които ни се полагат", препоръча Златанова.

Тя е категорична, че трябва да имаме ефективен еврокомисар, който представлява цялата нация в Брюксел, а не определена политическа партия или лидер, както сме имали случай.

И въпреки политическата криза у нас Зинаида Златанова смята, че има подходящи кандидатури и терен на такова прозрачно обсъждане на българските кандидати за еврокомисари и за ресора, може да стане парламентът.

"В една установена демокрация аз си представям, че премиерът би отишъл за мандат, защото по същество това са си международни преговори. Още повече, че служебният премиер ще договаря ресор и име. За мен е редно премиерът да отиде с шорт лист от имена и аргументи за ресори. Другото е да се съгласим на това, което е останало или да имаме еврокомисар за каквото не сме чували“, изрази мнението вицепремиерът по европейските въпроси в кабинета „Орешарски“.

Златанова препоръча, че е добре България да води европейската си политика със съответното внимание и отчитане на националния интерес:

"Защото там всички имат национални интереси и си ги защитават и с разум какво в дългосрочен план и стратегически е важно за нас. За съжаление това отдавна не се случва. Ние сме фокусирани само в парите, а и пари вече не взимаме. За всеки един сектор в икономиката ни има по няколко важни въпроса, ключови, които в момента са на масата за решаване в Брюксел - транспорт, земеделие и др., защото чрез ЕС ние си правим и външната политика по-лесна."

Тя обясни, че дори да се закъснее със срока за подаване на кандидатурите в Брюксел, ще ни разберат, "защото навсякъде в Европа има действащи политически кризи, действащи демокрации с избори и ще ни разберат, ако се забавим, но да отидем със стабилна кандидатура".

И уточни, че е премиерът може да направи консултации с парламентарните политически сили и представител на президентството за ресора и кандидатите за еврокомисари.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо суперяхта Bayesian

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо ветроходна суперяхта Bayesian. Това е 18-годишната Хана – дъщеря на собственика на яхтата, големият английски предприемач Майк Линч, който е сред загиналите. Идентифицирани са шестте тела на потъналите с яхтата пътници от общо 7 изчезнали. Спасените са 15 души екипаж и..

публикувано на 22.08.24 в 19:14

Протест 3 в 1 пред сградата на Столичната община

Жители на Княжево излязоха на протест пред сградата на Столичната община срещу затворените алеи към Витоша. Към тях се присъединиха и протестиращи от ул. "Опълченска" и от бул. "Патриарх Евтимий". Жителите на "Княжево" искат свободен достъп до Витоша и да не бъдат заграждани алеите. Според един от участниците в протеста алеите са прекъснати, вече..

публикувано на 22.08.24 в 19:13

СРП повдигна обвинение срещу мъжа, наръгал аптекар в София

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 56-годишен мъж, който е наръгал аптекар в София. Нападение с нож в софийска аптека Мъжът е задържан за 72 часа. Случаят е от вчера, нападението е станало в аптека на столичната улица "Николай Коперник"

публикувано на 22.08.24 в 18:48
Костадин Костадинов и Кирил Петков

Публикуването на списък с имена на учители от Варна предизвика конфликт между "Възраждане" и ПП-ДБ

Публикуването във Фейсбук на списък с имена учители от Варна предизвика конфликт между "Възраждане" и ПП-ДБ. В публикацията, пусната във Фейсбук страницата на "Възраждане - Варна", са изброени 26 преподаватели от училища в града, за които се твърди, че са се подписали против поправките в Закона за предучилищно и училищно образование. От..

публикувано на 22.08.24 в 18:01
с. Павелско

Жителите на с. Павелско в готовност да блокират пътя Смолян - Пловдив заради воден режим

Жители на чепеларското село Павелско се събраха в центъра, за да заявят протестна готовност за блокада на пътя Смолян - Пловдив в неделя заради безводието. Около 800 души в родопското село са на драстичен воден режим от дни. Хората нямат вода от 10 до 18 ч и вечерта от 22 до 6 сутринта. В най-горещите дни е било обявено бедствено..

публикувано на 22.08.24 в 17:38

Израел продължава операциите срещу "Хамас" в централната и южната част на Ивицата Газа

Израелската армия продължава операциите срещу "Хамас" в централната и южната част на Ивицата Газа. Палестински медицински източници съобщават за 22 жертви на израелската офанзива през последното денонощие. 11 души са загинали в Бейт Лахия на север, шест - в бежанския лагер Ал Магази в централна част на анклава и още петима при отделни удари..

публикувано на 22.08.24 в 17:32
Рангел Бизюрев

Делото срещу Рангел Бизюрев продължи с разпит на свидетели в Пловдивския окръжен съд

С разпит на свидетели в Пловдивския окръжен съд втори ден продължава делото срещу Рангел Бизюрев,   обвинен в убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Предвидената за днес, заради разминаване на показанията, очна ставка между Бизюрев и Борислав Динков не се състоя. Според държавното обвинение близнаците Борислав и Валентин Динкови са помагали..

публикувано на 22.08.24 в 17:29