Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към момента Русия като партньор носи негативи за Китай, смята тя

Галена Славова: Изпращаме несистемен политик на срещата на БРИКС

"За този политик във всеки момент могат да кажат – ние не сме го пращали, това не е официална позиция"

| Интервю
Снимка: БТА

БРИКС не е място за България. БРИКС е създаден за бързоразвиващи се икономики от третия свят.

Това каза пред БНР Галена Славова, наша сънародничка, която работи в Източен Китай, във връзка с посещение на представители на "Възраждане" на форум на икономическия съюз в руската столица. По думите ѝ, системен политик в момента няма да отиде в Москва и избягва Пекин. 

"Само че в резултат на отхвърлените договорки за газа някой от България трябва да отиде на среща на БРИКС, където ще се преразгледа евентуално как може да се реши някакъв проблем с руския газ. И изпращаме несистемен политик да присъства, защото ще се правят полу- или незаконни трансфери на руски газ през трети държави. Но в същото време за този политик във всеки момент могат да кажат – ние не сме го пращали, това не е официална позиция. Няма никакъв принос към българо-китайската дружба, сътрудничество или взаимодействие."

Москва и Пекин са в нещо като договор в моментната геостратегическа ситуация, в който Китай е силният партньор. В този договор обаче в момента Русия не си спазва ангажиментите – да направи военна операция за ограничено време и да установи своята хегемония (в Украйна – бел. ред.) Затова Китай понася щети, засега косвени и дружбата не е "до небесата", гласи анализът на Славова.

"Това другарче – Русия, се проваля. Тя не е силен партньор, силен фактор. Тя е само негатив към момента."

Галена Славова  Снимка: Ирина Недева

"Изчезванията" на сегашния ръководител на Китай са характерни. От 10 години насам си има няколко периода, в които "изчезва" и винаги са свързани с някакви кризи – било политически или икономически", отбеляза още Галена Славова относно отсъствията и присъствията на китайския лидер Си Дзинпин. Според нея сегашното "изчезване" се дължи на икономически причини.

Цикличността на китайската цивилизация е феномен, наблюдаван още от древните философи. Сега Китай е във фазата на падението, коментира Галена Славова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк с писмени въпроси до ЕК заради тенденциозни институционални проверки в общини, управлявани от ДПС

Евродепутатът Илхан Кючюк внесе писмени въпроси до Европейската комисия във връзка с информация за масови и тенденциозни проверки от ГДБОП, Антикорупционната комисия, НАП и други институции в общини, управлявани от ДПС, както и в домовете на нейни членове и активисти.  В позицията на Кючюк се пише още, че тези действия будят притеснение за злоупотреба..

публикувано на 24.08.24 в 10:16

Концерти с кауза - за българска музика, в подкрепа на репродуктивното здраве и българския жестов език

Следващата седмица от Сливен стартира турнето "Концерти с кауза" . В рамките на кампанията ще се проведат концерти в 12 града, които целят да популяризират три каузи - за повече българска музика в национален ефир, в подкрепа на хората с репродуктивни проблеми и за популяризиране на българския жестов език чрез изкуството на хората с увреден..

публикувано на 24.08.24 в 10:10

Отменен е фестивалът в Солинген

При атака с нож късно снощи в германския град Солинген загинаха трима души и осем бяха тежко ранени. Трима души са загинали при атака на фестивал в Золинген По първоначални данни мъжът е атакувал с нож безразборно хората около себе си по време на фестивала на град Солинген. Има най-малко трима загинали и осем тежко ранени. Според свидетели..

публикувано на 24.08.24 в 10:03

Стрелбата в Гърция, войната в Украйна и политическата битка в САЩ белязаха седмицата

Точно преди седмица - скандал, сбиване и стрелба в крайбрежен бар и заведение в курортното селце Ханиоти на първия ръкав на Халкидики прикова общественото внимание в Гърция, но и в България.  Гръцката обществена телевизия ЕРТ съобщи - мафиоти, биячи и наркодилъри от България са главните действащи лица в тежкия инцидент.  До него се стига след..

публикувано на 24.08.24 в 09:56

Ален Делон ще бъде погребан в тесен кръг в имението си

Легендата на френското кино Ален Делон ще бъде погребан в тесен кръг в имението си в Душ и . Актьорът, който почина преди шест дни на 88 години, бе обявил, че не желае национална церемония. Порталът пред имението на Ален Делон в Души е обсипан с цветя и мили думи от почитатели, дошли от цяла Франция. Легендарният актьор обаче ще бъде изпратен в..

публикувано на 24.08.24 в 09:29
Лодка с мигранти пристига на Канарските острови.

Мадрид обеща на Канарските острови 50 млн. евро за справяне с миграционната криза

Централното правителство в Испания обеща на регионалните власти на Канарските острови 50 милиона евро за справяне с миграционната криза. Политиците в страната са разделени относно законовите мерки за справяне с проблема. Притокът на мигранти на Канарските острови беше обсъден на среща на испанския премиер Педро Санчес и регионалния лидер..

публикувано на 24.08.24 в 08:42

Безвъзмездни средства за напояване за регистрирани земеделски производители

Земеделските производители ще бъдат подкрепени чрез преки безвъзмездни средства за да покрият част от разходите си за напояване през 2024. Кандидати за тази помощ могат да бъдат само стопани , регистрирани по наредба 3 или вписани в регистъра на тютюнопроизводителите . Ако кандидатстващите за финансова помощ имат изискуеми задължения към..

публикувано на 24.08.24 в 08:36